Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Senlietu muzejam - 5 gadi

Līga Vīksna

2014. gada 11. jūlijs 00:00

51

Sestdien, 12.jūlijā, pulksten 14.00 Zigurda Safranoviča privātais senlietu muzejs “Fazāni” Trapenē svinēs 5 gadu jubileju ar brīvdabas pasākumu, uz ko laipni aicināts ikviens interesents.
Šāds muzeja gadadienas pasākums notiek katru gadu, kopš muzejs izveidots, un ir kā pateicība visiem, kuri Z.Safranoviča muzejam nesavtīgi ziedojuši eksponātus. Šobrīd kolekcijā ir jau aptuveni 50 000 vienību un to skaits nemitīgi palielinās. “Ar šā pasākuma starpniecību vēlos pateikties visiem ziedotājiem, jo tikai ar viņu atsaucību, muzejs ir tapis un pastāv,” uzsver Z.Safranovičs.
Viņš norāda, ka jubilejas pasākumam sarūpēts brīvdabas koncerts, bet pēc tā ikvienam būs iespēja aplūkot muzeja krājumu. “Koncertēs koris “Gaujiena” (diriģente Sarmīte Varta), uzstāsies dejotāji no Virešiem, bet pasākumu vadīs un ar teatrālām izdarībām klātesošos priecēs gaujienietes Inese Petrova un Lilita Bernarte. Atskaņosim “Fazānu” muzeja himnu. Muzejā apmeklētājus gaidām visu gadu, bet reizi gadā – tradicionāli otrajā jūlija sestdienā – rīkojam pasākumu, kur gaidām gan ikvienu ziedotāju, gan citus interesentus, lai aplūkotu arī muzeja krājumu,” stāsta Z.Safranovičs.
Viņš priecājas, ka nesen Birznieku ģimene no Alsviķu pagasta Tūjas muzejam laipni uzdāvināja unikālu eksponātu – 1947.gadā ražotu jaunu labības pļaujmašīnu un sējmašīnu, kas līdz šim tā arī atradušās rūpnīcas iepakojumā. Z.Safranovičs atbilstoši iepakojumā pievienotajai pamācībai tagad pļaujmašīnu saliek, lai izrādītu jubilejas pasākuma apmeklētājiem. Līdz šim muzeja krājumā bija tikai pļaujmašīnas atsevišķas detaļas, bet nu būs jauna un pilnā komplektācijā. Birznieku ģimene to savulaik slēpusi šķūnī zem salmiem un nu, šķūni nojaucot, atdāvinājusi muzejam. Alūksnietis Uldis Veldre muzejam atvēlējis apmēram 270 dažādus eksponātus, starp kuriem ir arī, piemēram, senlaicīgi trauki, apjomīga nozīmīšu kolekcija, par ko Z.Safranovičam ir īpašs prieks. ◆

Kategorijas