Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novadam – sava suvenīrmonēta

Līga Vīksna

2014. gada 18. jūlijs 00:00

30

Alūksnes novads otro nedēļu lepojas ar jaunu un īpašu suvenīru – Alūksnes novada suvenīrmonētu, kas šobrīd ir jaunākā Latvijas nacionālā mantojuma kolekcijas suvenīrmonēta.
“Pašvaldības pārstāvjiem, braucot kaut kur viesos vai uzņemot viesus Alūksnes novadā, reprezentācijas nolūkos vienmēr kaut kas tiek dāvināts. Vēlējāmies kaut ko jaunu, īpašu un skaistu, kas reprezentē gan pilsētu, gan novadu. Sadarbībā ar SIA “Publisko un privāto partnerattiecību pārvalde” izgatavojām Latvijas nacionālā mantojuma suvenīrmonētas, kas raksturo Alūksnes novadu. Suvenīrmonētu izgatavošanai no Alūksnes novada pašvaldības šāgada budžeta tika atvēlēti 3600 eiro, izdots 1000 monētu,” stāsta Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Monētas aversā attēlota Bībele un uzraksts “Alūksnes novads”, savukārt reverss ir vienots visām Latvijas monētām kolekcijā: Latvijas kontūrkarte centrā ar četrām zvaigznēm katrā malā, ietverot vārdus „Latvian Heritage” un „Collection Coin”. Monētas materiāls – vara, niķeļa un cinka sakausējums. Katra suvenīrmonēta atrodas ietvarā, kas iestiprināts nelielā bukletā, kur ir gan fotoattēli, gan informācija par Alūksni un novadu. E.Aploka norāda – monēta visur ir vienāda, bet bukletiem ir trīs veidi. Divi bukleti ir vairāk par Alūksnes pilsētu: vienā no tiem stāstīts par mācītāja Ernsta Glika devumu Alūksnei, otrā – par pilsētu kopumā un tās skaistākajām vietām, bet trešajā – par Alūksnes novadu.
Alūksnes novada suvenīrmonēta ir viena no Latvijas nacionālā mantojuma kolekcijas suvenīrmonētām, kas savukārt ir viena no starptautiskās kolekcijas „Heritage on a coin“ sastāvdaļām. Nacionālā mantojuma suvenīrmonētu kolekcijas izveides mērķis Latvijā ir aptvert ievērojamākās vietas, celtnes un notikumus, izcilākos vēstures un kultūras pieminekļus un objektus – visu, ar ko Latvija lepojas. „Heritage on a coin“ ir lielākais suvenīrmonētu kolekcijas tīkls pasaulē, kurā ir iesaistījušās jau 35 valstis un kopš 2006.gada arī Latvija.
Viena no jaunajām Alūksnes novada suvenīrmonētām jau tika iemūrēta Alūksnes tautas nama piebūves pamatos, dažas ir saņēmuši Valsts meža dienesta darbinieku sporta spēļu, kas nesen notika Alūksnē, individuālo sacensību uzvarētāji. ◆

Kategorijas