Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veclaicenē – pašiem savs domino

Līga Vīksna

2014. gada 11. jūlijs 00:00

32

Lai dažādotu piedāvājumu tūristiem, Veclaicenes pagastā izveidots īpašs Veclaicenes āra domino latviešu un igauņu valodā ar pagastu raksturojošiem attēliem, ļaujot caur spēli izzināt Veclaicenes pagastu. Top arī sajūtu taka un skatu tornis.

 Veclaicenes muzeja krājumu glabātāja Maija Bleiferte atzīst – lai arī tūristu plūsma šobrīd nav liela, tie, kas iegriežas, labprāt uzspēlē jauno domino un izsaka pozitīvus vērtējumus, atzīstot to par interesantu ideju. Uz katra domino kauliņa ir nosaukums gan latviešu, gan igauņu valodā, jo Veclaicenē bieži iegriežas ceļotāji no Igaunijas.

Domino un sajūtu taka
“Ideju “no ārpasaules atnesa” mūsu pagasta teritorijas attīstības speciāliste Iveta Veļķere. Uzreiz sapratām, ka mums nebūs parasts, bet īpašs Veclaicenes domino, uz kā kauliņiem izvietoti Veclaiceni raksturojoši attēli. Izvēlējāmies attēlot būtiskāko – dabas takas, Veclaicenes Vissvētās Diev­mātes patvēruma pareizticīgo baznīcu, Drusku pilskalnu, Kornetu ieleju, Māras pēdas akmeni, Veclaicenes pagasta muzeju, saimniecības “Mauriņi” savvaļas zirgus un Romeškalna muižu. Sagatavotos maketus nodevām Alūk­snes māksliniekam Artim Bērziņam, kurš no koka izveidoja  domino kauliņus,” stāsta M.Bleiferte. Domino ir izgatavots ar Alūksnes novada domes finansiālu atbalstu projekta “Veclaicenes domino un sajūtu taka” gaitā. “Domino mums jau ir, bet sajūtu taka vēl tiek veidota. Sajūtu elementus izvietosim Raipala takā, kur būs dažādu segumu posmi, ļaujot tās apmeklētājiem ar kāju pēdām baudīt atšķirīgas izjūtas. Mēs sajūtu takā izmantosim tikai dabas materiālus. Projektu īsteno biedrība “Alūksnes novada attīstībai”,” saka M.Bleiferte.
Arī viņa pati izgatavojusi vairākas interesantas spēles, ar ko saistīt tūristu uzmanību. Ir zivju puzle. Ir siržu spēle ar dažādiem jautājumiem un atbildēm – arī abās valodās, un spēle “Pasitīsim klačiņu!” par Veclaiceni. Šīs spēles pirmo reizi spēlēja maijā Muzeju naktī. 

Vairāk aktīvo tūristu
“Paredzams, ka rudenī Veclaicenē būs pabeigta skatu torņa būvniecība Dzērves kalnā, bet autobusu stāvlaukums būs Kornetu centrā pie pagasta pārvaldes ēkas, kur atrodas arī Veclaicenes muzejs. Tādējādi ceļotājiem, kuri apmeklēs skatu torni, varēsim piedāvāt aplūkot arī muzeju un spēlēt mūsu jaunās spēles,” saka M.Bleiferte.
Viņa secina, ka pasīvo tūristu, kas mēdz iebraukt ar autobusiem Veclaicenē uz īsu mirkli un uzkāpt tikai Drusku pilskalnā, pēdējā laikā ir palicis mazāk, bet vairāk ir aktīvo tūristu, kas ceļo individuāli vai nelielās grupās – kopā ar ģimeni, draugiem. Starp viņiem ir arī diezgan daudz igauņu. “Arī muzejā iegriežas arvien vairāk tūristu. Iecienītas ir mūsu dabas takas. Pēdējā laikā aģentūra “Skaistie skati” uzmeklē vietējo gidu un brauc organizēti, apskatot Veclaicenes ievērojamākās vietas un objektus,” stāsta M.Bleiferte. ◆

Kategorijas