Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar dziesmu pāri robežai

Diāna Lozko

2014. gada 13. jūnijs 00:00

12

Rudenī kordiriģente Ināra Kravale atteicās no koru “Sonus” un “Dzelme” vadīšanas, taču tā vietā tapa jauns Alūksnes tautas nama jauktais koris, kuram pašreiz nav nosaukuma. Maijā tas ar koncertprogrammu viesojās Vācijas un Holandes pilsētās.
Jaunajā korī ir apvienojušies koru “Sonus” un “Dzelme” dalībnieki, bet uz Vāciju korim līdzi devās arī Apes tautas nama jauktā kora “Ape” vadītāja Sandra Oto ar piecām kora dalībniecēm un pianiste Lāsma Cunska kopā ar trīs jaunajiem pianistiem Signi Ēveli, Ulriku Lību Teteri un Bruno Ābolkalnu, kuri uzstājās ar sešroku skaņdarbu. Kopumā grupā bija 40 cilvēki. Ilggadējas sadarbības rezultātā uz Vāciju un Holandi kopā ar Apes kolektīvu I.Kravale devusies jau četras reizes. Šoreiz sniegti četri koncerti un publika bijusi ļoti atsaucīga. Vācijas reģionālajos laikrakstos tikusi publicēta arī informācija par Alūksnes un Apes novadiem. 
Kora “Ape” dalībniece Līvija Karro ārpus Latvijas kopā ar kori devās pirmo reizi un atzīst, ka šis bijis brīnišķīgs brauciens. “Apes korī dziedu jau 27 gadus. No šī brauciena it sevišķi atmiņā palicis Holandes ziedu dārzs Keukenkofā, kurā aug 70 000 dažādu puķu sīpoli, tur ir 32 hektāri tulpju. Tas bija kaut kas brīnumains!” viņa saka.
Arī cilvēki Vācijā un Holandē bijuši ļoti atsaucīgi. “Vācijā dzīvojām ģimenēs. Kad devāmies uz Holandi, viņi bija līdzi sataisījuši pārtiku, lai mums nekā netrūktu. Desmit dienas dzīvojām kā paradīzē!” stāsta L.Karro.
Esot Vācijā, koris uzzināja arī kādu skumju notikumu, jo mūžībā aizgāja viens no kora tenoriem. “Šis cilvēks gribēja arī doties mums līdzi uz Vāciju un vēl līdz pēdējam nāca uz mēģinājumiem, taču braucienā nedevās. Arī nedēļu pirms brauciena mūžībā aizgāja vēl viens tenors, tā ka nedēļas laikā mēs apglabājām divus kora ilggadējos dalībniekus,” stāsta I.Kravale. Viņa uzsver, ka šādi brīži vēl jo vairāk saliedē kolektīvu, jo kopā ir piedzīvots arī ne tikai patīkamais.
“Mūsu braucienā jaunākajam dalībniekam bija 12 gadi, vecākajam - 81 gads. Ir jāpieliek pūles, lai tik dažādu paaudžu cilvēki justos kā viens vesels. Mēs nešķirojām, kurš ir diriģents, kurš kormeistars un tā tālāk, jo pilnīgi visi bijām vienādi,” saka I.Kravale. ◆

Kategorijas