Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muzejā Alūksnē - “Kofermājiņu ceļojums”

Līga Vīksna

2014. gada 27. jūnijs 00:00

4

Alūksnes muzejā no 4.jūlija būs apskatāma mākslinieces Ināras Liepas ceļojošā Leļļu mākslas muzeja izstāde „Kofermājiņu ceļojums”. Izstādē būs apskatāma I.Liepas rotaļlietu privātkolekcija, kur apkopotas dažādu laiku un no dažādiem materiāliem izgatavotas rotaļlietas, spēles un lelles.
Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala norāda - kolekcijā atrodami gan unikāli, pasaulslavenu leļļu fabriku ražojumi, gan pašas I.Liepas autorlelles un bērnu vecāku darinātas rotaļlietas. 2012.gada sākumā Leļļu mākslas muzejs, zaudējot telpas Vecrīgā, bija nonācis izvēles priekšā – pārtraukt muzeja darbību vai domāt par jaunu tā pastāvēšanas veidu. Pakojot muzeja ekspozīciju kastēs un koferos, māksliniecei, privātā muzeja vadītājai Inārai Liepai dzima ideja par ceļojošā muzeja izveidi un nu koferi uz laiku ir kļuvuši par leļļu un rotaļlietu „kofermājiņām”.
“Māksliniece apmēram 20 ceļasomās iekārtojusi „kofermājiņas” no porcelāna, plastmasas, papīra, koka, auduma, plastikas un citiem materiāliem darinātām rotaļlietām. Dažas no „kofermājiņu” iemītniecēm nemaz nebija paredzētas bērnu lietošanai – to darbs bija sēdēt plauktos un izdaiļot interjeru. Piemēram, izstādes apmeklētāji varēs aplūkot, kādas izskatījās 19.gadsimtā iemīļotas buduāru lelles – greznos tērpos ietērptās, viesību apmeklējuma laikā līdzi ņemtās pieaugušo dāmu „rotaļu draudzenes”. Vairāki „kofermājiņu” iemītnieki pieredzējuši arī skumjas dienas savu īpašnieku likteņos. Piemēram, daudzreiz lāpītais, sirsnīgi mīļotais lācītis Jurītis savu saimnieci pavadījis izsūtījumā uz Sibīriju,” stāsta L.Apšusala.
Viņa uzsver - alūksniešu priekam I.Liepa savu izstādi papildinājusi ar seno un mūsdienu trīsdimensiju grāmatu eksemplāriem, rokdarbiem un vēsturiskām, tostarp arī Liepājas sērkociņu fabrikā „Baltija” ražotām, sērkociņkastītēm.
Izstādi „Kofermājiņu ceļojums” daudzviet pasaulē redzējuši jau aptuveni 15 000 bērnu un pieaugušo. Pēdējo divu gadu laikā izstāde tikusi izstādīta Rīgā, Tallinā, Maskavā, Vācijā, Nīderlandē.

Kategorijas