Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Applūst arī trīs dzīvokļi

Līga Vīksna

2014. gada 4. jūlijs 00:00

2548

Valērijs Asanovs: “Visiem vienalga – gaida, kad ūdens atrod savu ceļu, vieta nožūst un viss labi!”

Pils ielas 44.mājas iedzīvotājiem Alūksnē šajā pirmdienā bija īsts pārbaudījums – spēcīgo lietusgāžu dēļ applūda teritorija ap māju un arī trīs pirmā stāva dzīvokļi. Ar šādu situāciju iedzīvotāji spēcīga lietus gadījumā saskārušies jau vairākkārt, bet tik kritiski, kā šonedēļ, nav bijis.
“Alūksnes Ziņas” Pils ielā 44 ieradās uzreiz pēc lielajām lietusgāzēm pirmdienas pēcpusdienā. Ūdens bija applūdinājis teritoriju starp veikalu “top!” un Pils ielas 44.māju, kā arī Pils 44.mājas ieeju līdz pat otram mājas galam. No kontrolakas pie ozola mutuļodams turpināja šļākties ūdens. Mājas īpašnieks Valērijs Asanovs stāsta, ka šādas mocības jācieš kopš pagājušās vasaras, kad blakus uzbūvēja veikalu “top!” - kopš tā brīža teritorija pie mājas esot applūdusi jau vairākkārt.
“Pie kā mums vērsties? Neviens nepalīdz! Ar savu problēmu jau pirms trim mēnešiem vērsāmies Alūksnes novada domē, bet nekas nav izdarīts. 30.jūnijā gribējām satikt pašvaldības izpilddirektori Janīnu Čugunovu, taču mums domē atbildēja, ka viņai neesot laika runāt, jo ir sanāksmē. Visiem vienalga – gaida, kad ūdens atrod savu ceļu, vieta nožūst un viss labi, bet – tas viss ir līdz nākamajām spēcīgajām lietusgāzēm,” stāsta V.Asanovs, kuram pieder māja Pils ielā 44 un nedaudz zemes ap to, bet ne tā vieta, kur atrodas kontrolaka.
Mājā ir septiņi dzīvokļi, no kuriem trīs pirmajā stāvā pirmdien applūda. Mājas iedzīvotājs Aleksandrs Filatovs saviem spēkiem līdz šim ir darījis, ko var – racis nelielus kanālus ūdens aizplūšanai, veidojis uzbērumus, bet pirmdienas lietus bija tik spēcīgs, ka nekas no tā nelīdzēja un visu aizskaloja. “Tagad trīs dzīvokļos pirmajā stāvā cilvēkiem uz grīdas ir ūdens, bojātas arī tapetes. Mājas pagalmā brienot ūdens ir līdz ceļgaliem, applūdusi mājas ieeja. Agrāk ūdens uzplūda tikai līdz mājai,” saka V.Asanovs.

Mājas īpašnieka dzīvesbiedre Laura Sideja norāda, ka īpašums ir apdrošināts apdrošināšanas uzņēmumā „BTA Insurance Company”, bet apdrošinātāji atteikušies maksāt kompensāciju. “Apdrošinātāji atbild, ka nevar palīdzēt, kamēr dzīvoklī tapetes nav bojātas,” saka L.Sideja.
“BTA Insurance Company” sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga skaidro, ka arī šajā gadījumā atlīdzība netiks izmaksāta. “Ūdens noteksistēma nespēj novadīt lietusūdeni, kā rezultātā pārplūst kanalizācijas sistēma. Šāds gadījums saskaņā ar BTA mājokļa apdrošināšanas noteikumiem nav uzskatāms par apdrošināšanas gadījumu, tāpēc nebija pamata atlīdzības lietas reģistrēšanai. Apdrošināšanas pamatbūtība un princips ir segt iepriekš neparedzētus zaudējumus, nevis prognozējamus. Ir skaidrs, ka šī problēma Pils ielā 44 jau kļūst regulāra, turklāt tās cēlonis ir ārpus ēkas esošās ūdens noteksistēmas, nevis pēkšņi bojājumi ēkas iekšējās komunikācijas sistēmās. Šie ir pašvaldību un namu apsaimniekotāju kompetences jautājumi,” uzsver A.Grīnberga.
Iedzīvotāji pirmdien zvanīja arī Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, vai nevar atsūknēt ūdeni, bet saņēma atteikumu. VUGD Alūksnes daļas komandieris Igors Dovgans norāda - visi zvani nonāk reģionālajā zvanu centrā, kur katru gadījumu izvērtē individuāli. “VUGD pienākumos ir sniegt iedzīvotājiem neatliekamu palīdzību, ja ir apdraudējums cilvēku veselībai un dzīvībai, īpašumiem. Iedzīvotājiem jāatšķir, kas ir glābšanas un kas – avārijas dienests. Glābšanas dienestam ir specifiska tehnika ugunsdzēsības vajadzībām, ko līdzīgos gadījumos izmanto tikai tad, ja komunālie dienesti nespēj situāciju novērst,” saka I.Dovgans.
Līdz šā gada janvārim par novadgrāvjiem un lietusūdeņu kanalizāciju atbildīga bija pašvaldības SIA “Rūpe”, bet tagad atbild aģentūra “Spodra”, lai gan tehniski tāpat darbus veic “Rūpe”. SIA “Rūpe” valdes loceklis Valfrīds Vilks skaidro – trase minētajā vietā jau vairākas reizes skalota un, ja tas nelīdz, jāveic rūpīgāka situācijas izpēte, ko arī darīšot. “Ne “Spodrai”, ne “Rūpei” nevajadzētu atbildēt par to, ka pēkšņi uznāk spēcīga lietusgāze. Neuzskatu, ka problēma ir aktualizējusies pēc veikala uzbūvēšanas – tā ir problēma, kas saistīta ar visu lietusūdeņu novadīšanas sistēmu, kas savu laiku ir nokalpojusi un nespēj paņemt pretī tik lielu ūdens daudzumu. Kad laika apstākļi kļūs sausāki, “Rūpe” sadarbībā ar “Spodru” ar speciālu videokameru pētīs noteksistēmu, kas tālāk ieplūst Alūksnes ezerā, un problēma tiks novērsta,” norāda V.Vilks. Viņš vērš uzmanību, ka līdztekus veikala būvniecībai notika arī Pils ielas rekonstrukcija un iepretim VSAA ēkai izveidoja purvainā vietā uzbērumu – arī tas var būt iemesls, kādēļ ūdens vairs neaizplūst. Arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis sola, ka problēma tiks novērsta par pašvaldības līdzekļiem.
SIA “Madara ‘89” mazumtirdzniecības direktors Sandis Muižarājs atzīst – veikals “top!” Alūksnē blakus applūdušajai mājai izbūvēts atbilstoši būvprojektam, kas saskaņots Alūksnes novada būvvaldē un atbilstoši visām noteiktajām normām. Viņš atzīst – kad notika veikala būvniecība, jau tad iedzīvotāju piesauktā kontrolaka pārplūda, līdz ar to problēma bijusi jau iepriekš. “Kad notika būvniecība, bija brīdis, kad arī bija spēcīgs lietus – jau tad kontrolaka un teritorija ap to pie ozola pārplūda,” saka S.Muižarājs.
Arī Alūksnes novada būvvaldes būvinspektore Aina Kaukala uzskata, ka problēmas nav radušās veikala būvniecības dēļ. “Pieņemot veikala ēku ekspluatācijā, bija pozitīvi atzinumi no visām iestādēm, tostarp no SIA “Rūpe”. Kopš par inženierkomunikācijām atbild “Spodra”, viņi pret to izturas ļoti atbildīgi un pārdomāti sāk sistēmu sakārtot, bet jāapzinās, ka tas nav izdarāms vienā dienā, jo problēmu ir daudz,” saka A.Kaukala.

Kategorijas