Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ielaiž pēdējos foreļu mazuļus

Diāna Lozko

2014. gada 6. jūnijs 18:15

395

Sakarā ar projektu "Miljons foreļu atgriešanās" Alūksnes novadā Pededzes upē un tās pietekās Virgulīca, Alūksnīte, Akaviņa, Ievedne un Paparze pagājušajā nedēļā tika ielaisti vairāk nekā 50 000 strauta foreļu mazuļu.

Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju, SIA “Skonto Būve” iniciētā un biedrības “Mēs-Zivīm” izpildītajā projektā “Miljons foreļu atgriešanās” vairākās Latvijas upēs tika ielaists miljons strauta foreļu mazuļu. Biedrības “Mēs-Zivīm” valdes priekšsēdētājs Ivars Dubra informē, ka foreļu mazuļi tiek ielaisti jau ceturto gadu, taču šogad projekts beidzas.

“Lai arī projekts beidzas, sarunas turpināsim - varbūt varētu izveidot pētījumu, kurā aplūkotu, cik tad labi šīs foreles ir ieaugušās. Ja rezultāts būs labs, tad varētu turpināt foreļu papildināšanu,” viņš informē. Zivs izdzīvošana ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, cik zivij ir ko ēst un kādi apkārt dzīvo plēsēji. I.Dubra informē, ka kopumā šobrīd Alūksnes novadā foreļu ir pietiekami.

“Bet cilvēkiem jau vienmēr liekas, ka to ir par maz - viņi jau gribētu kā akvārijā veikalā. Alūksnes pusē foreles ir un arī lielas un skaistas,” viņš uzsver.

SIA “Skonto Būve” valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis stāsta, ka vēl pagājušā gadsimta sākumā strauta forele bija plaši izplatīta visā Latvijas teritorijā, savukārt tagad šī zivs makšķernieku lomos ir reti un sastopama vairs tikai apmēram 200 Latvijas upēs.

“Tomēr strauta forele nav Latvijas īpaši aizsargājamo zivju sarakstā, arī valsts atbalsta programmas to populācijas atjaunošanai līdz šim nebija, tāpēc nolēmām nākt ar privātu iniciatīvu un četru gadu laikā Latvijas upēs ielaist miljons strauta foreļu mazuļu. Ar vides ekspertu, zinātnieku un audzētāju atbalstu un konsultācijām varam ielaist šos strauta foreļu mazuļus,” teic G.Rāvis.

Kategorijas