Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Disciplinēt un mīlēt savu suni

Diāna Lozko

2014. gada 11. jūlijs 00:00

24

Alūksnietes Ingas Lapiņas sunim Rembo ir viens gads, bet jau kopš kucēna četru mēanešu vecuma Inga kopā ar Rembo mācās suņu apmācības skolā. Inga uzskata, ka sunim ir jābūt disciplinētam un jāklausa savs saimnieks.

Ar darbu un mīlestību
Inga stāsta, ka Rembo ir bezšķirnes suns, kura mamma ir rotveilers, bet tētis - vilku sugas suns. “Gribējām lielu suni. Tā jau ir gaumes lieta, man arī patīk mazi sunīši, bet ne mājās. Arī bērnībā laukos mums vienmēr bijuši lieli suņi. Arī viņi ir tikpat mīļi kā mazie sunīši,” uzskata Rembo saimniece. Inga stāsta, ka pats grūtākais ir panākt, lai suns klausa, un to var panākt vien ar darbu un mīlestību. “Veicot apmācības, jāņem vērā suņa raksturs. Rembo vēlas dominēt, tāpēc mums mājās ir jāpanāk, lai viņš atzītu, ka es esmu bara vadonis un mājinieki ir augstāki par viņu hierarhijā. Sunim ir jāsaka arī uzslavas, bet Rembo dažreiz pēc uzslavas izteikšanas paceļ asti un aiziet. Suns arī saprot cilvēku ne tikai pēc intonācijas, bet arī darbībām. Lai liktu sunim saprast, kurš ir dominējošais, es eju pa durvīm pirmā. Ja viņš izdomā, ka grib iet pirmais, es pasaku, ka pirmā tomēr iešu es, un suns tiešām to saprot. Manuprāt, viņš arī saprot, ko mēs ikdienā runājam, jo, kad ikdienā sarunās viņu uzslavējam, tad Rembo uzreiz jūt un grib izrādīties, gluži kā bērns,” stāsta Inga.

Lai iegūtu zināšanas
Suni suņu skolā var vest tikai pēc attiecīgo vakcināciju saņemšanas, pases un čipa iegūšanas, taču Inga mudina arī līdz apmācību uzsākšanai cilvēkiem tomēr interesēties un jau sākt kucēnam ko mācīt. “Ir tādas lietas, kuras es Rembo pavisam maziņam atļāvu, bet nu vēl aizvien ar to ir jācīnās. Ja būtu zinājusi, ka to nedrīkst, tad neļautu. Esot pavisam maziņam, Rembo mēdza ņemt zobos pats savu pavadu, kura bija pielikta, un tādā veidā it kā pats sevi veda. Šķiet jau, ka maziņš kucēns un tik mīļi izskatās ar to siksniņu zobos, bet sunim nedrīkst to ļaut darīt, jo viņš pierod un grauž pavadu,” uzsver Inga. Viņa uzskata, ka suņu apmācību skolas paredzētas vairāk ne jau pašiem suņiem, bet gan to saimniekiem, lai viņi iegūtu zināšanas, kā pareizi apmācīt savu suni, nenodarot pāri ne sev, ne sunim. ◆

Kategorijas