Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā pievilināt laimi?

VALIJA BELUZA

2014. gada 27. jūnijs 00:00

5

Ja katrs pats mainīsimies uz augšu, gaišāka kļūs arī apkārtējā vide

Daudz laimes! – šo vēlējumu dzīves laikā izsakām un saņemam tūkstošiem reižu. Cik daudz – tas nemaina būtību. Mainās saturs, ko katrs ietilpina šajā maģiskajā vārdā.

Vajag divus kreklus
Normunds ir prasmīgs namdaris, ja ko dara, tad ar lielu rūpību un atbildību. Diemžēl ar pasūtījumiem gluži kā ar bitēm – neko lāga nevar paredzēt. “Man nevajag daudz – lai varu apgādāt sevi un ģimeni. Lai man ir divi krekli un vienu no tiem grūtā brīdī varu iemainīt pret maizes kukuli,” 45 gadus vecais amatnieks prot izteikties arī tēlaini.
Strādājošs pensionārs Andris atzīst, ka laimes priekšnosacījums ir finansiāla brīvība – kad neskaita monētas un nepazemojas, klauvējot pie pašvaldības, bērnu vai ātrā kredīta sniedzēja durvīm. Laime nav naudā, bet tās daudzumā! Filozofi spriež par augstām lietām, bet kāda tur laime, ja bikses, maks un zobi cauri!?
Abu kungu domas par pamatvajadzību apmierināšanu kā primāru faktoru sakrīt ar pazīstamā zinātnieka Abrahama Maslova atziņām. Maslova piramīda – vajadzību un to struktūru hierarhija, kas raksturo cilvēka psiholoģisko būtību, fizioloģiskās vajadzības liek zemākajā līmenī no pieciem. Pārējās lielākā vai mazākā mērā var tikt apmierinātas, un cilvēks jūtas kom­fortabli. Pašīstenošanās ir nepiepildāma: allaž šķiet, ka var paveikt vairāk. Vienlaikus neapmierinātība ar sasniegto ir cilvēka darbības dzinulis.
Katrā no mums esot visi vajadzību līmeņi, un atšķiramies ar to, kā sakārtojam prioritātes. Ietekmē vairāki faktori, piemēram, atdarināšana, ģimenes ietekme. Ja indivīdam bērnībā kaut kā pietrūcis, pieaudzis viņš grib to atgūt.
Saskaņā ar Maslova sistēmu cilvēks uz pašīstenošanās līmeni tiecas tikai tad, kad apmierinātas materiālās vajadzības, drošība un labas attiecības ar cilvēkiem. Virsotnē kāpējus raksturo arī šīs personības iezīmes: augsti attīstīta realitātes izjūta, objektīvs sevis un citu vērtējums, spēja pieņemt dzīvi tādu, kāda tā ir, spēja koncentrēties uz problēmām, autonomija – patstāvība un neatkarība. Šie cilvēki ir kreatīvi – radoši, viņiem ir laba humora un ētikas izjūta, spēja ieraudzīt citā gaismā parastas lietas un piederības izjūta visai cilvēcei.

Mīlestība un reliģija
Agrāk loloju kaudzēm ideālu, tos vienu pēc otra sasniedzu, taču cerēto laimi tie nenesa. Šaubos, vai laime vispār pastāv. Drīzāk ilūzija, sapņu malds, atzīst kāda latviešu romāna varone: “Iedomājieties – silta, tumša, mitra vasaras nakts... reibinoša naktsvijoļu smarža un ilgas, bezgala smagas, smeldzīgas, dziļas, bet vienreizīgi skaistas. Kas par to, ka pēc tam nav vairs nekā? Tik lielas ilgas nevar radīt kaut kas niecīgs, cilvēcīgi sīks. Tam, kas mums šīs ilgas sūta, jābūt ļoti lielam. Un laimes sajūta – uz mirkli vai vairāk, vienalga... Sadegt tajā, aiziet bojā, visu dzīvi atdot šo dziļo jūtu dēļ – lūk, kur slēpjas laime!”
Daudzas universālas patiesības un praktisku vingrinājumu sistēmas laimes sasniegšanai piedāvā reliģija. Buda, piemēram, saskatīja, ka dzīve šajā pasaulē mums vispār nevar sniegt noturīgu laimi, labklājību. Jo, pieķeroties lietām, mēģinot tās par katru cenu paturēt, vienmēr piedzīvojam ciešanas. Esība ir pakļauta izmaiņām, ne pozitīvais, ne negatīvais nav ilgstošs. Tā kā arī laime, apmierinātība un harmonija ir gaistošas, mēs allaž sastopamies ar vilšanos un bailēm.
Garīgais skolotājs no Indijas Šri Satja Sai Baba skaidro, ka laime tādā nozīmē, kā mēs to saprotam, nav patiesā laime. “Īsta laime ir savienošanās ar Dievu, kas sasniedzama, izveidojot iekšējo saiti ar dievišķumu un atpazīstot to sevī. Laimi izjūtat arī tad, ja mīlat to, kas jums ir jādara, nevis tikai darāt to, kas jums patīk.” Vēl Sai Baba uzsver, ka mums ir nepieciešams gan labais, gan sliktais. Ja izpratīsim slikto – mūsu dzīves neapgūtās mācību stundas, jutīsimies laimīgi, būsim ieguvuši sirdsmieru.
Reliģiju un filozofisku sistēmu ir daudz, tomēr katru mācību vai ierosmi pirms pieņemšanas un pielietošanas vajadzētu pārbaudīt: vai tā ir noderīga mūsu izaugsmei, vai tā ir dziedējoša.
Latviešu tautasdziesmām ir tikpat liels enerģētiskais spēks kā Austrumu mantrām, kristiešu lūgšanām u.tml. Kā palīdzēt Latvijai atbrīvoties no negatīvās enerģijas? Transformējot to pozitīvajā enerģijā! Taču viss sākas ar indivīdu: ja katrs pats mainīsimies uz augšu, gaišāka kļūs arī apkārtējā vide.

Jūs to zinājāt?

Laime ir visaugstākais cilvēka apmierinājums ar dzīvi, dzīves mērķis, jēga un sociālā vērtība. Priekšstati par laimi – kultūras nosacīti un būtiski atšķiras dažādās sabiedrībās, dažādos sabiedrības slāņos un vecumos.
LAIMES JĒDZIENA SKAIDROJUMS PSIHOLOĢIJAS VĀRDNĪCĀ

    uzziņai

A. Maslova piramīdas modeli ataino trapeces veidā, kas sastāv no pieciem līmeņiem:
◆ fizioloģiskās vajadzības,
◆ vajadzība pēc drošības,
◆ vajadzība pēc piederības un mīlestības,
◆ vajadzība pēc pašcieņas,
◆ vajadzība pēc pašīstenošanās.

Dariet to, kas jums patiesi patīk!
Andžejs Reiters, personības izaugsmes treneris, bioenerģētikas pasniedzējs

Cik lietu, naudas, attiecību, realizācijas, prieka tev vajag, lai justos laimīgs?
Cik tevī ir iekšējās bagātības, kas ļauj būt laimīgam, vienkārši skatoties, kā pavasarī kūst sniegs? Ko tu darītu, ieguvis tik daudz naudas, lai nebūtu vairs jādomā par finansējumu nekam?
Cilvēki, kuri bērnībā cietuši no kritikas un atzinības trūkuma, biolaukā nēsā programmu, kas saucas – vēlme būt veiksmīgam, pierādīt vienalga kam, ka esmu cienīgs gūt atzinību. Mīlu šos cilvēkus, bet nevaru izlikties, ka tas ir pareizi: tā ir slimība, nevis veiksme. Veiksme esam mēs paši, nevis tas, ko darām!
Ja nedarām to, ko gribētos, ne vienmēr iemesls ir iespēju vai naudas trūkums, krietni biežāk sastopams slinkums, ieradums un bailes. Pareizās darbības ir tikai tās, kuras nelauž jūsu dabu, kuras dodas viegli, kuras izmantojot izvirzīto mērķi var sasniegt ļoti droši, pie kurām pazūd mērķis, bet aizrauj pats process.
Bezmaksas tehnika pilnīgi jebkuras slimības ārstēšanai: sāciet darīt to, kas jūs īstenībā esat! Pazudīs problēmas un slimības. Ja cilvēkam ir objektīvi apstākļi, kāpēc to nevar īstenot, pēc laika viņš ir “nedaudz beigts” līdz ar visiem apstākļiem. Bet, ja apstākļus pabāž zem spilvena, tad ir varbūt mazāk nodrošināts, toties dzīvs.

Kategorijas