Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ilgais ceļš līdz mākslas darbam

Diāna Lozko

2014. gada 4. jūlijs 00:00

1

Jūnijā Latvijas mākslinieku savienības Starptautiskajā mākslas un izglītības centrā Zvārtavas pilī norisinājās starptautisks mākslas radošais simpozijs “Dialogs 2014”. Tā laikā Zvārtavas pilī viesojās 30 mākslinieki ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas, Krievijas, Polijas, Turcijas, ASV un pat Taizemes.

Simpozija kuratore Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļas pasniedzēja Ženija Loginova stāsta, ka aktīvistu grupiņa rīko šādus simpozijus gadu no gada un Zvārtavas pilī šis ir jau 14.simpozijs. “Dalāmies savā pieredzē - gan studenti, gan pasniedzēji. Simpozijā bija plānots iesaistīt arī citu nozaru māksliniekus, bet pārsvarā tie tomēr ir keramiķi. Taču šeit ir notikuši arī daudznozaru simpoziji, kuros norit darbs ar porcelāna apgleznošanu, alumīnija liešanu, tekstilu un arī gleznošanu,” stāsta Ž.Loginova. Viņa cer, ka arī no mūsu novadiem uz simpoziju reiz pieteiksies profesionāli keramikas mākslinieki. “Droši vien, ka šādi mākslinieki ir, bet varbūt kautrējas vai arī līdz viņiem nav nonākusi informācija,” uzsver Ž.Loginova.

Katru gadu simpoziju apmeklē vairāki mākslinieki no ārzemēm. Vroclavas mākslas un dizaina universitātes Keramikas katedras pasniedzēja Gražina Plocica Latvijā viesojas pirmo reizi.  “Zvārtavas pils atrodas brīnišķīgā vietā, taču man sāp sirds par to, kā šī vieta iet postā! Es saprotu, ka Mākslinieku savienībai nav naudas, bet ir skumji, ka viss šis skaistums tā pamazām bojājas. Ja vien izdotos iegūt līdzekļus un sakārtot šo vietu vēl vairāk, tas būtu ļoti labi,” viņa saka.
Pima Sudhikama no Taizemes jau 20 gadus ir keramikas māksliniece. Arī viņa Latvijā bija pirmoreiz. “Daba šeit ir tik mierīga un klusa! Es rādu šejienes dabas bildes Taizemes draugiem, un viņi man saka, ka es esmu debesīs, cik ļoti te ir skaisti!” teica P.Sudhikama.
Savukārt Bilge Ugura no Turcijas atzīst, ka simpozijs ir iespēja apgūt arī jaunas tehnikas un viņai īpaši vērtīgas šķitušas porcelāna apgleznošanas meistarklases.

Kategorijas