Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Remontē telpas jaunajai ekspozīcijai

Līga Vīksna

2014. gada 4. jūlijs 00:00

30

Alūksnes novada iedzīvotājus aicina muzejam dāvāt priekšmetus jaunajai ekspozīcijai “Laikmetu mielasts”

Alūksnes muzejs ir uzsācis darbu pie jaunas pastāvīgās ekspozīcijas “Laikmetu mielasts” izveides. Šobrīd muzejā notiek telpu, kur iekārtos ekspozīciju, remonts, bet priekšmetus jaunajai izstādei jau tagad aicināts dāvāt ikviens Alūksnes novada iedzīvotājs.
Vienotu vēstures un arheoloģijas pamatekspozīciju Alūksnes muzejā veido Igaunijas – Latvijas - Krievijas pārrobežu projekta „Arheoloģija, vara un sabiedrība: sadarbība arheoloģiskā mantojuma saglabāšanā” ietvaros.
Alūksnes muzeja direktore Marita Oldere norāda - galvenais izstādes elements būs garš galds, uz kā atradīsies sešu laikmetu posmus raksturojošie priekšmeti. Pirmā daļa stāstīs par aizvēstures periodu Alūksnes un Latvijas teritorijā. Otrajā daļā būs apskatāms viduslaiku un jauno laiku periods, kas Alūksnē visspilgtāk raksturojas ar Marienburgas pils cietoksni. Trešajā atainos muižas laiku un baronu Fītinghofu dzimtas darbību Alūksnē. Ceturtā - par Alūksnei un Latvijai aktuālām tēmām, piemēram, brīvības cīņas, 7.Siguldas kājnieku pulks. Piektā daļa iepazīstinās ar laiku, kad Alūksni un Latviju savā varā bija pārņēmušas nacistiskā un padomju okupācijas, bet sestajā atainos Atmodas laiku Alūksnē un Latvijas valsts neatkarības atgūšanu.
““Laikmetu mielasts”, jo izstādē laikmeti savstarpēji sasauksies un papildinās viens otru. Lai ekspozīciju iekārtotu, šobrīd muzejā notiek gaiteņa un trīs telpu remonts. Sākotnēji šīm telpām bija paredzēts kosmētiskais remonts, bet tā kā sijas ir satrunējušas, tagad stiprina arī tās. Divas telpas apvienos vienā, nojaucot sienu, kas pilī sākotnēji nemaz nav bijusi – tur atradīsies ekspozīcijas galds. Otra telpa būs paredzēta mainīgām ekspozīcijām, kas tematiski būs saistītas ar “Laikmetu mielastu”. Tajā varēs arī skolēniem vadīt interesantas vēstures stundas,” stāsta M.Oldere. Viņa uzsver, ka siju stiprināšanu veic par Alūksnes novada domes finansējumu, bet telpu remontu – par projekta līdzekļiem. Remontdarbus veic SIA “Ozolmājas”.
M.Oldere uzsver, ka Alūksnes muzejā šobrīd ļoti trūkst šādas vēsturiskas ekspozīcijas. “Projekta līdzekļi ir ierobežoti, bet laika gaitā piesaistīsim vēl finansējumu, lai ekspozīciju papildinātu, padarītu mūsdienīgāku un interaktīvu. Zināms, ka šodien muzeja apmeklētāji nelabprāt lasa informāciju, bet ir gatavi līdzdarboties, uzņemt visu jauno interaktīvā veidā,” saka M.Oldere.
Jaunās ekspozīcijas tapšanā jau ieguldīts liels darbs - apkopota informācija un literatūra, izvēlēti krājuma priekšmeti eksponēšanai. Turpinās darbs pie tekstu sagatavošanas un priekšmetu izkārtošanas. Muzejs aicina iesaistīties arī iedzīvotājus, kuriem saglabājušies priekšmeti, kas zīmīgi raksturo kādu no tematiskajām daļām. “Ļoti gaidīsim priekšmetus, kas spilgtāk palīdzētu atainot atmodas laiku Alūksnē un Latvijas valsts neatkarības atgūšanu. Mēs vēlētos šo ekspozīcijas daļu papildināt ar dažādiem priekšmetiem un apģērbu, kuros attēloti latviskie simboli, kā arī apģērbu, kas bijis mugurā Barikāžu laikā, barikāžu dalībnieka un auseklīša nozīmītes, termosi un pārnēsājamie radio aparāti, kas izmantoti barikāžu un Baltijas ceļa akcijas laikā, plakāti, skrejlapas, avīzes, kas saglabājušās no 90-tajiem gadiem, kā arī magnetofona kasetes ar patriotiskām dziesmām un Latvijas armijas formas tērpi,” saka Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala. Atsaukties aicina arī tos, kam saglabājušies padomju laiku raksturojoši priekšmeti: padomju armijas formas tērps, padomju milicijas formas tērps, pionieru sarkanais kaklauts un cepure.

Kategorijas