Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Un sākas viss no gala...

Mārīte Dzene

2014. gada 20. jūnijs 00:00

953

Septembrī apritēs gads, kopš Jaunannas pagasta brūkošās mājas “Gundegas” iedzīvotāji gaida risinājumu, kas uzlabotu viņu dzīves apstākļus. Toreiz viņi lūdza Alūksnes novada pašvaldībai veikt jumta remontu, taču tika secināts, ka avārijas stāvoklī ir visa māja, tāpēc SIA “Alūksnes nami” tika uzdots sagatavot rīcības plānu.

Nojaukšana ir dārga un
nelietderīga
“Kopā ar pašvaldības nekustamo īpašumu speciālistu Aivaru Sauso, būvdarbu vadītāju Anatoliju Kuzņecovu un Jaunannas pagasta pārvaldes vadītāju Vēsmu Čugunovu pirmdien vēlreiz apsekojām “Gundegas”. Mums ir dots uzdevums veikt projektēšanu ēkas bojātās daļas iespējamai nojaukšanai, balstoties uz iepriekšējo ekspertīzes slēdzienu. Taču ir jāvērtē arī, cik lieli līdzekļi ir vajadzīgi šiem darbiem un ko ar nojaukšanu var iegūt ilgtermiņā. Diskutējot secinājām, ka nav samērīgi ieguldīt līdzekļus (tika aprēķināti 90 000 latu) šajā ēkā, lai nodrošinātu dzīvokļus dažām ģimenēm,” skaidro SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts.
Viņš norāda, ka šai problēmai varētu meklēt citu risinājumu. Visa ēka ir avārijas stāvoklī, tāpēc vajadzētu domāt par iedzīvotāju pārvietošanu citur. Tiesa, tas ir tikai viens no iespējamiem variantiem, par kuriem vēl tiks runāts gan ar pašvaldības speciālistiem, gan ar “Gundegu” iedzīvotājiem. “Būs grūti pārliecināt šos cilvēkus par nepieciešamību mainīt dzīvesvietu. Dažs saka, ka nekur neies prom līdz kapa malai, cits uztraucas par mazdārziņu. Protams, argumentus vienmēr var atrast, lai neizjauktu gadu gadiem ierasto kārtību arī tad, ja tā ir iespēja uzlabot dzīves apstākļus,” spriež A.Musts.

Mājā dzīvot kļūst arvien bīstamāk
Šobrīd speciālistu skatījums uz brūkošās mājas daļas nojaukšanas un remonta lietderību ir diametrāli pretējs iepriekš lemtajam. Tagad tiks apzināta situācija pagastā, īpašuma attiecības un iespējas atrast brīvas dzīvojamās platības, kā arī veiks aprēķinus, cik izmaksātu iedzīvotāju pārvietošana salīdzinājumā ar brūkošās mājas nojaukšanu un otras puses nostiprināšanu. “Tikai tad varētu vērsties pie novada pašvaldības deputātiem un vadības, lai piedāvātu alternatīvu risinājumu, kas būtu izdevīgs ilgtermiņā,” norāda A.Musts. Lēmumu centīsies pieņemt pēc iespējas ātrāk – līdz septembra sākumam. V.Čugunova atzīst, ka situācija mājā kļūst arvien bīstamāka. Tāpēc “Gundegu” problēmas risinājumu nevajadzētu atkal atlikt. Jau 2007.gadā tika atzīts, ka drošības apsvērumu dēļ vienā mājas pusē nav ieteicams dzīvot. Pērn no mājas iedzīvotājiem, kas brūkošajā pusē par pajām ir privatizējuši dzīvokļus, bet mājā nedzīvo, tika saņemts rakstisks apliecinājums – viņiem nav pretenziju, ka šo mājas daļu nojauc, jo savus līdzekļus tās atjaunošanā viņi nevēlas ieguldīt.  Ar līdzvērtīgu dzīvokli Malienas pagastā tika nodrošināts īrnieks, kurš ir deklarējies mājas brūkošajā daļā. Tomēr dome nepieņēma lēmumu – nojaukt. Un tagad viss sākas no gala. ◆

Fakti
◆ Dzīvojamajā mājā bijuši 12 dzīvokļi, no kuriem 7 ir pašvaldības īpašums.
◆ 5 dzīvokļi ir privatizēti par pajām, bet tikai 1 ir ierakstīts zemesgrāmatā.
◆ Brūkošajā mājas daļā ir 3 par pajām privatizēti un zemesgrāmatā neierakstīti dzīvokļi, kā arī 3 pašvaldības dzīvokļi.

Kategorijas