Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pavisam latvisks Jānis

Loreta Jargane

2014. gada 20. jūnijs 00:00

32


Jānis ir vislatviskākais vārds. Latvijā šobrīd ir 54 450 Jāņi, kuri 24.jūnijā svinēs savu vārdadienu. Savu Jāņu svinēšanu atklāj arī Jānis Bērtiņš no Ziemeriem.
“Mēs bijām trīs brāļi, un no tiem trīs brāļiem es tēvam esot bijis vismīļākais, tāpēc arī tēvs vārdu izvēlējies. Mamma gan vārdu vēl nebija domājusi, bet, kā piedzimis trešais dēls, tā tēvs ir zinājis vārdu - Jānis. Esmu dzimis Vēža zīmē. Vēžu raksturojums man arī daļēji sakrīt un atbilst manam vārdam. Tā ka esmu apmierināts ar savu vārdu,” atklāj Jānis. 

Ir svinēti arī kopā ar
mazpulcēniem
Viņš ir arī 29. Ziemeru mazpulka vadītājs, tāpēc Jāņi ir svinēti arī kopā ar mazpulcēniem. “Nometnē Pāķos visi Jāņi un Līgas svinēja svētkus kopā. Bija ļoti skaists un izdevies pasākums, kurā visi greznojās ar jāņuzālēm, sākot no zāļu kroņiem līdz pat pagalmu pušķošanai. Mēs tikām godināti,” atceras Jānis. Viņš stāsta, ka arī ģimenes lokā vienmēr svētki ir izdevušies un ļoti skaisti.  “Vienmēr tiek pušķotas un rotātas mājas ar meijām un dažādiem pļavu ziediem. Protams, ir arī vainags. Vecais vainags tiek sadedzināts Jāņu naktī ugunskurā, savukārt jaunais ieņem vecā vietu istabā uz skapja līdz nākamajiem svētkiem. Ja runājam par Jāņu mielastu - sieru un alu, tad varu lepni teikt, ka sieru man sagādā jebšu sasien vedekla. Turpretī ar alu es vairs neesmu draugos. Taču pirms kāda laika pašam bija alus kausu kolekcija, kuru varēja aplūkot Māriņkalna pagasta mājā, no kuriem gan lielākā daļa ir dāvināti uz svētkiem,” viņš saka.

Patīk Jāņu mistika un
burvība
Jānim Bērtiņam attiecībā uz Jāņiem ir dalītas sajūtas. “Jāņus svin visi, tie ir latviešu nacionālie svētki, tāpēc tā īpaši es viņus neuztveru kā savu vārdadienu. Šogad diemžēl nevarēšu piedalīties ne sagatavošanā, ne norisē Dēliņkalna pasākumā, kur tiks atzīmēti Jāņi. Šajos svētkos man patīk tā Jāņu mistika un burvība. Pats pēc profesijas esmu arī dārznieks, tāpēc man patīk arī tā Jāņu pušķošanās - vainagi, arī pats esmu lietpratējs to veidošanā, patīk ziedu pušķi no lauku puķēm, māju pušķošana. Ar šo krāšņumu viss šķiet tāds latvisks un līdz ar to arī skaists! Arī bērniem cenšos mācīt latviskumu, izjust mūsu tautas tuvību dabai un tai krāšņajai vasaras saulgriežu naktij,” atklāj Jānis. Viņš smejot saka, ka laikam jau ir tas romantiskais Jānis, jo Vēzis jau tāds pēc dabas ir. ◆

Kategorijas