Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Meklēt autoru sevī

Diāna Lozko

2014. gada 11. jūlijs 00:00

313

Alūksniete Antra Upeniece pašlaik mācās baltu filoloģiju Latvijas Universitātē, ko nākamgad jau absolvēs. Pēc tam viņa vēlētos doties brīvprātīgajā darbā, lai saprastu, ko tieši viņa grib dzīvē turpmāk darīt.

Vienmēr ir paticis ne tikai rakstīt, bet arī lasīt
Antra ar izcilību pabeidza Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju 2012.gadā. Jau kopš pamatskolas laika viņa rakstīja dzeju. “Sāku rakstīt, jo to darīja mana draudzene Ieva Baura. Arī mana pasniedzēja Sanita Medne ierosināja man rakstīt. Mani dzejoļi bija par to, ko es redzu apkārt, ko jūtu,” stāsta Antra. Pēc ģimnāzijas pabeigšanas viņa izlēma studēt baltu filoloģiju, jo Antrai vienmēr ir paticis ne tikai rakstīt, bet arī lasīt. “Mani interesēja tas, kāpēc autors raksta to, ko viņš raksta, kas viņu ietekmē, kā tiek veidots pats darbs. Domāju, ka arī pati reiz dzīvē gribētu ko uzrakstīt, taču, kad sāku mācīties, tad jau vairs nav tās vēlmes. Fakultātē mani piesaistīja konkrēti kursi, bet to vairs nebija, kad sāku mācības, jo universitātei trūka līdzekļu, notika kursu likvidācija,” stāsta Antra.
Pirmajā gadā fakultātē bija ļoti daudz jālasa, un Antra izlēma izvēlēties tieši folkloras moduli. “Pasaules literatūras priekšmetā pa diviem mēnešiem mums bija jāizlasa 35 grāmatas! Mēs kursā sadalījām, kurš kuru grāmatu lasīs. Tad katrs uzrakstīja par savu grāmatu pašu galvenāko, un tā mēs dalījāmies ar materiāliem,” teic Antra. Augstskolas laikā viņa vairs neraksta tik bieži, jo studijas aizņem daudz laika. “Vienu dzejoli gan es uzrakstīju. Man nepatika viena pasniedzēja. Tā vietā, lai viņā klausītos, es vienkārši uzrakstīju dzejoli,” atzīst Antra. Viņas fakultātē mācās daudzi cilvēki, kuri arī paši raksta gan dzeju, gan prozu. Universitātes studenti var ievietot arī savus darbus interneta vietnē “ubisunt.lu.lv”.

Es esmu vāku cilvēks
Antra vēlētos rakstīt prozu, jo tajā ir jāattīsta tēls un sižets. “Dzeja ir tāds emocionāls sakopojums vienā īsā dzejolī,” uzskata jauniete. Viņa atzīst, ka bieži vien pamatskolas un vidusskolas laikā bērniem rodas nepatika pret lasīšanu. “Man gan bija gandrīz vienalga, ko lasīt, jo es biju no tiem bērniem, kuriem vienkārši patika lasīt, arī Aspaziju un Raini. Tiesa, Rainis man nepatīk kā personība. Viņš esot bijis jauns un izlutināts cilvēks,” stāsta Antra. Viņa uzskata, ka ļoti interesanta ir tieši trimdas laika literatūra.
Antra ļoti interesantā veidā izvēlas grāmatas grāmatnīcās un bibliotēkās. “Es skatos pēc grāmatas vāka. Mani ieinteresē nosaukums un attēls. Es esmu vāku cilvēks. Protams, dažreiz ir gadījies tādā veidā arī vilties grāmatas saturā,” stāsta Antra. Viņa atzīst, ka līdz ar interneta ienākšanu cilvēkiem vieglāk ir lasīt īsus tekstus. “Tas, protams, ir kā kuram, bet arī mani tas ir skāris. Aizvien grūtāk ir pieķerties sākt lasīt biezākas grāmatas. Ziņu portāli internetā piedāvā īsas tekstu formas, un mēs pie tām pierodam,” uzskata Antra. ◆

Kategorijas