Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Spiningotājiem – skaisti lomi

Didzis Bauers

2014. gada 13. jūnijs 00:00

7

Alūksnes ezerā pagājušās nedēļas nogalē notika gadskārtējās spiningošanas sacensības “Alūksnes vasaras “Plēsējs 2014””, kuras rīkoja Alūk­snes novada pašvaldības aģentūra “Alja”.

Ar zivīm finišē 13 komandas
Sacensībās piedalījās 17 komandas, bet ar zivīm finišēja 13 komandas. Katra komanda divu cilvēku sastāvā septiņas stundas cīnījās par lielāko lomu. Vislabāk veicās Modrim Račikam un Ingum Ozoliņam, kuri izcīnīja galveno balvu - 200 eiro dāvanu karti. Viņu loma kopējais svars bija 9,400 kilogrami (96 centimetrus gara un 7,750 kg smaga līdaka un 57 centimetrus garš, 1,650 kg smags zandarts). Jāatzīmē, ka komanda noķēra arī lielāko breksi. Otro vietu izcīnīja un saņēma 150 eiro dāvanu karti Andis Bukalders un Roberts Pilips, kuru loma kopējais svars bija 8,900 kilogrami. Viņiem tika arī balva par lielāko asari. Trešās vietas ieguvēji Jānis Skulte un Aivars Čibals, kuru loma kopējais svars bija 7,800 kg, saņēma 100 eiro dāvanu karti.
“Šīs sacensības no vietējām, kurās esmu bijis, likās vislabāk noorganizētas. Patika, ka bija piestrādāts pie balvu fonda – pustūkstotis trīs komandām ir vairāk nekā apsveicami! Bija viegli piekļūt starta vietai, varēja ielaist laivu. Bija nodrošināta ēdināšana. Izbrauci krastā, uzreiz paraksties, cikos ieradies, un dodies uz lomu svēršanu. Šogad nebija nekādu protestu vai runāšanu, bija vienkārši ideāli! Malači rīkotāji!” saka M.Račiks.

Sākumā izstrādā taktiku
Sacensību uzvarētāji stāsta, ka sākumā izstrādājuši taktiku, ko darīs un kā ķers. “Man gadu gaitā ir salikti punkti Alūksnes ezerā, kantītes, sēkļi, kāds akmens lielāks – vietas kur parasti ķeru konkrētas zivis. Mēs no rīta domājām pastrādāt uz zandartu. Visi aizskrēja uz upes kaktu, uz līčiem, kur nāk līdakas ārā no pavasara  nārsta. Visi aizbrauca prom, mēs vienīgie palikām ezera vidū. Braucām pa saviem trīs punktiem. Pastrādājām ar mikrodžigu uz ēdamgumijas. Uz viena mana zandartu punkta trāpījās lielā līdaka. Ingum uz oranžās gumijas paveicās. Cīnījāmies kādas minūtes piecpadsmit. Kad beidzot iecēlām, ovācijas skanēja pa visu ezeru. Vēlāk dabūjām arī zandartu, kas bija otrs lielākais sacensībās. Aizbraucām uz līdaku vietu un stundas laikā dabūjām 15, bet neviena neturēja mēru. Sākām satraukties, ka labi nebūs, jo vajag vēl divas līdakas. Pēdējā stundā aizbraucām uz “Melnumu”, domājām, ka tur paveiksies, bet tur - atkal divas zem mēra. Tur dabūju 750 gramus smagu breksi, arī uz ēdamgumijas, kas beigās izrādījās smagākais, dabūju balvu. Gribējās saķert asarus, bet tie man neņēma,” stāsta M.Račiks.
Viņš kopā ar pārinieku I.Ozoliņu jau vairākus gadus makšķerē kopā, tomēr bijis grūti pārliecināt pārinieku piedalīties sacensībās. “Bet jau otrajās sacensībās izvilkām lielāko līdaku. Domāju, ka rezultāts ir komandas darbs - es vairāk domāju par vietām, kur ķersim, Ingus pārbaudīja mānekļus. Saliedēts darbs nesa rezultātu,” secina Modris. ◆

Kategorijas