Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Radīt sev apkārt skaistumu

Diāna Lozko

2014. gada 18. jūlijs 00:00

6430


Šeit ir arī miers
Pūpolu saimniecība atrodas Jaunalūksnes pagastā un īpašuma galvenā ēka ir saimes māja, kuru Jānis mantojis no tēva. “Šī māja ir celta Latvijas brīvvalsts laikā, un to cēla mans vectēvs Augusts. Vēlāk šī māja pārnāca manā īpašumā. Dzīvojam Alūksnē, bet diendienā braukāju uz šejieni, jo te atrodas arī mans bizness – slieku audzētava,” stāsta Jānis. Pieteikt savu sētu sakoptākās sētas titulam Jānis izdomājis spontāni. “Pieteicām savu īpašumu arī pirms trīs gadiem un tad ieguvām atzinību par īpašuma priekšzīmīgu uzturēšanu kārtībā. Nezinām gan, kā ies šoreiz. Nav jau galvenais apbalvojums, bet ir patīkami, ka tavu darbu novērtē. Dažreiz man ir tā, ka naktī ienāk prātā ideja un ātri to uzskicēju. Pa pāris dienām man arī ideja ir jārealizē, vai tā būtu sēta, mēbeles vai slieku māja,” saka Jānis.
Kopumā saimniecībā ir 12 hektāru zemes platības un Pūpolu ģimene, sākot iekārtot mājas apkārtni, vadījās pēc savām izjūtām. “Man gribējās, lai arī ciemiņiem patīk un šeit ir arī miers. Jau kopš bērna kājas esmu pieradis strādāt un es nemaz nevaru bezdarbībā sēdēt,” atzīst Jānis, kurš ar savām rokām ir uzcēlis arī pirti savā saimniecībā.
“Mūsu saimniecībā aug zemenes un trīs kartupeļu šķirnes, tomāti, gurķi, ķiploki, sīpoli un daudz kas cits. Zemenes pārdodam arī tirgū. Ir bijis arī tā, ka aizbraucam atpūsties, bet, atbraucot mājās, jāizpilda kāds pasūtījums, piemēram, salasīt kartupeļus kādai no Alūksnes ēstuvēm. Ejam un strādājam, kamēr pabeidzam darbu. Zvana draugi un saka, ka pa šo laiku pagulējuši, atpūtušies un varbūt mēs atkal varētu tikties, taču mums vienkārši vairs nav spēka,” atzīst Jāņa sieva Iluta. Viņa šogad izvēlējusies arī nepirkt puķu stādus, bet visus izaudzēt pati. Kopumā siltumnīcā izauguši apmēram 1000 puķu stādi. Iluta strādā par skolotāju Alūksnes pilsētas sākumskolā un stāsta, ka bērni nereti netic, ka viņu skolotāja strādā zemes darbus. “Daudzi netic, ka es ārpus skolas ilgu laiku strādāju saimniecībā, bet, kad ierauga tirgū ar zemenēm un sarkanām rokām, tad gan notic. Katram gadalaikam ir savs skaistums un savi darbi,” saka Iluta. Pūpolu ģimene atpūšas arī ceļojot un Jānis ir autorallija sporta fans. Ar savu automašīnu viņš ir devies uz dažādām valstīm, lai tikai atbalstītu savējos.

Novērtē atrašanos pie dabas
“Stāķu” saimniecības teritorijā ir divi dīķi, taču tiek plānots izrakt vēl trešo. “Vietā, kur gribu rakt dīķi, tagad aug krūmi, bet krūmu vietā labāk ir radīt ko skaistu,” saka Jānis, bet Iluta uzteic vīra apņēmību tīrīt dīķus peldus ar rokām. “Jānis ielien dīķī un ar rokām to tīra. Viņš tā var pavadīt ar pārtraukumiem septiņas stundas dīķī, uzcītīgi un neatlaidīgi visu tīrot,” stāsta Iluta.
Lauku sētā parasti tiek svinēti arī grandiozi Jāņi un Līgosvētki. “Jāņos vienmēr taisām vairākus ugunskurus. Ir gan peldošie, gan lielie, gan mazie. Gribas, lai ir skaisti un neparasti,” saka Iluta. Skaisti iekopto saimniecību novērtē ne tikai Pūpolu ģimenes draugi, bet arī ap saimniecību dzīvojošie meža zvēri. “Meita pat nav jāved uz zoodārzu, jo pie mums nāk stirnas, meža pīles, bebri, ir nākušas meža cūkas ar visiem mazuļiem,” stāsta Jānis.
Pūpolu ģimene novērtē atrašanos pie dabas un visu dabisko. Visu audzēto viņi laista ar pašu saimniecībā saražoto humusu un atzīst, ka tas ir tikai stereotips, ka bez ķimikālijām produkti aug mazāki un vārgāki. “Arī maizi cepam paši senajā maizes krāsnī, tādēļ tās garša ir pavisam citādāka. Dabā laiks rit pavisam citādāk, un šī vide spēcina. Dažreiz var redzēt, kā varavīksne izaug no viena uz otru dīķi, un nekas to nevar atspēkot. To noteikti neizprot rīdzinieks,” uzsver Iluta. “Stāķos” šogad izveidota arī atpūtas vieta ar peldētavu, grilu un vieta, kur var uzcelt telti. “Vienā naktī uzcelām telti un palikām nakšņot. Uzcepām gaļu, peldējāmies, sauļojāmies, un meitai teicu, ka tā ir mūsu Jūrmala, nav pat jābrauc,” stāsta Jānis. ◆

Kategorijas