Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientieristi sacenšas Somijā un Alūksnē

Didzis Bauers

2014. gada 20. jūnijs 00:00

7

Nedēļas nogalē Kuopio (Somijā) notika lielākās Pasaules orientēšanās sacensības stafetēs. Savukārt vietējā orientēšanās seriālā “Horizonts” iestājies pārtraukums līdz rudenim.

Sacensības risinājās Alūksnes sadraudzības pilsētā Kuopio, kurā startēja gandrīz visi vadošie pasaules orientieristi. Arī alūksniešu komanda devās uz šo orientēšanās meku. Vīru konkurencē startēja 1608 komandas – vairāk nekā 10 000 tūkstoši dalībnieku. Mūsu vīru komanda, kurā startēja Austris Krastiņš, Mikus Žagata, Jānis Nulle, Vilnis Veļķeris, Jānis Veļķeris, Atis Kalējs un Otārs Putrālis, izcīnīja 298.vietu. Dāmu komanda, kurā startēja Līva Veļķere, Iveta Veļķere, Ilze Puzule un Liene Brūvele, izcīnīja 556.vietu 1218 komandu konkurencē.

Dzīvošana bija diezgan
ekstremāla
“Sacensības notika uz nosacītas salas: pa ūdeni uzbrauc un pa ūdeni nobrauc. Apkārt - ezera milzīgais klājiens. Šoreiz dzīvošana sacensību vietā bija diezgan ekstremāla. Laiks bija ārkārtīgi lietains, tāpēc pļavas, kur notika pasākums, pārvērtās dubļu vannās. Otrajā naktī nokritās gaisa temperatūra un uznāca salnas, tādēļ gulēšanu varētu saukt par drebēšanu. Bet kopumā pasākums bija ļoti jauks un interesants: lidoja kara lidmašīnas, bija paraugdemonstrējumi,” piedzīvoto komentē Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris. 

Būtu jauki izveidot
sadraudzības sacensības
Viņš stāsta, ka meitenēm starts tika dots divos dienā, bet vīri sāka vakarā vienpadsmitos ar lielgabala zalvi. Labākās kungu komandas skrēja astoņas stundas, savukārt dāmas savu distanci veica ātrāk par trīs stundām. “Pats startēju četros no rīta. Ejot uz startu, bija kārtīga salna - pat zāle lūza zem kājām. Domāju, ka šogad startējām ļoti labi. Kuopio ir Alūksnes sadraudzības pilsēta, ar kuru ir pazudušas saiknes. Parunājot sekretariātā ar vietējiem, secinājām, ka vajadzētu atjaunot draudzību, jo Kuopio ir populāri daudzi sporta veidi tādi paši kā mums, piemēram, slēpošana, biatlons, vieglatlētika. Būtu ļoti jauki, ja varētu izveidot sadraudzības sacensības,” saka V.Veļķeris. 
Izcili nostartēja arī mūsu Edgars Bertuks. Viņš pārstāvēja Somijas klubu, skrēja sesto etapu un pacēla komandu no 29.vietas uz 19.vietu un uzrādīja 6. labāko laiku trasē. Mazliet nepaveicās pēdējā etapa skrējējam, tādēļ komandai - 22.vieta kopvērtējumā. Apbalvotas tika 25 labākās komandas. Piebilstams, ka mūsu Jānis Kūms slimības dēl nepārstāvēja savu ārzemju klubu.

“Horizontam” - pārtraukums līdz rudenim
Orientēšanās seriāla “Horizonts” 30.sezonā pēc 10.posma ir pārtraukums līdz rudenim. Šosezon sacensībās jau piedalījušies 285 dalībnieki: 115 sievietes un 170 vīrieši. Vislielākais apmeklējums bija 9.kārtā – 146 dalībnieki.
Pēc desmit posmiem pagaidām vislabāk veicies: VA grupā - Jānim Umuram, VB grupā – Guntim Podniekam, VH grupā – Gaidaram Caunem, V35 grupā - Mārim Vabulniekam, V45 grupā – Uldim Vērdiņam, V55 grupā – Gunāram Auseklim, V65 grupā - Dmitrijam Osimovam, V18 grupā – Jānim Veļķerim, V16 grupā – Kristapam Jakovļevam, V14 grupā - Raineram Zvirbulim, V12 grupā – Austrim Kalniņam, V10 grupā – Ivaram Āboliņam, SA grupā – Inesei Žīgurei, SB grupā – Evitai Zeilei, SH grupā – Zandai Šķetikai, S35 grupā – Ivetai Veļķerei, S45 grupā – Andai Lejasblusai, S55 grupā - Ārijai Bertukai, S16 grupā – Ievai Krēsliņai, S14 grupā – Karīnai Harkinai,  S12 grupā – Baibai Bērtiņai, S10 grupā – Martai Kalniņai.
Orientēšanās klubs “Alūksne/Ape” pateicas Alūksnes lauku partnerībai, ar kuras atbalstu tiek realizēts “Leader” projekts, kurā klubs ieguvis kvalitatīvu un modernu digitālo starta pulksteni un pārvietojamo lauka dušu, kas noderēs lielākajās sacensībās. Projekta kopējās izmaksas ir 9479,16 eiro, ko biedrībai ar sabiedriskā labuma statusu finansē simtprocentīgi. ◆

Kategorijas