Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas skolēni realizē Monreālas Latviešu sabiedriskā centra ekskursiju projektu „Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi”

2014.gada pavasarī Monreālas Latviešu sabiedriskais centrs bija izsludinājis ekskursiju projektu konkursu „Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi”, kur tika iesniegti 127 ekskursiju projektu pieteikumi no 107 skolām. Žūrija atbalstīja 52 pieteikumus, to vidū arī mūsu skolas skolēnu rakstīto projektu. Katra skola saņēma 400 eiro, lai varētu realizēt savu projektu.

10.maija rītā 42 Gaujienas skolas 5.- 9.klašu skolēni un skolotāji devās ceļā, lai iepazītos ar Kokneses novada vēsturi. Autobuss paredzētajam galamērķim tuvojās laikus, tāpēc autobusa šoferis pirms pirmā objekta apskates mums nolēma parādīt Daugavu pie Ķeguma HES. Mums tuvumā neviena šāda būve nav, tāpēc brauciens pāri Daugavai bija iespaidīgs. Savukārt 9.klases skolēni varēja atcerēties vēstures stundās mācīto par Ķeguma HES būvi un pastāstīt citiem.

Lielvārdē Uldevena pils vēsturi mums stāstīja tās īpašnieks - atraktīvais un ar humoru apveltītais Agris Liepiņš, kas bija ģērbies senatnīgā tērpā. Uldevena pils ir rekonstruēta 12.gs. senlatviešu pils, kur izmantoti dažādās apdzīvotās vietās atrasto būvju paraugi (Mežotnes, Talsu, Raunas, Tenīskalna, Jersikas pilskalnā, Rīgas ciemā u.c.), tādējādi veidojot kopēju baltu virsaišu pilskalnu – ideālkonstrukciju. Uzzinājuši par pils nocietinājumiem, par gandrīz neiespējamo iekļūšanu pilī, noklausījāmies informāciju par mazajām dzīvojamajām mājām, un tad drīkstējām arī paši visur pabūt: izkāpelēt pa aizsargsienu, apskatīt nelielās dūmistabas, apgulties koka lāviņās u.c. Airita tika ietērpta senlatviešu tērpā. Secinājums visiem bija viens – tas bija vareni!

Tālāk mēs apmeklējām Likteņdārzu un šim apmeklējumam mēs bijām gatavojušies jau iepriekš. Katrs bija ziedojis naudu, lai varētu nopirkt un iestādīt koku no mūsu skolas.

Likteņdārzā mūs sagaidīja gide Spodra, kas izstāstīja par Likteņdārza idejas tapšanu un tās realizāciju. Likteņdārzs ir piemiņas vieta tiem cilvēkiem, kurus Latvija zaudēja 20.gadsimtā. Skolas direktore I.Zariņa un vēstures skolotāja L.Bukovska bija atvedušas laukakmeņus no savām mājām, kā piemiņas zīmes saviem tuviniekiem, kas bija cietuši 20.gs. represijās. Šie akmeņi kļūs par daļu akmens krāvumā „Pelēkais saulriets”.

Iegūstot vispārējo informāciju par Likteņdārzu, mēs nonācām pie Likteņdārza dzīvības artērijas – bruģakmens ceļa. To ieskāva ziedošu ābeļu aleja. Bruģakmens ceļā kādreiz būs 100 000 bruģakmeņu, bet pašlaik pirmie 6000. Uz bruģakmeņiem var atrast ziedotāju vārdus. Arī mūsu skolas četras skolnieces - Krista Ķelpa, Dita Poševa, Lelde Stūrīte un Regīna Aleksandra Lauce -  kā konkursu laureātes bija kļuvušas par bruģakmens ziedotājām. Krista arī atrada akmeni ar savu vārdu. Šīs ekskursijas laikā 5.klases skolnieks Oskars Ameļčenko ziedoja naudu bruģakmenim un šajā vasarā varēs doties apskatīties, kā akmens ar viņa vārdu būs ievietots bruģakmens ceļā.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Likteņdārza sirdi – amfiteātri, kas simboliski nodala pagātni no nākotnes. Amfiteātri ieskauj Asaru upe, kas simbolizē cietušo sāpes. Pārejot Asaru upi, nonācām akmeņu krāvumā „Pelēkais saulriets”, kur katrs akmens nes piemiņu pagātnei. Un tā esam amfiteātrī. Tas ir Likteņdārza enerģētiskais kodols.

Dodoties uz Skatu terasi, mēs nonācām laukā, kur tiek stādīti kociņi. Arī mēs visi kopā iestādījām ozolu ar piestiprinātu novēlējumu ar mūsu skolas absolventa Tautas dzejnieka Ojāra Vācieša vārdiem – „Šo pašu svētāko Tu neaizmirsti - Tu esi  Latvija”. Katram bija savas izjūtas, stādot mūsu skolas kociņu, kas dārzā būs atrodams ar numuru 1964.

Skatu terasē pavērās brīnišķīgs skats uz Daugavu un Kokneses viduslaiku pilsdrupām. Tad sekoja ceļs atpakaļ garām vēlējumu stendam. Mēs domājam atgriezties atpakaļ pēc vairākiem gadiem, lai redzētu, kāds Likteņdārzs būs Latvijas valsts simtgadē.

Ekskursijas maršruts tālāk mūs aizveda uz Kokneses viduslaiku pilsdrupām. Kādreiz tā bija lepna bīskapa Alberta būvētā  un Rīgas arhibīskapu galma pils augstā stāvā kalnā Daugavas krastā. Šodien mēs redzējām, kā pie pils pamatiem skalojas Daugavas ūdeņi.

Ekskursijas nobeigumā mēs devāmies Daugavas plašajos ūdeņos ar vikingu laivu „Lāčplēsis”. Kapteinis mums pastāstīja par Daugavas stāvkrastiem, par Oliņkalna pili un citām apdzīvotām vietām Daugavas krastā.

Diena bija izdevusies! Visi gandarīti par dienā gūtajiem spilgtajiem iespaidiem. Atgriežoties skolā, skolēni izvērtēja ekskursiju. Skolēni atzina, ka tā bija vērtīga diena un ka bija vērts piedalīties konkursā.

6.klases skolēni rakstīja: „Patika visas vietas, kur mēs bijām. Nākamgad arī vajadzētu šādu pasākumu, lai bērni uzzinātu ko jaunu par Latviju, tās dažādām vietām un to vēsturi”. Daži 8.klases skolēni rakstīja, ka vēlētos atgriezties Likteņdārzā Latvijas Republikas simtgadē. 8.klases skolniece atzīmēja, ka „.. ir pagodinājums, ka arī mūsu skola deva Likteņdārzam vienu koku. Prieks, ka arī es piedalījos šī koka stādīšanā”.

Pēc nedēļas, lai pārliecinātos, ko skolēni ir ieguvuši šajā mācību ekskursijā, tika organizēts konkurss starp klasēm ar četrām pieturām. Katrā pieturā skolēniem bija jāpilda uzdevums, kas bija saistīts ar iegūtajām zināšanām ekskursijā. Bija jāizpilda tests, jāatpazīst fotogrāfijas un jāizpilda uzdevums pie tām, jāatpazīst ekskursijas objekts pēc fragmenta fotogrāfijā, jāsaliek foto puzle. Skolēni uzrādīja labas zināšanas, tātad ekskursijā ir bijuši vērīgi. Vislabāk veicās 7.klasei, kas ieguva 1.vietu.

Mēs sakām paldies Monreālas Latviešu sabiedriskajam centram, Vītolu fondam un uzņēmējam Gintam Graudiņam, kas deva mums iespēju visiem 5.- 9. klašu skolēniem un skolotājiem doties ekskursijā, papildināt savas zināšanas Latvijas vēsturē un gūt pozitīvus iespaidus!






Kategorijas