Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina kopā sagaidīt saullēktu

Līga Vīksna

2014. gada 20. jūnijs 00:00

5

Turpinot vasaras saulgriežu tradīciju, arī šogad Alūksnes muzejs aicina ikvienu interesentu kopīgi sagaidīt saullēktu - 21. jūnijā pulksten 4.15 Alūksnes ezera krastā, peldvietā “Vējiņi”.

Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala uzsver, ka ar saulgriežu tradīcijām, rotaļām, dziesmām un dančiem atnācējus šoreiz iepazīstinās un aicinās līdzdarboties Ziemeru folkloras kopa. Astronomiskie vasaras saulgrieži ir 21.jūnijā. Savā dziļākajā būtībā tie ir saules uzvaras svētki, jo vasaras saulgriežos tā ir sasniegusi visaugstāko atrašanās vietu debesu jumā. Saules lēkts ir svēts brīdis, bet dziesmu dziedāšana un līksmošana ir saulei veltīts rituāls, tādēļ tieši ar dziesmām tā jāsagaida, lai saņemtu īpašu dabas un saules enerģiju.
“Vasaras saulgrieži ir īpašs laiks, kad cilvēks un daba saplūst vienotā veselumā, kad ikviens zāles stiebriņš, ikviena ūdens lāse ir spēcinošas enerģijas un dzīvības pilni. Saplūšana ar dabu ļauj cilvēkam saplūst pašam ar sevi, ar savu dziļāko būtību, iegūstot harmoniju un dzīvesprieku. Tas ir laiks, kad atmodināt sevī labāko, enerģiskāko, arī auglīgāko, jo mēs esam daļa no dabas un vasaras saulgrieži ir laiks, kad dzīvība raisās visspēcīgāk. Saulgriežos tērpjoties latviešu senajos tautas tērpos, mēs izjūtam vienotību ar mūsu senčiem, mūsu saknēm, kas ļauj mums būt stipriem un izprast savu dzīves gājumu, pārņemot senču pieredzi un gudrību,” stāsta L.Apšusala.
Viņa norāda, ka saules sagaidīšana vasaras saulgriežos Alūksnes ezera krastā ir kļuvusi par skaistu tradīciju, kas rīta agrumā pulcina daudz cilvēku, tādēļ rosina arī šogad nākt ikvienu interesentu.
Pēc vasaras saulgriežiem naktis kļūs arvien garākas, bet dienas - īsākas. 22.jūnijā dienas garums būs par četrām sekundēm mazāks, bet pēc nedēļas diena jau būs par par četrām minūtēm īsāka, savukārt  pēc mēneša saule debesīs būs redzama jau apmēram par stundu mazāk. ◆

Kategorijas