Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzbrauktuvi un ietvi remontēs

Līga Vīksna

2014. gada 13. jūnijs 00:00

700

“Alūksnes Ziņu” redakcijā šonedēļ vērsās alūksniete Daina, lai pastāstītu piedzīvoto gadījumu pie Alūksnes novada sabiedrības centra ēkas, un uzzinātu, kad šī ēka būs ērti pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.


“Trešdien abas ar draudzeni sēdējām uz soliņa pie Alūksnes novada sabiedrības centra un dzirdējām troksni – pagriežoties redzējām, ka apgāzušies invalīdu rati un no tiem izkritusi jauna meitene. Ratus stūma puisis, bet ietves segums tur ir tik nelīdzens... Labi, ka garāmgājēji palīdzēja pacelt ratus un iecelt meiteni atpakaļ. Arī pati uzbrauktuve cilvēkiem ar kustību traucējumiem pie sabiedrības centra ir zem katras kritikas – nolikti divi dēļi, kam pa vidu sprauga. Tie divi dēļi jasmīnu krūmā ir pilsētai apsmiekls! Vai tiešām pašvaldībai nav tik daudz naudas, lai sakārtotu uzbrauktuvi un gājēju celiņu gar sabiedrības centru, bet jāgaida kāds Eiropas projekts?” jautā alūksniete Daina.

Visu nevar paveikt uzreiz
Ēka Dārza ielā 8a, kur nedaudz ilgāk kā gadu atrodas Alūksnes novada sabiedrības centrs, pieder Alūksnes novada pašvaldībai, kas to nodevusi Alūksnes NVO centram. Alūksnes NVO atbalsta centra valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece norāda – fonds “ziedot.lv” ir atbalstījis NVO centra izstrādāto projektu par uzbrauktuves nobruģēšanu, piešķirot finansējumu. “Bet vēl gaidām, kad noslēgsies iepirkums, lai zinātu, kas veiks Dārza un Vidus ielu rekonstrukciju, jo šo darbu laikā līdztekus īstenosim arī savu uzbrauktuves projektu, lai visi darbi notiktu saskaņoti. Protams, cilvēki ir sūdzējušies par slikto ietvi un uzbrauktuvi, jo tas ir pretdabiski, ka sabiedrības centrā nav normālas uzbrauktuves, pacēlāja, bet visu nevar izdarīt uzreiz – sadarbojamies ar pašvaldību,” saka Dz.Zvejniece.
Viņa norāda, ka gada laikā ir jau izremontētas semināru telpas, iegādāta aparatūra, datori, ko var lietot visas organizācijas. “Apstiprinājumu pirmajā kārtā guvis arī virtuves izveides projekts, ko arī varēs izmantot visi. Visu nevar paveikt vienā laikā, turklāt sabiedrības centra ēku NVO centrs apsaimnieko brīvprātīgi – nav algota darbinieka, bet katru dienu kopjam teritoriju, lasām atkritumus. Turklāt NVO ir atkarīgas no projektu finansējuma, kas ir ļoti mainīgs,” saka Dz.Zvejniece.

Aicina līdzdarboties
Viņa pateicas iedzīvotājiem par modrību un aicina nākt līdzdarboties arī uz sabiedrības centru. “Ja kādam ir iespēja, aicinām kā brīvprātīgos uz NVO centru dežurēt, jo reizēm pat nevaram nodrošināt, ka centrs ir atvērts no pulksten 10.00 līdz 17.00 ikvienam, lai gan tajā ir bibliotēka, datori, kas pieejami visiem. Tāpat arī pieejamas telpas par brīvu semināriem vai citiem pasākumiem, kur nav ieejas maksas,” stāsta Dz.Zvejniece. Viņa rosina ikvienu, ja ir kādi jautājumi, vērsties NVO centrā personīgi. Centra darbībā ļoti aktīvi iesaistās Neredzīgo biedrība, kuras vadītāja Kristīne Berkule šonedēļ piedzīvoja minēto nepatīkamo gadījumu. Viņa norāda - negadījums nenotika uz uzbrauktuves, bet pie trotuāra, no ielas braucamās daļas uzbraucot uz ietves. “Mēs ar ratiem nebraucam pa ietvi, kas ir nelīdzena, bet pa ceļa braucamās daļas malu. Uzbrauktuvi vajag remontēt, un tas notiks,” viņa saka. To “Alūksnes Ziņām” apstiprina arī  Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis un norāda, ka to paveiks jau šovasar. “Tiklīdz noslēgsies izsludinātais iepirkums, darbi sāksies. Viens un tas pats uzņēmums izbūvēs arī uzbrauktuvi, lai viss būtu saskaņoti,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas