Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Divi alūksnieši pārstāv Latviju Pasaules čempionātā foreļu makšķerēšanā

Didzis Bauers

2014. gada 7. jūnijs 08:00

2165

Bulgārijas pilsētā Asenovgradā maija beigās norisinājās 12. pasaules čempionāts plēsīgo zivju ar mākslīgo ēsmu no krasta makšķerēšanā. Latvijas izlasē bija arī alūksnieši Igors Dzilna un Modris Račiks.

17 komandu konkurencē Latvijas izlase izcīnīja 10.vietu. Sacensības ilga divas dienas, dienā bija četras stundu ilgas sacensības ar iepriekš zināmu ieeju zonā katram sportistam. Saskaitot izvilktās zivis katrā iegājienā, noteica uzvarētāju gan individuāli, gan komandām.

Latvijas čempionāts kalpo kā atlase kandidēšanai uz sastāvu, kur pirmie četri automātiski iekļūst izlasē, bet rezervistu un “runnerus” jeb skrējējus (foreļu sporta makšķerēšanā ir cilvēks, kurš makšķerē (iemet un izvelk), un skrējējs, kas palīdz izvēlēties labākās vietas makšķerēšanai, palīdz un koordinē makšķernieku, norāda uz iespējamām sportista kļūdām, informē par notiekošo zonā utt.) izvērtē komandas treneris. Šogad četru labāko skaitā iekļuva I.Dzilna, bet M.Račiks piedalījās kā skrējējs.

Pasaules čempionāta sacensībās ir četras zonas ar 34 sektoriem - tieši divreiz vairāk nekā komandu. Viens sektors ir 10-15 metrus garš, un katrai sportista sektora maiņai seko tiesnesis, kurš arī ieskaita vai ne zivi, par kuru saņem talonu. Sportists nevar redzēt visus sektorus, tāpēc skrējēja darbs ir “lidot” pa zonu un ātri informēt par pieejamajiem sektoriem sportistam.

“Šis man bija otrais Pasaules čempionāts. Pagājušajā gadā piedalījos kā makšķernieks, bet netiku labāko četriniekā, tāpēc tiku iekļauts sastāvā kā skrējējs. Pirmajā sacensību dienā palīdzēju Igoram, otrajā - Kasparam Poišam," saka. M.Račiks.

Vakarā divi komandas biedri bija satraumējuši kājas, un treneris piedāvājis M.Račikam iet kā makšķerniekam, bet viņš tomēr nolēmis palikt kā skrējējs Igoram.

 “Copes realizējām tikai ar 50 procentu efektivitāti. Tabulā bijām pa vidu. Trešajā un ceturtajā iegājienā vairāk bija taktiska cīņa par sektoriem, izdevās nokļūt labākajos un izvilkt pa kādai zivij. Finišs - ar sešām zivīm un dalītu 2.vietu. Patīkami, ka abas dienas beidzamos iegājienus perfekti nostrādājām. Galā bijām tikai astotie. Izrādījās, ka 0,5-1 punkts bija mazāk veseliem četriem un pietrūka trīs punktu līdz 3.vietai. Nežēlīgi, jo viena zivs vairāk pirmajā piegājienā būtu nesusi vismaz 4.vietu. Igoram otrajā dienā bija 12.vieta, bet kopvērtējumā Latvija ir 10.vietā. Visi ir apmierināti ar rezultātu, jo ir izdarīts maksimums, ko spējām,” stāsta M.Račiks.

Kategorijas