Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Negrib pilsētas centrā

Līga Vīksna

2014. gada 27. jūnijs 00:00

1803

Par spēļu zāles pārcelšanu citur nav vienprātības arī starp deputātiem

Alūksnes novada pašvaldība saņēmusi uzņēmuma, kas nodarbojas ar azartspēļu organizēšanu Alūksnes pilsētā, iesniegumu, kurā lūdz pašvaldības piekrišanu esošās spēļu zāles “Jocker” pārvietošanai no telpām Pils ielā 27a uz telpām turpat centrā, otrā ielas pusē - Pils ielā 66 (kādreizējā veikala “Vidus” ēkā).
Pašvaldība arī organizēja iedzīvotāju un iestāžu aptauju, vai piekrīt spēļu zāles atvēršanai un azartspēļu organizēšanai jaunā adresē. Uz adresi Pils ielā 66 neattiecas ierobežojumi, kas noteikti Azartspēļu un izložu likuma 41.panta otrajā daļā - saskaņā ar minēto likumu, par atļauju organizēt azartspēles šajā gadījumā jālemj pašvaldībai, izvērtējot, vai azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā neradīs būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu. Šo jautājumu skatīja finanšu komitejas sēdē un arī vakar novada domes sēdē, bet pie kopsaucēja tā arī nenonāca – balsojot par diviem variantiem, atļaut vai neatļaut atvēršanu jaunās telpās, deputātu balsu vairākuma nebija nevienā no variantiem. Tas nozīmē, ka jautājumu atkārtoti skatīs nākamajās domes komitejās un sēdēs.

Aptaujā dažu dienu laikā piedalījās 129 fiziskas personas un 15 valsts, pašvaldību institūcijas, nevalstiskās organizācijas. 114 iedzīvotāji uzskata, ka spēļu zāles atvēršana jaunā vietā var radīt būtisku valsts un Alūksnes iedzīvotāju interešu aizskārumu, 15 - ka būtisku apdraudējumu tas neradīs. No juridiskajām personām 14 uzskata, ka ietekme būs negatīva, bet 1 juridiskā persona uzskata – ja izpildīs visas valstī noteiktās prasības, tad apdraudējuma nebūs. Novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – pašvaldība arī tiesībsargājošajām iestādēm taujājusi informāciju par SIA “Jocker Ltd” spēļu zāli. “Bija pārsteigums, ka par šo zāli bijuši tikai divi izsaukumi – viens par nepareizas naudas zīmes izmantošanu, otrs – par sasistu spoguli. Par dažām citām Alūksnes spēļu zālēm var teikt, ka izsaukumu ir ļoti daudz,” saka A.Dukulis. “Ja gribam runāt par spēļu zāļu darbību Alūksnē kopumā, tad veids, kā nākotnē to varam ietekmēt, ir iekļaut ierobežojumus spēļu zāļu turpmākai darbībai Alūksnes novada teritorijas plānojumā, kur šobrīd vēl var veikt papildinājumus. Tajā varam noteikt teritorijas, kur Alūksnē spēļu zāļu darbība nav atļauta, piemēram, pilsētas centrā,” saka A.Dukulis.

SIA “Jocker Ltd” galvenais menedžeris Rolands Lātss finanšu komitejā skaidroja, ka uzņēmums nelūdz pašvaldības atļauju atvērt spēļu zāli, bet pārcelt esošo citās telpās. “Esošajās telpās esam tikai nomnieki, telpas ir mazas, īpašnieki ēku, kas ir diezgan sliktā stāvoklī, vēlas renovēt, tādēļ mums ir piespiedu nepieciešamība kādu laiku zāli slēgt vai meklēt citas telpas. Darbībai jaunajās telpās jau esam saņēmuši licenci sporta totalizatoriem, ko vēlamies attīstīt. Šo divu iemeslu dēļ nepieciešama pašvaldības piekrišana. Jaunu atļauju nelūdzam, bet gan anulēt esošo atļauju Pils ielā 27a un pārcelt to uz Pils ielu 66. Likums nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības izskatīt arī jau strādājošu spēļu zāļu darbību – līdz šim iedzīvotāju sūdzības par mūsu zāli Pils ielā 27a nav bijušas. Uzskatām, ka jaunā atrašanās vieta būs līdzvērtīga esošajai un iedzīvotāju interešu aizskāruma nebūs. Šobrīd pašvaldībai nav juridisku argumentu, lai aizliegtu spēļu zāles adreses maiņu,” stāsta R.Lātss. Viņš norāda – šobrīd visas spēļu zāles atrodas centrā, tādēļ nebūtu korekti ārpus centra izcelt tikai vienu zāli.
Deputāts Laimonis Sīpols secina – kāda nozīme tad bijusi rīkot iedzīvotāju aptauju, ja pašvaldība  neņem vērā vairuma viedokli? “Cilvēki paliek muļķa lomā,” saka L.Sīpols. Pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītāja Aiva Egle norāda – iedzīvotāju viedokli ņems vērā, iekļaujot normu teritorijas plānojumā. Ja šādu normu pašvaldība plānojumā iekļaus, aizliegums gan stāsies spēkā tikai pēc pieciem gadiem. Deputāti Guntars Švolmanis un Ainars Melders uzskata, ka Pils ielas 66 īpašniekam par pienākumu jāuzliek sakārtot ēkas fasādi un iesniegt domē skices, kāda ēka izskatīsies.

Kategorijas