Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolām daudz ieceru

Līga Vīksna

2014. gada 27. jūnijs 00:00

63

Alūksnes novada dome saskaņojusi vēl trīs izglītības iestāžu – Bejas un Pededzes pamatskolu, Liepnas internātpamatskolas - attīstības plānus 2014.līdz 2018.gadam
Katrā skolā tuvākos četrus gadus plānotas dažādas aktivitātes. Veidojot plānu, ņemtas vērā arī valstī paredzētās pamatnostādnes izglītībā un Alūksnes novada pašvaldības attīstības programma, saredzot tuvākos mērķus visās jomās.
Liepnas internātpamatskolas direktore Ina Aizupe atzīst – skolā lielākā daļa audzēkņu nāk no sociālā riska ģimenēm, tādēļ ar skolēniem skolēniem strādās tā, lai uzlabotu viņu patstāvīgās iemaņas un līdzatbildību. Mācību darbā vairāk izmantos digitālos mācību līdzekļus, modernizēs bibliotēku. Renovēs skolas un internāta telpas, spēļu laukumu, izveidos BMX rampu, paredzēta skolas un internāta ēkas jumta maiņa un pielāgot telpas audzēkņiem ar funkcionāliem traucējumiem.
Pededzes pamatskolas direktore Selga Bībere stāsta, ka turpmākajos četros gados skolā ieviesīs speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar mācīšanās traucējumiem. “Nevienam nav noslēpums, ka visās skolās samazinās skolēnu skaits. Lai nodrošinātu skolēnu skaitu klasē, arī Pededzes pamatskolā pāriesim uz mācībām tikai latviešu valodā, likvidējot krievu valodas plūsmas klases. Pāreja būs pakāpeniska, ko 5.līdz 9.klasēs sāksim jau ar jauno mācību gadu. Problēma ir tā, ka Pededzes pagastā ir izteikti krievvalodīga vide, līdz ar to arī mājās bērniem ir šāda vide, tādēļ skola organizēs dažāda veida atbalstu gan skolēniem, gan vecākiem. Veicot pāreju, noteikti netiks aizmirsta skolēnu identitāte un ierasto tradīciju saglabāšana,” stāsta S.Bībere. Viņa paredz, ka atsevišķām ģimenēm pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā var sagādāt grūtības, jo latvisku vidi izjūt tikai skolā.
Savukārt Bejas pamatskolā jau šobrīd un turpmākajos gados aktīvi strādās ar programmām un projektiem, kur skolēni var iesaistīties ārpus mācību darba, piemēram, projektā “Mammadaba”, “Junior Achievement”, “Award”. “Turpmāk mācību darbā uzsvaru liksim uz dabaszinību priekšmetiem, sākumskolas klasēs veicināsim lasītprasmi un prasmi rēķināt. Tāpat arī centīsimies uzlabot šo mācību priekšmetu materiāltehnisko bāzi,” saka Bejas pamatskolas direktore Silvija Aizupe.

Kategorijas