Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Igauņu ekspresis atkal aizved “Vaidavas kausu”

Didzis Bauers

2014. gada 23. maijs 00:00

11

Pagājušajā svētdienā Apē Arvīda Levana vārdā nosauktajā Apes mototrasē 41. reizi  notika motokross „Vaidavas kauss”. Par to cīnījās 94  motosportisti  un vairāk nekā 70 mopēdisti.

“Vairāki tūkstoši līdzjutēju no visas Latvijas noskatījās, kā šoreiz galveno balvu izcīnīja par „igauņu ekspresi” dēvētais Tanels Leoks, pārliecinoši uzvarot abos braucienos un aiz sevis atstājot Latvijas sportistu Dāvi Līvu (“Rodeo”) un Lauri Freibergu (“F.F.F.”). Viņam šis ir jau piektais „Vaidavas kauss”. MX2 klases vērtējumā  triumfēja lietuviešu motokrosists  Arminas Jasikonis, apsteidzot Kārli Sabuli (“MX Moduls”)  un  igauni Andre Parku, kurš pārstāv komandu „Motokurzeme”. Lietuvietis bija pārsteigts, ka tik mazā pilsētiņā var noorganizēt tik lieliskas sacensības, un izteicās sacensību rīkotājiem, ka noteikti apmeklēs šīs sacensības vēl.  MX1 klasē, veicot  divus stabilus braucienus, Alūksnes motobraucējs Kristers Kovgers („Dako Ziemelvidzeme”) izcīnīja 7. vietu. Jāatzīmē  arī  piektās vietas ieguvējs Edgars Rudītis, kurš motosportista karjeru savulaik sāka Apes motoklubā”, informē “Vaidavas kausa” preses sekretāre Astra Binde.

Rezultāti ir dažādi
Blakusvāģu 11 ekipāžu konkurencē uzvaru izcīnīja Margo Sons ar līdzbraucēju Tanelu  Koivu (“Motokurzeme”). Otrajā vietā - igauņi Kerts Variks/ Erki Koivs, trešo vietu uz goda pjedestāla ieņēma Modris Štelle un Artūrs Linters (“Xkross MK”). “Arī šogad no Apes novada šajā klasē startēja divas ekipāžas. Motokluba „Ape”  biedri  Gints Kaktiņš un Gints Harju finišēja septītie. Viņi šosezon ir atsākuši startēt pēc pagājušajā gadā gūtās traumas sadziedēšanas. Gaujienieši brāļi  Jānis un Pēteris Jegorovi („Dako Ziemelvidzeme”) izcīnīja 8. vietu,” stāsta A. Binde.
“Mini MX” klasē 19 dalībnieku konkurencē, uzvarēja mājinieks Raivis Levans (MK “Ape”), kaut arī nebija veicis kvalifikācijas braucienu tehnisku iemeslu pēc. Tālākajās vietās - igauņi Gunthers Seins un Maidlu Juss. 15.vietu izcīnīja  Apes motobraucējs Guntis Lakstīgala. “Priecājamies, ka Apē parādījies jauns motobraucējs,” saka A. Binde.  Kvalifikācijas 4.vietas ieguvējs  Emīls Karro („MK Ape”) kopvērtējumā izcīnīja  tikai 17.vietu, jo otrajā braucienā pievīla tehnika.
No “Senioru klases” braucējiem 1.vieta - Raimondam Baltgalvim (Saldus motoklubs), aiz viņa - alūksnietis Jurijs Kovgers (“Dako Ziemeļvidzeme”), kuram abos braucienos 2.vieta, kaut kvalifikācijā viņš bija ātrākais. Trešais - Raimonda kluba biedrs Intars Janbergs.

“Zelta mopēdā” - vairāk nekā 70 dalībnieku
Vairāk nekā 70 sportisti piedalījās atraktīvajā „Zelta mopēda” balvas izcīņā, kas  šeit ir vienas no masveidīgākajām Latvijā. Sporta klasē uzvarēja Ingus Bērziņš, divātrumu mopēdu klasē - Oļegs Kaseckins, bet  mopēdu „blakusvāģos” - apenieši Ralfs Raipalis un Ritvars Repuls. Brāļu  Artura un Oskara Zaķu ekipāža izcīnīja trešo vietu; viņi bija arī starp tiem, kas īpaši piedomājuši par noformējumu. Mopēdu “Standarta klases” sacensībās 55 dalībnieku konkurencē uzvarēja novadnieks Ainārs Karro, kurš ir arī  motosportista Matīsa Karro mehāniķis. Komandu sacensībās mopēdiem veiksmīgākā bija komanda “Pirra Ape Team”.
“Kā ik gadus, notika ieejas biļešu loterija, kurā šogad izlozēja zāles pļāvēju un gaisa kompresoru. Viena balva -  kompresors -  palika Apes novadā, otra aizceļoja uz Saldu,” stāsta A. Binde.

Viss izdevies, kā plānots
Sacensību organizatori ir gandarīti, ka viss izdevies, kā bija plānots. Arī laika apstākļi nepievīla un dalībnieki neguva traumas. Skatītāju bija daudz, ļoti kvalitatīvs bija  dalībnieku sastāvs. “Vienīgā “miele” organizatoru skatījumā bija tā, ka iepriekšējā dienā Tartu (Igaunija) sacensībās pieci igauņu braucēji, kas bija plānojuši piedalīties Apē, guva traumas vai salauza motociklus. Bet tie, kas atbrauca, atkal priecēja skatītājus ar savu meistarību! Jāatzīmē arī lietuviešu jaunā zvaigzne Arminas Jasikonis,” stāsta sacensību organizators Mairis Levans.
Daļa „Motokluba Ape”  sportistu traumu dēļ  nepiedalījās, tomēr tie, kas startēja, cīnījās godam. “Apes mototrase ir ļoti prasīga pret sportistiem: ļoti skaista, dinamiska, bet ļoti grūta fiziskā un  tehniskā ziņā. Visiem patīk tramplīni, bet tieši lēcienu laikā sportisti  var atpūsties, viss smagais darbs ir citur trasē. Paldies sacensību direktoram Sandrim Janušam ar komandu par fantastisko  ieguldīto darbu sacensību un trases sagatavošanā,  paldies visiem tiesnešiem un atbalstītājiem!” saka M.Levans. 

Gatavojas riteņbraukšanas sacīkstēm
Šobrīd A. Levana vārdā nosauktajā Apes mototrasē gatavojas riteņbraukšanas sacensībām, jo jau svētdien pulksten 12.00 tur startēs (un apmēram 15.00  finišēs) “Vivus.lv” kalnu velosipēdu (MTB) sacensību 2. posms , kas vienlaikus būs arī “Vaidavas kausa” izcīņa.  Notiks  sacensības maratonā, pusmaratonā, kā arī  bērnu velosacensības. “Trasē plāno doties 600  pieaugušo velosportistu un apmēram 100 bērni. Ceram uz labiem laika apstākļiem. Organizatori nodrošinās trīs sportistu „dzirdināšanas” vietas, bet būtu lūgums māju īpašniekiem, gar kuru mājām ies sacensību trase, ja iespējams, sagatavot kādu ūdens spaini vai šļūteni sportistu atvēsināšanai: ja laiks pieturēsies ļoti karsts, garās distances dalībniekiem būs diezgan ekstrēma braukšana,” saka M. Levans.  Trases maršrutu var apskatīt mājaslapā “www.mtb-maratons.lv”. ◆

Kategorijas