Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Koku zāģēšanai ir pamatots iemesls

Diāna Lozko

2014. gada 30. maijs 00:00

805

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsušies vairāki cilvēki ar jautājumu, kāpēc Alūksnē, Pils ielā 36, izrakto kastaņu vietā gar ielas malu nav iestādīti pīlādži, kā tas sākumā tika solīts. Lasītāji arī jautā, kāpēc pilsētā izzāģē kokus un kur tos liek.

Tiks stādītas aronijas
Pašvaldības aģentūras “Spodra” darbu vadītāja Ingrīda Ribozola informē, ka visi iegādātie pīlādži ir iestādīti, taču pie veikala “Top!” tos nevarēja iestādīt daudzo komunikāciju dēļ, tieši tādēļ šajā posmā tiks stādītas aronijas. “Tas tiks darīts rudenī, kad tiks pabeigta ielas rekonstrukcija,” uzsver I.Ribozola. Pīlādži ir iestādīti posmā no Miera ielas līdz pat krustojumam ar Zaicevu.
Sakarā ar Merķeļa ielas rekonstrukcijas projektu šogad tiks nozāģētas 22 liepas, kuras savulaik ir apgrieztas, jo starp ietvi un ielu ierīkos komunikācijas. Šovasar veiks arī Latgales ielas ietves rekonstrukciju, tāpēc nozāģēs pīlādzi, divas liepas un trīs ošus. Kokiem ir savulaik atlūzuši zari, kuru vietās ir sākusies trupe. Ietves rekonstrukcijas laikā tiks skartas koku saknes, līdz ar to bojātie koki būs bīstami. “Šajā gadījumā tiek gaidīts Dabas aizsardzības pārvaldes saskaņojums, jo daži oši ir veci un liela izmēra,” uzsver Alūksnes novada pašvaldības Apstādījumu aizsardzības  komisijas priekšsēdētāja vietniece Rudīte Fērmane. Viņa uzsver, ka neviens koks netiek nozāģēts nepamatoti un bez saskaņošanas.
I.Ribozola stāsta, ka no 15.aprīļa līdz 30.jūnijam ir koku saudzējamais periods, kad tos nedrīkst zāģēt. Šajā periodā kokos ligzdo putni un drīkst zāģēt tikai tādus kokus, kuri tiešām ir bīstami un apdraud cilvēku dzīvību vai traucē satiksmi. Izzāģēšanas darbi ārpus meža varēs sākties pēc šī perioda.

Ja nepatīk kaimiņa koki
R.Fērmane skaidro, ka par atbrīvošanos no koka ārpus meža zemēm ir jāziņo apstādījumu komisijā. “Apstādījumu komisija lēmumus par koku kopšanu vai nogriešanu pieņem, balstoties uz iedzīvotāju iesniegumiem vai pašvaldības aģentūras “Spodra” apsekojuma rezultātiem. Ja daudzīvokļu māja pieder “Alūksnes namiem”, tad iedzīvotāji raksta iesniegumu “Alūksnes namiem”, kuri šo lietu kārto tālāk. R.Fērmane stāsta, ka iemesli koku izzāģēšanai nav tikai ielu rekonstrukcijas darbi vai koku bīstamība. Esot arī bijuši gadījumi, kad kādam kaimiņam nepatīk otra kaimiņa koki un viņš ir vērsies ar lūgumu tos nozāģēt. Šādam lūgumam gan esot atteikts, taču tas nebūt nav vienīgais atteikuma gadījums.
“Komisijā esam pieci cilvēki, un mēs izskatām iesniegumus. Janvārī tika ziņots par osi Tirgotāju ielā Alūksnē. Pamatojums bija koka vecums, taču, aizbraucot un apsekojot koku, secinājām, ka tas nav bīstams. Ja koka apkārtmērs ārpus meža ir sasniedzis noteiktu lielumu, kurš minēts Ministru kabineta noteikumos, tad tā nozāģēšana ir jāsaskaņo ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Šis lielums ir pāri metram. Mums ir bijusi arī sūdzība par šogad nozāģēto liepu Lielā Ezera ielā. Dabas aizsardzības pārvalde apsekoja šo koku, kurš tiešām  izrādījās bīstams. Tas arī atradās tuvu ielas braucamajai daļai un privātīpašumam,” informē R.Fērmane.
Ikviens iedzīvotājs var vērsties Alūksnes novada domē ar savām sūdzībām par izzāģētajiem kokiem vai arī kokiem, kuri traucē vai šķiet bīstami. Ir jāuzraksta iesniegums Alūksnes novada domei, kura iesniegumu nodod Apstādījumu aizsardzības komisijā. Ja sūdzība ir par kādu koku, tas tiks apsekots. ◆

Kategorijas