Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Draudzēties prātīgi!

Sadales tīkls

2014. gada 17. jūnijs 00:00

388

Vai kāds vispār ir aizdomājies par to, kas notiktu, ja vienā dienā pazustu elektrība? Šķiet, ka nē, jo mēs tik ļoti esam pie tās pieraduši, ka uztveram tās sniegtās iespējas kā pašas par sevi saprotamas lietas – no rīta ieslēgt gaismu, uzvārīt ūdeni kafijai vai tējai elektriskajā tējkannā, vai uzlādēt mobilo tālruni vakarā. Elektrība ir mūsu dzīves sastāvdaļa, taču tajā pašā laikā - mēdz būt bīstama, ja mēs pret to izturamies vieglprātīgi. Vienlaicīgi, kā liecina AS „Sadales tīkls” informācija, katru gadu notiek elektrotraumas, kuras gūst gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie, neuzmanīgi rīkojoties ar sadzīves elektroierīcēm. Elektrodrošības noteikumu neievērošana rada neprognozējamas traģiskas sekas, kas var ietekmēt gan bērnu un jauniešu, gan pieaugušo turpmāko dzīvi. Ko ir svarīgi ņemt vērā, lai negūtu traumas no it visās dzīves situācijās pieejamās elektrības, lūdzām pastāstīt AS "Sadales tīkls" Komunikācijas direktorei Renātei Meļķei.

-  AS "Sadales tīkls" jau kādu laiku īsteno pietiekami vērienīgu kampaņu par drošu elektrības lietošanu un vispār saskarsmi ar elektroenerģiju. Kas jūs uz to pamudināja? Visiem taču zināms, ka ir jāievēro piesardzība.
- Bērnu un jauniešu izglītošana elektrodrošības jautājumos ir viena no AS “Sadales tīkls” korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm. Esam jau līdz šim par to domājuši un piedalījušies dažādos projektos un aktivitātēs, kas veltītas drošības tēmai. Šogad esam gājuši soli uz priekšu un aktualizējuši drošības tēmu jau lielākā apmērā, kampaņas veidā. Taču neskatoties uz to, ka runājam par elektrodrošību, aicinām būt piesardzīgiem un novērtēt bīstamās situācijas, 2013. gadā tika reģistrēti 72 elektrotraumu gadījumi, no tiem 24 cietušie bija bērni. Tas, protams, nav dramatisks skaitlis, taču nevaram palikt vienaldzīgi. Mūsu interese – lai šādu gadījumu nebūtu. Elektrotraumu sekas ir dažādas, taču ikvienā gadījumā elektrība atstāj ietekmi uz veselību gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tieši tādēļ sapratām – lai arī elektrotraumas cilvēki pārsvarā gūst nevis uzņēmuma vainas vai nolaidības dēļ, bet savās mājsaimniecībās, tomēr ir jāsāk par šo problēmu runāt skaļi, lai mazinātu vai ideālā gadījumā - panāktu, ka negadījumu nav nemaz. Kā zināms atskaites punkts bija smagais negadījums pērn, kad kāds 9 gadus vecs zēns pie skolas uzkāpa elektrolīnijas balstu konstrukcijā un guva smagus apdegumus. Tad sapratām, ka ir jārīkojas, lai šādas nelaimes novērstu.

- Kurš tad ir atbildīgs par elektrodrošību?
- Droši vien, ka atbildīgs esam mēs katrs pats, ja runājam par bērniem – tad vecāki, ģimene. Mēs taču saviem bērniem mācām, ka nedrīkst spēlēties uz ielas, kur brauc automašīnas, mēs  stāstām, cik uzmanīgiem jābūt pie upēm un ezeriem,  ka nedrīkst spēlēties ar uguni, tādējādi domājot, kā savus bērnus pasargāt. Tomēr bieži aizmirstam runāt ar saviem bērniem par tādu tēmu, kā elektrība. Elektību nevar redzēt, nevar aptaustīt, sasmaržot, bet var sajust, ja neapdomīgi rīkojas un neievēro drošības pasākumus. Mums visā Latvijā ir ļoti daudz elektropārvades līniju, transformatoru un citu elektroietaišu, kuras mūsu darbinieki regulāri, bet jo īpaši pirms mācību gada noslēguma apseko un veic nepieciešamos uzlabojumus – pārbauda, vai transformatoru apakšstacijām nav atvērtas durvis, atjauno nožogojumu, drošības zīmes u.c. Šogad mēs jau esam apsekojuši un sakārtojuši ap 16 tūkstošiem mūsu objektu. Jūtamies par to atbildīgi. Un, lai gan vairumā gadījumu cilvēki elektrotraumas gūst tieši sadzīvē, aiz AS “Sadales tīkls” piederības robežas, ir bijuši arī smagi negadījumi uzņēmuma elektroiekārtās, kur sekas ir daudz bēdīgākas, pat letālas.

- Un ar ko sākāt?
- AS “Sadales tīkls” strādā aptuveni 2500 darbinieki, līdz ar to mums ir liels iekšējais  resurss, ko  sākām apzināt un uzrunāt. Interesanti, ka jau līdz tam salīdzinoši daudzi mūsu darbinieki kaut reizi ir brīvprātīgi viesojušies kādā skolā un bērniem stundās stāstījuši, cik bīstama mēdz būt elektrība, taču mēs par to iepriekš īpaši datus neapkopojām. Meistari, tehniskie speciālisti ar reāliem piemēriem bērniem skaidroja, kas notiek, ja cilvēks neapdomīgi saskaras ar elektrību. Bērni ļoti nopietni ieklausījās šajos cilvēkos, kuri savā ikdienas praksē ir gana daudz pieredzējuši un arī savām acīm skatījuši bēdīgās sekas cilvēku vieglprātībai.
Domājām arī par veidu, kā uzrunāt bērnus un jauniešus. Jāsaka, ka šobrīd visapjomīgāko auditoriju varam sasniegt ar portālu draugiem.lv starpniecību, publicējot īpaši izveidoto lapu „Elektrodrošība”. Tajāir pieejama informatīvi izglītojoša spēle „Esi gudrāks par elektrību!”. Proti, ir identificētas 10 bīstamas situācijas, lai veicinātu bērnu izpratni un informētu par pareizu rīcību. Vienlaikus aicinām bērnus un jauniešus piedalīties konkursā un izstrādāt pašiem savu informatīvo elektrodrošības plakātu. Labāko darbu autorus 17.jūnijā aicināsim uz kampaņas noslēguma pasākumu.

- Tātad darbinieki ir galvenie jūsu vēstneši?
- Kā vēstneši, jā. Mēs apzinājām savus darbiniekus, veicām iekšēju aptauju, kuri no viņiem būtu gatavi iesaistīties, doties uz skolām jau kampaņas ietvaros – ar uzskates materiāliem. Bijām ļoti patīkami pārsteigti un lepni par milzīgo atsaucību! Nu jau varam teikt, ka aizvadītajā mācību gadā 96 mūsu darbinieki apmeklēja kopumā 210 Latvijas mācību iestādes un vairāk nekā 15 tūkstošiem bērnu stāstīja par to, cik svarīga un nepieciešama, bet reizē bīstama var būt elektrība. Vēl jo vairāk - šie cilvēki to dara no darba brīvajā laikā, bez kādas īpašas atlīdzības – tātad tas ir viņu aicinājums. Iespējams, tieši tādēļ bērni arī ieklausās viņos un uztver ļoti nopietni šos brīdinājumus. Tas nav tā, ka nopietns onkulis ienāk klasē un stāsta, cik slikti ir tuvoties elektroietaisēm vai elektropārvades līnijai. Nē! Šajās tikšanās reizēs notiek saturiska diskusija, bērni ieklausās, uzdod daudz un dažādus jautājumus. Viņus patiešām interesē, kādēļ nepieciešams ievērot drošības pasākumus vai kādēļ jāizvairās no konkrētām lietām – ja bērni sadzird atbildi uz saviem uzdotajiem jautājumiem, viņi daudz savādāk uztver informāciju, nekā tad, ja viņiem vienkārši  saka – nedrīkst! Bērni ir daudz gudrāki un zinātkārāki! Viņi interesējas par daudzām lietām, tāpēc ir tik svarīgi saprast iemeslus.  Patiesībā viņi aizdomājas par ļoti būtisku lietu, kuru mēs ar šo kampaņu vēlamies akcentēt – pirms tu izlem darīt ko tādu, kas tevi apdraud – padomā, kādi ir tavi dzīves sapņi un ko tu zaudēsi, tos neīstenojot!

- Un? Aizdomājas?
- Mēs gribam ļoti ticēt, ka aizdomājas. Vismaz tie bērni, kurus esam redzējuši šajās informācijas stundās, pēc visa uzklausītā mainās. Viņi patiešām aizdomājas par to, ka viens mirklis, kas ir mazāks par sekundi, var kardināli mainīt viņu dzīvi – šajā gadījumā, diemžēl uz slikto pusi.

- Šīs ir aktivitātes, kuras īstenojat saskarsmē ar bērniem. Bet kā ar pieaugušajiem?
- Diemžēl jāsaka, ka tieši pieaugušie ar savu nepareizo piemēru ir tie, kuri arī rada bērnos šo sajūtu, ka nekas slikts jau nevar notikt. Tās pašas atvērtās transformatoru durvis – ne jau uzņēmuma pārstāvji  tās neapdomīgi atstāj vaļā – pārsvarā to dara pieaugušie kādu savtīgu un nelikumīgu mērķu vadīti. Tad, ja šīs darbības izdodas īstenot,  pašam nesaņemot nāvējošu elektrotriecienu, aizejot  iekārta paliek atvērta. Diemžēl bērni ir ziņkārīgi – viņus interesē, kas ir tajā atvērtajā skapī… Līdztekus elektrodrošības noteikumu ievērošanai, būtiska nozīme ir arī sabiedrības informētībai un iedzīvotāju atbildībai, ievērojot vienkāršas drošības prasības un savlaicīgi ziņojot, ja tiek pamanīti kādi defekti vai bīstama situācija, zvanot uz AS „Sadales tīkls” Klientu servisa tālruni 80200404. Lielākā daļa elektrotraumu tiek gūtas tieši ārpus AS „Sadales tīkls” iekārtām, nelaimes gadījumi pārsvarā ir saistīti ar sadzīves elektroiekārtu (elektrisko zāles pļāvēju, ūdens sūkņu un citu elektroinstrumentu) nepareizu lietošanu vai arī elektrodrošības prasību un ražotāja norādījumu neievērošanu.
Vēl viens piemērs – nesen TV bija vērojams raidījums makšķerniekiem, kur makšķerēšanas vieta bija izvēlēta ļoti tuvu elektropārvades līnijai - cik maz nepieciešams, lai nejauši aizskartu elektrības  līniju, tāpat – makšķerkāts var būt lielisks elektrības vadītājs, un ja vēl mitrs..

- Tātad lielā mērā tā ir pieaugušo atbildība, izglītot bērnus?
- Paradoksāli, taču īstenojot šo kampaņu, kuras sauklis ir – “Netuvojies, spēlē ar elektrību zaudēsi Tu!” - esam secinājuši, ka  bērni nereti ir daudz izglītotāki par saviem vecākiem. Faktiski tieši caur bērniem mēs izglītojam arī  vecākus! Bērni, ar interesi iesaistoties dažādās mūsu aktivitātēs, iemācās, ka nedrīkst bezatbildīgi riskēt, un bieži pat aizrāda saviem vecākiem, vai citiem pieaugušajiem, ka pret elektrību ir jāizturas atbildīgāk.

- Kādu rezultātu cerat sasniegt ar šo kampaņu? Vai varētu pienākt laiks, kad neviens cilvēks, sevišķi bērns, negūs elektrotraumas?

- Tas būtu mūsu lielākais mērķis un sapnis! Tomēr jau šobrīd mums ir sajūta, ka vismaz bērni ar mūsu kampaņas palīdzību kļūst gudrāki un piesardzīgāki! Ka aizdomāsies, pirms pieskarsies bojātām sadzīves elektroierīcēm un  netuvosies objektiem, kur ieraudzīs zīmi “Bīstami – elektrība!” – ka viņi sapratīs – ir jāizvēlas drošākas rotaļu vietas un jāpasargā vai jāattur no neapdomīgas rīcības savi brāļi, māsas un draugi. Jo jāatceras, ka spēlē ar elektrību zaudēsi Tu!

Elektrotraumu skaits:

Gads 2010 2011 2012 2013 2014 (1.cet)
Pieaugušie 64 66 79 72 23
Bērni (līdz 18 gadu vecumam) 15 14 30 24 6

Avots: AS “Sadales tīkls”

Ko nedarīt:
- Nekāp elektrības stabos!
- Netuvojies un nepieskaries pārrautiem elektrolīniju vadiem!
- Never vaļā transformatoru durvis un neej iekšā!
- Nemet neko uz elektropārvades līnijām un nelaid to tuvumā gaisa pūķus vai citus lidojošus priekšmetus!
- Nelabo sadzīves elektropreces, ja tās ir pieslēgtas elektrībai!
- Nepieskaries elektrības slēdzim ar slapjām rokām!
- Nemakšķerē zem elektropārvades līnijām!
- Nekāp kokos, kuru zari ir iepinušies elektropārvades līniju vados!

Kategorijas