Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ārstējies ar ūdeni!

Ernests Treijs

2014. gada 18. jūlijs 00:00

45

Kaut arī hidroterapija var izklausīties kas svešs un neskaidrs, daudzi no mājās izmantojamiem dziedniecības paņēmieniem balstās uz ūdens procedūrām. Auksts dvielis uz pieres, lai mazinātu drudzi, vai sildītājs pret muskuļu un locītavu sāpēm ir divi galvenie ūdensdziedniecības virzieni. Reaģējot uz Rietumu medicīnas ātrajām zālēm pret ikvienu slimību, pēdējos gados arvien lielāku popularitāti gūst dabas aizsardzības līdzekļi.
Hidroterapija jeb ūdensdziedniecība ir alternatīva ārstēšanas metode, kas izmanto pavisam parastu ūdeni. Tā iedarbība, stimulējot asinsriti, revitalizē, atjauno un uztur veselību – asinis katrai organisma šūnai piegādā skābekli un barības vielas, tajā pašā laikā aizvadot kaitīgos toksīnus no šūnām.
Pasaulplašu uzmanību ūdensdziedniecībai pievērsa ASV prezidents Franklins Rūzvelts, kurš, cīnoties ar bērnu trieku, kā galveno galveno terapijas veidu izvēlējās tieši hidroterapiju. Mūsdienās šo metodi izmanto īpaši alternatīvās medicīnas iestādēs pret artrītu, depresiju, locītavu, muskuļu un nervu kaitēm, stresu un miega traucējumiem.
Lielākajā daļā gadījumu ūdeni pielieto uz ādas vai arī viss ķermenis jāiegremdē karstā vai aukstā ūdenī. Izšķir vietējās ūdens procedūras – aplaistīšanos, ierīvēšanos, kompreses, ietinumus – un vispārējās ūdens procedūras, piemēram, peldi vai dušu.

Kā termisks kairinājums
Par nozīmīgāko uzskata termisko kairinājumu. Mainot ūdens temperatūru, var panākt dažādas organisma reakcijas. Auksta ūdens ietekmē vispirms sašaurinās ādas asinsvadi, samazinās siltuma atdeve, nedaudz paaugstinās asinsspiediens un paātrinās sirdsdarbība, tiek tonizēta nervu sistēma, rodas aukstuma sajūta, āda kļūst bālāka un vēsāka. Pēc tam asinsvadi atkal paplašinās, āda kļūst sārtāka, cilvēks sāk justies mundrs un svaigs. Silts ūdens paplašina asinsvadus, pazemina asinsspiedienu, nedaudz palēnina pulsu, atslābina muskuļus un iedarbojas nomierinoši, arī uzlabo miegu.
Ir ārsti, kas apgalvo, ka, stāvot līdz kaklam karstā ūdenī vairākas minūtes dienā sešus mēnešus, iespējams atbrīvoties no hroniskā noguruma simptoma. Taču īpaši uzmanīgiem ar hipertermiju jābūt jauniem un arī vecākiem cilvēkiem, kad organisms ir ļoti jutīgs pret temperatūras paaugstināšanos. Tas pats attiecas uz sirdskaitēm, augstu vai zemu asinsspiedienu, diabētu vai multiplo skrelozi, kā arī uz sievietēm stāvoklī.
Hidroterapija nenozīmē pārkaršanu, jo pārkaršana ir kaitīga. Veselības treneris Pēteris Antons uzskata, ka pārkaršana, kas ar mums notiek pirtīs, var aktivizēt ne tikai iekaisumus, bet arī vēža šūnas. Kad mēs slimojam un mums ir augsta temperatūra, ķermenī notiek pavisam citi procesi nekā tad, kad karsējamies mākslīgi.

Iedarbojas arī
mehāniski un ķīmiski
Ūdens masas rada arī mehānisku kairinājumu, spiežot uz ķermeni – īpaši aktīvi kustoties ūdenī, piemēram, peldoties brīvā dabā. Ūdens kustība – duša, upes straume, jūras viļņi – darbojas kā masāža. Arvien vairāk cilvēku savos mājokļos ierīko burbuļvannas un dažādas hidromasāžas ierīces.
Savukārt ķīmiskais faktors izpaužas kā ūdens iedarbība uz ādas receptoriem. Lai kairinājums būtu izteiktāks, ūdens procedūrām izmanto jūras ūdeni, vannām pievieno sāli, dažādas augu piedevas, ir arī minerālūdeņu, radona un citas vannas. Šādas procedūras māca organismam reaģēt uz kairinājumu un iedarbināt kompensatoros mehānismus, līdz ar to organisms spēj labāk cīnīties spriedzes un pārpūles apstākļos, pretoties nelabvēlīgiem vides faktoriem.
Atcerieties – vēl svarīgāk ūdeni pietiekamā daudzumā lietot iekšķīgi! ◆


Sāpes muguras lejas daļā (išiass)
Muguras sāpes var ārstēt ar tradicionālo fizioterapiju, īpaši ar kustībām siltā peldbaseinā, ar karstām kompresēm pirms vai pēc tām. Akūtas sāpes vajadzētu ārstēt vispirms pāris dienas ar aukstām kompresēm, bet pēc tam ar karsta ūdens kompresēm.

Caureja
Ja jums parādās caureja un nav pieejami nekādi pretcaurejas līdzekļi, ļoti aukstas kompreses vai ledus kompreses vēdera lejas daļai un mugurai uz desmit līdz piecpadsmit minūtēm ik stundu var palīdzēt pārvarēt vai mazināt sāpes.

Hroniskas galvassāpes
Pret galvassāpēm var palīdzēt ledus kompreses uz pieres vai kakla mugurējā daļā, vai auksta duša ar strūklu uz galvas. Dažiem cilvēkiem labāk patīk karsts, mitrs dvielis uz kakla mugurējās daļas. Bet migrēnas ārstēšanai jūs gūsiet atvieglojumu, mainot karstas un aukstas kompreses uz sāpošā apvidus.

Pēdas dermatomikoze
Pēdas dermatomikožu ārstēšanai ir daudz efektīvu krēmu, pūderu un ziežu, ko var iegādāties bez receptēm, bet starp šiem līdzekļiem nav īpašas atšķirības. Bet, ja pirms šo līdzekļu lietošanas pasildīsiet kājas desmit minūtes karstā sāls ūdenī, tad tie efektīvāk iesūksies ādā.

Pinnes
Ir dažādas vispārpieņemtas metodes piņņu ārstēšanai, sākot no dažādiem krēmiem un losjoniem un beidzot ar antibiotikām un izotretinoīna preperātiem. Daži dermatologi ieteic ādu vienkārši viegli norīvēt ar aukstu ūdeni.

Astma
Peldēšana kā hidroterapijas veids ļoti labi palīdz astmas gadījumos. Īpaši peldēšana brasā stiprina krūšu muskuļus un uzlabo plaušu funkciju. Nekad neaizmirstiet izmantot medikamentus astmas lēkmes novēršanai un nēsājiet līdzi sev tos, kas nepieciešami lēkmes apturēšanai.

Paplašinātās vēnas
Ja kājas sāpju pamatā ir varikozās vēnas, aukstas kompreses uzlabos jūsu pašsajūtu.

Bronhīts un emfizēma
Ja elpošanas ceļos ir infekcija – akūta vai hroniska – un jūs klepojat, atkrēpojat, ja elpošana ir trokšņaina un ir grūti elpot, tad var palīdzēt antibiotikas, atklepotājlīdzekļi un zāles, kas sašķidrina krēpas.
Lai mazinātu klepu, holistikas speciālisti ieteiks aukstā ūdens kompreses uz krūtīm vai karsta ūdens kompreses starp lāpstiņām. 


Kontrastvannas – lai mazinātu sāpes
Iegremdējot locītavas pārmaiņus karstā un aukstā ūdenī, palielinās asins plūsma iegremdētās daļās, paātrinot muskuļu atgūšanos no pārslodzes. Īpaši noder, ārstējot pietūkumu un mazinot iekaisumu locītavās vai muskuļos, vieglus sastiepumus (drīkst pielietot ne ātrāk kā 48 stundas pēc traumas). Kontrastvannas uzlabo saišu elastību, artrīta gadījumā vairo kustības. Labāk dzīst lūzumi. Kontrastvannas noderīgas infekciju ārstēšanā, jo palielina balto asins ķermenīšu aktivitāti. Tās arī samazina trombu iespējamību. Problemātisko ķermeņa daļu tur 40 grādus karstā ūdenī 3–4 minūtes. Uz pieres liek aukstu kompresi. Tad 30 sekundes vai minūti liek aukstā ūdenī (7–21 grādi). Atkārto 6–8 reizes, arvien palielinot karstā un aukstā kontrastu. Svarīgi pabeigt kontrastvannu ar aukstu ūdeni, lai slēgtu poras un tūkums mazinātos.

Norūdīties var katrs

Norūdīties nozīmē pakāpeniski un sistemātiski trenēt nervu sistēmu un asinsrites sistēmu. Ūdens procedūras šim nolūkam ir ļoti piemērotas, jo ļauj samērā precīzi dozēt kairinātāja termisko un mehānisko iedarbību.
Ieteicams sākt ar pavisam viegliem un vienkāršiem paņēmieniem, piemēram, noberzēšanos ar mitru dvieli. Vispirms ūdens temperatūra, kurā dvielis tiek mērcēts, ir augstāka, pēc tam to pakāpeniski pazemina. Efektīva ir arī 1–2 minūtes ilga aplaistīšanās ar ūdeni. Vispirms izmanto 34 grādus siltu ūdeni, pēc tam to pakāpeniski pazemina līdz 20 grādiem. Daudz dod arī regulāra peldēšanās. Ja ir iespēja apmeklēt baseinu, to var darīt arī tagad, kad laika apstākļi vēl neatļauj peldēties dabiskajās ūdenstilpēs. Atklāt peldsezonu brīvā dabā ieteicams tikai ap Jāņiem, kad ūdens iesilis un dabiskā ceļā attīrījies no pavasara uzjundītajiem netīrumiem. Ir iespējamas arī ūdens procedūras atsevišķu ķermeņa daļu norūdīšanai. Piemēram, vēsas kāju peldes un staigāšana basām kājām rasā palīdz nostiprināt deguna, rīkles un bronhu gļotādas aizsargspējas. Rīkles gļotādu norūda skalošana ar vēsu ūdeni vai minerālūdeni un vienkārši saldējuma ēšana.

Kategorijas