Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sargāsies no saules, pasargāsies no vēža

Slēgtas telpas karstā laikā - tā ir vislielākā cepeškrāsns!

Pa īstam saulaina vasara šogad vēl mūs nav piemeklējusi, kas būtu piemērota dabiskās saules iedeguma ķeršanai un D vitamīna rezervju uzkrāšanai. Taču, gatavojoties dienai, kad karstā saule beidzot būs klāt, jāatceras – ilgtermiņā skaistais saules radītais iedegums var progresēt negatīvā stadijā – pārvērsties par ļaundabīgiem ādas audzējiem. No saules radītā siltuma nepieciešams sargāties, lai nedabūtu karstuma dūrienu un neciestu no pārkaršanas. Īpaši bīstami tas ir hroniskajiem slimniekiem, veciem cilvēkiem un maziem bērniem.

Siltākajās dienās bieži izskanējušas ziņas, ka dažviet Latvijā saules kaitīgā ultravioletā starojuma koncentrācija pārsniegusi normu, kas nodara kaitējumu cilvēka veselībai. 1. jūnijā Rucavā ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība sasniedza 7,0 punktus, kas bijusi pagaidām augstākā atzīme šogad visā valstī.
“Saules radiācija, ultravioletais starojums ir kļuvis ļoti spēcīgs un radiācija ir pastiprinājusies,” atzīst staru terapeits ārsts Māris Mežeckis. Tam ir reāli pierādījumi: laika posmā no 1983. līdz 2012. gadam pieaugusi saslimstība un arī mirstība no ādas audzējiem. Vidēji ar ādas vēzi saslimst 76 procenti, bet ar ļaundabīgo audzēju melanomu – 49 procenti pacientu, kam par iemeslu bijis saules radīti apdegumi un ultravioletais starojums. Latvijā ar ādas vēzi katru gadu saslimst vairāk nekā 200 un nomirst vairāk nekā 80 cilvēku, informē Slimību profilakses un kontroles centrs.
M. Mežeckis uzsver: ārstēt saules radītās ļaundabīgās sekas var divējādi – ķirurģiski vai ar staru terapiju. “Kur apdegumu radītie audzēji var radīt redzamus fiziskus defektus, tur izmanto staru terapiju, piemēram, degunam, acu kaktiņiem, citviet sejai,” skaidro M. Mežeckis. “Diemžēl preparātu, zāļu, ar ko audzējus varētu ārstēt, nav!” Viņš arī atgādina, ka melanomai kā ādas audzējam ir īpašība, ka tā nav izārstējama.

“No saules stariem, kā zināms, pavisam izvairīties nav iespējams un nav arī īsti vēlams, bet izaicināt sevi, savu veselību un dzīvību uz nepatikšanām gan nedrīkst!” brīdina M. Mežeckis. Viņš stāsta, ka no ādas audzējiem, kam par iemeslu bijuši saules kaitīgie faktori, nav pasargāti ne vien ļoti gaišas ādas krāsas cilvēki, bet arī tumšādainie. “Taču valstis, kur sievietēm jāstaigā apmetņos, lai pilnībā nosegtu augumu, tās nesaņem organismam vajadzīgo vitamīnu devu un dabū citas slimības, ciešot no vitamīnu trūkuma,” zina stāstīt ārsts.
“Lai sauļošanās pēc laika neatstātu paliekošas sekas uz ādas veselību, pirms sauļoties, ir piemēroti sevi jāsagatavo – jāvelk atbilstošs apģērbs, uz atklātajām ķermeņa vietām jāliek aizsargkrēmi. Bieži cilvēkiem apdeg deguni – arī uz tā nevajag žēlot un uzziest tādu biezāku taukaina krēma kārtu,” piesardzības pasākumus stāsta M. Mežeckis.
Bet, ja tomēr nācies saulē nemanot apdegt – karstākajās dienās tas var notikt zibenīgā ātrumā, neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķe Žanna Audere un ģimenes ārste Inese Cēbere aicina cilvēkus jau laikus parūpēties, lai aptieciņā būtu “Panthenol” aerosola putas. “Tās der arī parastiem apdegumiem, applaucējoties, piemēram, ar ūdeni,” saka Ž. Audere. Varot likt arī vēsas kompreses, apdegušajam ir daudz jādzer šķidrums – ūdens. “Tomēr, ja apdegumi ir smagi, ar daudz čūlām un ir stipras sāpes, jāmeklē mediķu palīdzība,” uzsver mediķe.

“Uzturoties atklātā saulē, nedrīkst aizmirst par tādu vasarā noderīgu aksesuāru kā cepure, lai nedabūtu karstuma dūrienus,” saka pirmās palīdzības mediķe. “Ja ir pārkaršana vai saules dūriens, tad pirmā pazīme ir ļoti slikta dūša, pat līdz vemšanai. Šajā gadījumā cietušais ir jāaizved prom no tiešajiem saules stariem, jāapsēdina vēsā vietā – kaut vai koku ēnā – un jādod daudz dzert. Un tad no saules – pa gabalu!” brīdina mediķe.
“Tāpat nevajadzētu aizmirst, ka arī atstāt bērnus automašīnā vai slēgtās, nevēdināmās telpās var arī būt bīstami. Logiem siltā laikā ir jābūt atveramiem vai atvērtiem pietiekami, lai notiktu vēdināšanās,” skaidro mediķe. “Slēgtas telpas karstā laikā – tā ir vistiešākā cepeškrāsns! Trūkst skābekļa, cilvēkam var saasināties visādas hroniskas kaites, ietekmēt sirdsdarbību, smadzenes,” saka mediķe. Tāpēc viņa uzsver, ka ne tikai aukstā laikā telpām jābūt patīkami siltām, bet karstā laikā jānodrošina paciešams mikroklimats. “Karstā laikā, ja jums tuvumā dzīvo veci vai slimi cilvēki, lūdzu, pārliecinieties, ka viņi jūtas labi! Jebkurā gadījumā atcerieties, ka ātro palīdzību var izsaukt pa tālruni 113!” atgādina mediķe.

Kategorijas