Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mūzikai pieiet praktiski

Diāna Lozko

2014. gada 6. jūnijs 00:00

1222

Alūksnietis Elders Vītums ir 19 gadus vecs dīdžejs, kurš pazīstams ar skatuves vārdu Ed Veto. Mūzika viņam nav tikai vaļasprieks, bet arī profesionāla nodarbošanās, ar kuru pelnīt sev iztiku.
Jau 7.klases laikā Elders iesaistījās dīdžeju pulciņā un ar draugiem novadīja pāris skolas diskotēkas. “Kopā ar draugu Māri Brekti sāku iet Ritma institūtā Alūksnē, kur dīdžejošanu mācīja Juris Marinovs. Manam draugam bija arī aparatūra un kopā mācījāmies, kas nereti radīja problēmas ar kaimiņiem. Reiz divos naktī izdomājām uzspēlēt mūziku un kaimiņi izsauca policiju. Esam spēlējuši arī sešos no rīta un arī tad sanākušas nepatikšanas. Vēlāk jau mēs zinājām, cik decibelu skaļums un līdz cikiem ir atļauts,” viņš stāsta.

Labprāt braukā uz lauku diskotēkām
Eldera draugs vairāk spēlēja smago mūziku, kā arī lauztos ritmus, kuri patika arī Elderam, taču ātri vien viņš atskārta, ka tā nav mūzika, ar kuru varēs nopelnīt. “Tā tomēr ir popmūzika, kura nes man ienākumus. Mans draugs aizbrauca mācīties, bet es paliku Alūksnē viens un sapratu, ka man ir jārīkojas. Sākās viss ar klubu “Ideja”, kurā kļuvu par rezidentu, bet vēl pirms tam vietējais dīdžejs Gaga Dance mani aicināja līdzi uz lauku diskotēkām. Arī tagad labprāt braukāju uz lauku diskotēkām, kaut gan daudzi dīdžeji to nevēlas. Man tur patīk un man nav tāda attieksme, ka uz laukiem nav vērts braukt. Man nekas tāds galvā pat neiešaujas,” atzīst Elders, kurš ir spēlējis arī Rīgā un iesildījis Latvijā pazīstamus mūziķus.
Dīdžejs uzsver, ka pašam par sevi ir jāziņo un jāzvana uz klubiem, jo neviens nenāks uz mājām un pie durvīm neklauvēs. “Neviens jau nezina, ka tu tur mājās miksē un kas tu esi. Tev pašam sevi ir jālaiž apritē,” uzskata Elders. Domājot par savu karjeras izaugsmi, viņš apmeklē arī runas kursus “Latvijas Radio” un mācās atbrīvoties no malēniešu akcenta. “Tas nav apvainojums, taču, aizbraucot uz Rīgu, uzreiz var sadzirdēt laušanu. Man darbam tomēr ir nepieciešams no tās atbrīvoties,” stāsta puisis.

Iegūst dīdžeja licenci
Elders ir arī strādājis ar kokapstrādi saistītā uzņēmumā Rīgā, taču pēc pāris mēnešiem sapratis, ka tas nav darbs, ar kuru viņš vēlētos saistīt savu dzīvi. Šajā laikā viņš iestājās arī Ritma institūtā Rīgā, nu jau ar dīdžeja priekšzināšanām. Pēc šo kursu pabeigšanas Elders ieguvis dīdžeja licenci. Ar šo licenci viņam ir iespēja pieteikties spēlēt lielākos klubos. “Līdz šim visas iestādes, kurās esmu spēlējis, pašas nomaksā autortiesības, taču ir bijuši gadījumi, kad dīdžejiem atņemti datori, jo nav saskaņotas autortiesības. Ja datorā vēl būs nelegāla programma, tad arī to izdzēsīs - par visu ir jāsamaksā. Reti, bet šādas pārbaudes notiek,” stāsta Elders.
Interesanti, ka agrāk Elders sevi dēvēja par DJ Cherry, taču ar šo vārdu sanākuši pārpratumi. “Ierakstot internetā “cherry”, izmet gan ķiršus, jo angļu valodā šis vārds to nozīmē, gan citus dīdžejus. Man vajadzēja izdomāt kaut ko labskanīgāku, un tā radās Ed Veto,” viņš stāsta. Elders uzskata, ka arī skatuves vārdam ir nozīme karjeras veidošanā.

Ir jāspēj noturēt publika
Dīdžeja darbs nebūt nav viegls, kā tas varētu šķist. Dažreiz nedēļā ir vairāki pasākumi, mūzika atkārtojas un ir jāspēj noturēt publika. “Labs dīdžejs nedomā tikai par savu mūziku, bet gan par kopējo kluba labumu. Publika jāuzkurina, bet ir brīži, kad ir jāuzliek arī kas mierīgāks, lai cilvēki aizietu pie bāra. Klubam un dīdžejam ir jāsadarbojas,” uzskata dīdžejs.
Elders pauž, ka nav nekā kaitinošāka par piedzērušos cilvēku, kurš agresīvi pieprasa uzlikt kādu viņam tīkamu dziesmu. “Mūzikas sets jau ir sagatavots, taču, ja arī cilvēks palūgs ko uzlikt, bet bez agresijas, tad dīdžejs to, visticamāk, arī uzliks, kad vien varēs,” viņš uzsver.
Elders atzīst, ka pasākumu sāk trūkt un arī cilvēki uz tiem nāk mazāk. Līdz ar to darbs arī ne vienmēr atmaksājas.
Elders ir apguvis arī dizainu un pašreiz nemācās augstskolā, jo nezina vēl, kādā virzienā virzīt savu dzīvi. “Man ir draugi, kuri studē, bet saprot, ka negrib to darīt un nesaka vecākiem, ka viņiem tur patiesībā riebjas. Es negribētu, ka man tētis, piemēram, maksātu gadu par studijām, bet tad es izdomātu, ka mani tas tomēr neinteresē. Man būtu kauns aiziet, tāpēc ir labāk pirms tam pamatīgi izdomāt, ko tu vēlies,” viņš uzskata. Dīdžejam Ed Veto ir arī sava mājaslapa “www.djedveto.com”. ◆

Kategorijas