Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Modernizē poligonu

Diāna Odumiņa

2014. gada 30. maijs 00:00

1610

Pilnīgi visi uz Litenes poligonu “Kaudzītes” Gulbenes novadā atvestie sausie sadzīves atkritumi tagad tiek sašķiroti, lai vairumu pēc tam varētu izmantot otrreizējā pārstrādē. Noglabāts krātuvē tiek vien neliels daudzums.

Turklāt visi krātuves šķidrie noslāņojumi tagad tiek ķīmiski attīrīti, lai tos padarītu nekaitīgus videi! Tas panākts, realizējot aptuveni divus miljonus eiro vērtu projektu. 85 procenti izmaksu ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, 15 procentus apmaksājusi poligona apsaimniekotājfirma “AP Kaudzītes”.

Zemē – pēc iespējas mazāk
“Tāda ir Eiropas Savienības prasība – pēc iespējas mazāk atkritumu glabāt zemē. Savulaik, kad poligons Litenē tika atklāts, visus nešķirotos atkritumus pa taisno veda noglabāt krātuvē, bet tagad tā vairs nenotiek. Tiek šķirots pilnīgi viss – vispirms mehāniski, pēc tam vēl ar rokām,” saka  SIA “AP Kaudzītes” projekta vadītājs Ainars Melders.
Jauninājumi poligonā testa režīmā jau bija ieviesti pagājušā gada nogalē, bet ar pilnu jaudu tiek izmantoti šogad.
Iepirkumu procedūru rezultātā ir izdevies nedaudz ietaupīt finansējumu, kuru varēs izmantot papildu aprīkojuma iegādei atkritumu transportēšanai poligona teritorijā, kā arī poligona pievedceļa rekonstrukcijai.
Realizējot apjomīgo projektu,  poligonam “Kaudzītes” ir izveidots sadzīves atkritumu mehāniskās priekšapstrādes komplekss, kas atrodas šķirošanas angārā. Šā kompleksa jauda ir 15 000 tonnu gadā. Iegādāts arī speciāls traktors, kas iekārtai  pieved klāt atkritumus, smalcina stiklu, slauka. Atkritumu šķirošanas angāram izveidotas piebūves.
Vēl ir uzbūvēta iekārta infiltrāta baseina attīrīšanai. Tās jauda ir 4,5 kubikmetri stundā. Pērn rudenī Gulbenes novada laikraksts “Dzirkstele” kopā ar vides speciālisti konstatēja, ka infiltrāts tika ieplūdināts vienkārši grāvī, kas, protams, ir videi kaitīgi, toreiz poligons saņēma arī bargu sodu.   

Varēs izmantot mūžīgi
A.Melders skaidro, ka tagad poligonā tiek noglabāts četras reizes mazāks atkritumu apjoms nekā līdz šim. Noglabātie atkritumi ir kā komposts, tāpēc neko vairs vējš nevar aizpūst pa gaisu. A.Melders ir pārliecināts - faktiski atkritumu krātuvi varēs izmantot nevis maksimāli 20 gadus, bet mūžīgi. Šobrīd krātuves platība ir 5 hektāri ar gandrīz 600 tūkstošu kubikmetru ietilpību, bet visa poligona teritorija aizņem 15 hektārus.
Modernizācija ļauj Litenes sadzīves atkritumu poligonam “Kaudzītes” ieņemt stabilu vietu starp pārējiem lielajiem poligoniem Latvijā. A.Melders atgādina, ka valstī bija plānotas deviņas šādas lielās krātuves, taču ne visur to ir izdevies realizēt vienlīdz veiksmīgi.
Vēsturiski reģionālais sadzīves atkritumu poligons “Kaudzītes” Litenē tika izveidots, likvidējot 59 mazās atkritumu izgāztuves. Saskaņā ar “Lursoft” datiem SIA “AP Kaudzītes” apgrozījums pagājušajā gadā bija 290 609 lati, peļņa pēc nodokļu nomaksas – 18 889 lati. Uzņēmumā ir 15 darbinieki, kuri strādā valdes locekļa Alda Amantova vadībā. Uzņēmums ir reģistrēts 2002.gadā, tā pamatkapitāls ir 498 120 lati. SIA “AP Kaudzītes” pieder Alūksnes, Balvu, Cesvaines, Lubānas un Gulbenes novada pašvaldībām. Alūksnes novada domei šajā uzņēmumā ir 28,23 procenti kapitāldaļu. ◆

Kategorijas