Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audzē Latvijas vīnogas

Diāna Lozko

2014. gada 23. maijs 00:00

918

Alūksniete Vera Hvaleja audzē vīnogas jau kopš 1998.gada. Nu viņas piemājas dārzā un siltumnīcā aug 20 vīnogu šķirnes – kopā 40 vīnogulāji.

Gatavo ievārījumu un kaltē kauliņus
Pirmā vīnogu šķirne Veras dārzā bijusi ‘Zilga’, jo šī šķirne ir ļoti piemērotas Latvijas klimatam. Pie viņas mājām vēl aizvien aug pirmais iegādātais vīnogu krūms. Ir arī vīnogu šķirnes, kuras spēj izturēt mīnus 25 grādu aukstumu. “Jau ilgāku laiku gribēju sākt audzēt vīnogas, līdz iegādājos stādus. Man ir seši mazbērni, kuriem no vīnogām gatavoju ievārījumu. Vīnu gan neesmu taisījusi, bet kādreiz jau varētu. Es kaltēju arī vīnogu kauliņus, jo tie ir ļoti veselīgi. Kauliņos ir daudz vitamīnu un tie nāk par labu kuņģim. Jebkuras ogas nevajag pārāk gatavināt, jo tad tajās zūd želatīns. Taču parasti jau gribas, lai bērni paēd ogas, un tad ievārījums tiek vārīts no tām ogām, kas paliek pāri,” stāsta Vera.

Katrai šķirnei ir citādāka pieeja
Viņa savas vīnogas labprāt dod arī citiem cilvēkiem, un daudzi izrāda interesi par tām. “Siltumnīcā man bija 80 stādi, no kuriem pusi aizvedu uz Rīgu, kur tos lēti pārdevu. Man patīk, ka no manis kādam kaut kas paliek,” saka Vera. Viņa uzsver, ka ne visas vīnogu šķirnes labi ieaug. Arī viņai pirmajā gadā nebūt neklājās viegli. “Rokas nenolaidās, jo esmu neatlaidīga. Jāiet tik uz priekšu! Šogad stādus ieliku istabā jau februārī. Ārā tie jāiestāda apmēram līdz jūlijam. Vispirms tie istabā jāsasilda un tad jāpārnes uz siltumnīcu. Vīnogas pirmo reizi jāapgriež augustā un otrreiz, kad sāk salt zeme. Katrai vīnogu šķirnei jau ir citādāka pieeja. Kad kāds no manis iegādājas stādu, es vienmēr līdzi dodu arī izdrukātu informāciju, kā jāsagatavo zeme un jākopj stāds. Ir bijušas reizes, kad es aizeju un palīdzu stādus iestādīt,” teic Vera. Viņa audzē Latvijas vīnogas un tikai viena vīnogu šķirne viņas dārzā ir no Igaunijas.

Vismīļākā šķirne - ‘Aļošenkin’
“Nekad nepērku vīnogas veikalā, jo tās ir miglotas pat 14 reizes. Es neko nemigloju un izmantoju tikai dabiskos līdzekļus: gatavoju uzlējumu no nātrēm, alkšņu zariem un zilajiem graudiņiem, klāt lieku arī zaļās ziepes. Mans kaimiņš saka, ka smidzinot dārzu, bet kukaiņi tik un tā nāk, bet es daru visu dabiski un tas pat ir efektīvāk,” pieredzē dalās Vera. Vismīļākā viņai pašai ir āra vīnogu šķirne ‘Aļošenkin’, jo tai ir īpatnēja garša. Siltumnīcā aug ‘Arkādija’ un ‘Beloje čudo’. Daudzi Verai taujā pēc vīnkokiem, kas aug, veidojot dzīvžogu, jo cilvēki vēlas tos izmantot kā sētu. Arī viņas pašas dārzā šāds žogs tiek veidots.
“Ceļa malā man aug korintes un bērni nāk garām, bet baidās ņemt ogas. Es viņiem saku, lai droši ņem un ēd. No augšas ogas ēd putni, bet no apakšas bērni. Gar ceļa malu arī aug skaistas zilas puķītes un bērniem tās patīk. Reiz mamma bērnam teica, ka tās nedrīkst ņemt, bet es teicu, ka drīkst. Lai jau plūc, tikai lai nerauj ārā ar saknīti, jo tik un tā tā puķe pēc nedēļas noziedēs,” saka Vera. ◆

Kategorijas