Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Korim “Atzele” - zelta diploms

Līga Vīksna

2014. gada 18. jūlijs 00:00

104

Alūksnes tautas nama skolotāju koris “Atzele” (diriģents Jānis Baltiņš) jaukto koru kategorijā ieguvis zelta diplomu Pasaules koru olimpiādes atklātajā koru konkursā Rīgā. Zelta diploms ir augsts sasniegums un apliecina “Atzeles” profesionalitāti.
Šajā kategorijā sacentās 11 kolektīvi – pieci kori no Latvijas, divi no Vācijas un pa vienam korim no Jordānijas, Krievijas un Grieķijas. Kopumā šajā kategorijā 7 kori saņēmuši zelta diplomus, bet četri – sudraba. J.Baltiņš atzīst – ir liels gandarījums un prieks par sasniegto, turklāt Pasaules koru olimpiādē. “Šis diploms korim noderēs dalībai citos konkursos. Šobrīd tiešām ir patiess prieks par padarīto,” saka J.Baltiņš. “Atzeles” diriģente un dziedātāja Ina Perevertailo piebilst - pašiem ir svarīgi labi nodziedāt gan olimpiādē, gan, piemēram, koncertā Gaujienā, bet, lai citiem pierādītu, ka ir labi dziedātāji, vajadzīgs šāds diploms.

Izvēlēts īstais repertuārs
“Atzelei” divas reizes izteikti piedāvājumi piedalīties Pasaules koru olimpiādē, kad tā notika Vācijā un Austrijā, bet abos gadījumos koris atteicies augsto uzturēšanās izmaksu dēļ. “Šoreiz piedalījāmies, jo olimpiāde notika tepat Rīgā, lai gan arī iepriekš diskutēja, kādi noteikumi būs Latvijas dziedātājiem – par katru dziedātāju bija jāmaksā 15 līdz 20 eiro, tādēļ mēs sakām lielu paldies Alūksnes novada pašvaldībai par atbalstu,” saka J.Baltiņš. Koru olimpiādei “Atzele” pieteicās pērn septembrī, līdz decembrim iesniedza repertuāru, kas atšķiras no ierastā koncertu repertuāra. Līdztekus mēģinājumiem olimpiādei “Atzele” paguva piedalīties vēl vairākos nozīmīgos koncertos – šī sezona “Atzelei” bijusi īpaši spraiga. 
“Zināju, ka pieteikšos ar diviem koriem (Pasaules koru olimpiādē piedalījās arī J.Baltiņa vadītais Siguldas novada kultūras centra jauniešu koris “Atvars”, kategorijā “A capella dziedājums” ieguva zelta diplomu, bet sudraba medaļu - kategorijā “Sakrālā mūzika ar pavadījumu” – red.), bet atbilstoši nolikumam viens diriģents nedrīkst diriģēt vienā kategorijā divus korus, tādēļ “Atzele” startēja atklātajā, bet “Atvars” - čempionu kategorijā. Nācās izvēlēties, un vienojāmies, ka “Atzele” startēs vienā kategorijā. Izvēlējāmies četras dažādu stilu, rakstura, gadsimtu dziesmas no “Atzeles”  repertuāra, ko jau bijām dziedājuši konkursā Itālijā 2013.gada rudenī, jo repertuāram ir jābūt kontrastainam. Mums bija slovēņu renesanse, latviešu oriģinālmūzika, krievu tautas dziesma un latviešu mūsdienu garīgā mūzika. Tagad secinām, ka repertuārs bija īstais – arī spriežot pēc publikas  gavilēm un aplausiem. Olimpiādē ir strikti vērtēšanas kritēriji, kad savu viedokli izsaka starptautiska žūrija, vērtējot intonāciju, skaņas kvalitāti, atbilstību partitūrai un māksliniecisko sniegumu,” stāsta J.Baltiņš.

Īpaša apbalvošanas
ceremonija
J.Baltiņš veica arī koru koordinatora pienākumus Mežaparka Lielajā estrādē, kas bija papildu slodze divu koru sagatavošanai olimpiādei, turklāt olimpiādes mēģinājumu un koncertu grafiku uzzināja vēlu, jo tas bija jāsaskaņo ar visām dalībvalstīm. “Alūksne – Rīga nav attālums, ko mērot vairākas reizes dienā, lai mēģinātu, tādēļ liels paldies manam senam draugam un kolēģim Viesturam Mežgailim, Pāvula Jurjāna mūzikas skolas direktoram, jo ar abiem koriem uz maiņām mēģinājām viņa skolas zālē,” norāda J.Baltiņš.
“Atzelei” mēģinājumi Rīgā bija jau trešdien, ceturtdien – konkurss, tad brauca mājās, lai svētdien rītā brauktu uz apbalvošanas ceremoniju “Arēnā Rīga”. Tur diriģenta godu izbaudīja Ina Perevertailo, jo J.Baltiņš veica  koru koordinatora pienākumus Mežaparka Lielajā estrādē un zelta diplomu rokās turēja tikai pēc tam. I.Perevertailo atzīst – piedzīvotās emocijas bija fantastiskas. “Tā nebija ierasta un formāla apbalvošanas ceremonija, bet īpaša, katram korim dodot lielu godu. Viss notika tūkstošiem cilvēku pārpildītā arēnā, kori bija ar savu valstu karogiem, katra kora diriģents fanfaru mūzikas pavadījumā, ejot pa sarkano paklāju, nostājās uz īpaša podesta. Uz ekrāniem bija vizualizācijas ar attiecīgā kora nosaukumu, pārstāvēto vietu un valsti. Katra kora diriģents un pārstāvis tika īpaši sveikti un fotografēti kopā ar organizatoru svarīgākajiem pārstāvjiem. Es pirmo reizi piedzīvoju tik pārdomātu un katram korim īpašu godināšanu. Šķiet, ka visiem tūkstošiem, kas tur bija, sirds pukst reizē, jo visi gaida, kad nosauks rezultātus. To darīja, sākot ar zemākajām vietām, un mirklī, kad saproti – atlicis nosaukt tikai zelta diplomu saņēmējus, sākās tik lielas ovācijas! Kas tās bija par gavilēm!” atceras I.Perevertailo. 

Gandrīz kā Dziesmu svētkos
Viņi atzīst, ka Pasaules koru olimpiādi nevar salīdzināt ar Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem, bet citās valstīs, kur iepriekš notikusi olimpiāde, nav bijis tāds lielkoncerts kā svētdien Mežaparka Lielajā estrādē. “Tā kā Latvija visā pasaulē ir unikāla ar savām Dziesmu svētku tradīcijām, mērķis bija radīt ārzemniekiem šo fenomenālo iespēju dziedāt padsmit tūkstošu dziedātāju korī, izjust to burvību, kad tik daudzi dzied kopā. Bet, salīdzinot ar Dziesmu svētkiem, šis bija ļoti koncentrēts pasākums – mēģinājumi Mežaparkā notika tikai vienā dienā, pirms tam daudz mēģinot individuāli,” saka J.Baltiņš. Viņš uzsver - diemžēl lietus lielkoncerta ģenerālmēģinājuma laikā izmainīja koncerta programmu – japāņu bundziniekiem ģenerālmēģinājumā samirka lielās bungas, līdz ar to koncertā šos instrumentus nedrīkstēja izmantot. “Žēl – tas būtu iespaidīgs priekšnesums. Savukārt daļa ārvalstu koristu jau uz ģenerālmēģinājumu bija ieradušies tērpos, kas arī izmirka, tādēļ lielkoncertā viņi vispār neuzstājās. Līdz ar to var teikt, ka ārzemnieki izbojāja koncerta noslēgumu, bet – organizatoriem vajadzēja ātrāk uz to visu reaģēt un nepaļauties mirkļa iegribām, jo tērpu krāšņumu deva tieši latviešu koristu tērpi,” pārdomās dalās J.Baltiņš.
I.Perevertailo atzīst – šo situāciju ir grūti komentēt. “Mums kā latviešiem tas nebija pieņemami, jo mēs esam ļoti iekšēji disciplinēti un daudz labāk pārvaram grūtības – varbūt mēs vairāk esam dabas bērni. Kopā dziedot Mežaparkā, izjūtas bija līdzīgas kā Dziesmu svētkos, bet bija nianses, kas atšķīrās,” viņa saka.
Jautāts par tuvākajām iecerēm, J.Baltiņš atklāti atzīst – atpūsties un kopā ar “atzeliešiem” uzvārīt tradicionālo kora zupu, lai pārrunātu aizvadīto lielisko sezonu. ◆

FAKTS

Pasaules koru olimpiādes lielkoncertā 13.jūlijā Mežaparka estrādē piedalījās trīs Alūksnes novada kori – Alūksnes tautas nama skolotāju koris „Atzele”,  Ziemera un Mārkalnes pagasta sieviešu koris „Elisa” un Alūksnes tautas nama jauktais koris.

Kategorijas