Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atrod sievišķo spēku

Diāna Lozko

2014. gada 4. jūlijs 00:00

40

Daiga Sliņķe: “Palīdzēt sievietei saprast un atgādināt, ka dzīve ir arī ārpus tavas mājas.”

Jau sesto gadu Alūksnes novada sieviešu apvienība “Katrīna” rīko sieviešu vasaras skolu. Pagājušajā nedēļā tā divas dienas norisinājās Malienā un to organizēt palīdzēja Malienas dāmu klubs “Ābele”.
Vasaras skola katru gadu noris citā vietā un tā ir iespēja divu dienu garumā iepazīt attiecīgo novadu un pagastu. Malienas dāmu kluba “Ābele” pārstāve Aiva Lielbārde informē, ka šo gadu laikā nometne notikusi Apē, Veclaicenē, Vidagā, Zeltiņos un Pededzē. Alūksnes novada sieviešu apvienības “Katrīna” vadītāja Daiga Sliņķe stāsta, ka nometnes ideja ir špikota no Cēsīm, kur notikusi vasaras skola “Prieks”. “Pirms 10 gadiem sāku braukāt uz Latvijas lauku sieviešu apvienības rīkotajām ikmēneša sanāksmēm un tur uzzināju par šādām nometnēm. Bija laiks, kad šīm nometnēm tika piešķirts finansējums, un tad arī mēs sākām tās organizēt. Māja ir sava pasaule, kurā tu dzīvo pēc saviem noteikumiem. Ja mēs neejam ārā no mājām, tad tā pasaule mūs paņem savā varā un var pienākt brīdis, kad neredzam tālāk par savas mājas sētu. Šo nometņu mērķis ir palīdzēt sievietei saprast un atgādināt, ka dzīve ir arī ārpus tavas mājas. Lai sieviete būtu pietiekami produktīva savās mājās, viņai ir arī jāredz pasaule un tas, kas notiek citur,” uzsver D.Sliņķe.

Malieniete Dace Riņķe piedalās visās vasaras skolās jau sesto gadu. Viņa atzīst, ka nometnes laikā piedāvātās lekcijas nereti palīdz sievietēm arī atrisināt kādu sasāpējušu problēmu. “Pirmajā dienā parasti dodamies ekskursijās un norit dažādas aktivitātes, bet nometnes otrā diena ir veltīta lekcijām. Šoreiz lekcijas bija saistītas ar skaistumkopšanu. Ļoti vērtīga tikšanās bija ar Latvijā pazīstamo lāču mammu Velgu Vītolu. Viņa spēj sniegt citu skatu un citu iedvesmu uz dzīvi,” teic R.Riņķe.
Rīdziniece Kristīne Gaižute-Ivanova šādā nometnē piedalījās pirmo reizi un par nometni viņa uzzinājusi no māsīcas, kura dzīvo Alūksnē. “Maliena šķiet tāds mazs miestiņš, bet te ir daudz ko redzēt. Skaties - apkārt mežs, bet visur var izbraukt uz kādām interesantām un skaistām lauku sētām. Rīgā nekā tāda nav. Pašai arī gribētos tomēr dzīvot laukos,” pauda K.Gaižute-Ivanova.

Kategorijas