Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai tā liesmiņa nenodzistu!

Diāna Lozko

2014. gada 25. jūlijs 00:00

117

Trapenes senioru vokālais ansamblis “Atmoda”, meiteņu trio “EneparT” un soliste Akela jūlija sākumā devās uz starptautisko amatiermākslas kolektīvu festivālu “Aiviekstes svētki 2014”, kurš notika Lubānā. Kolektīvs “Atmoda” ir izveidojies pavisam nesen un darbojas ļoti aktīvi.

Atslēgties no ikdienas
darbiem
Kolektīvu vadītāja Ina Java stāsta, ka kolektīva “Atmoda” dzimšanas diena ir šī gada 7.maijs. Ideja izveidot kolektīvu radusies Trapenes pagasta pensionāru padomes priekšsēdētājai Antonijai Mamedovai, kura gan pati ansamblī nedzied. “Doma veidot kolektīvu tik tiešām iesākumā radās man un par laimi to izdevās arī realizēt. Bija sievas, kuras teica, ka labprāt dziedātu. Tā nu mēs visas kopā sanācām un es vērsos pie vokālās pedagoģes Inas Javas. Zināju, ka viņa to spēs, un viņa uzņēmās mūs vadīt. Viņai tik tiešām ir talants, un esam ļoti apmierināti ar to, kā viņa spēj mūs vadīt,” saka A.Mamedova. Viņa stāsta, ka ideja veidot ansambli radusies arī tāpēc, lai pensionāriem būtu iespēja iziet no mājas un atslēgties no ikdienas darbiem. “Nevar jau arī braukāt visu laiku ekskursijās, ir jādara arī kas cits,” uzsver A.Mamedova. Viņa pati ansamblī nedzied, bet nāk uz mēģinājumiem un piedalās visās ansambļa gaitās. “Visas kopā spriežam par tērpiem un braucieniem. Ir jādarbojas, lai tā liesmiņa nenodzistu,” viņa teic.

Prieks par rezultātiem
Kolektīvā dzied astoņas dāmas, kuru lielākā daļa ir bijušas koristes. Jaunākajai ansambļa dalībniecei ir 56 gadi, bet vecākajai nu jau pāri 80. Kolektīva dzied arī viens vīrietis – Dzintars Peipāns.
I.Java uzsver, ka kolektīvs darbojas pats ar saviem spēkiem un līdzekļiem. Lai arī jācīnās pašiem, “Atmoda” brauc uz daudziem koncertiem, jo vasara ir tas laiks, kad ansamblis vēlas izmantot visvairāk iespēju.
I.Java atzīst, ka darbs ar vokālajiem kolektīviem nav viegls, jo katra uzstāšanas prasa līdzekļu ieguldījumu, taču vienmēr ir prieks par koncertu laikā pieredzēto un arī rezultātiem. Nesen arī meiteņu trio “EneparT” piedalījās starptautiskajā vokālistu konkursā “Glory Express” Lietuvā, kur ieguva 2.vietu. Savukārt Tallinā konkursā “Golden Swallow” meitenes izvēlējās dziedāt solo un Madara Šteinberga ieguva 3.vietu, Liene Putniņa - 2.vietu, bet “Grand Prix” ieguva Auce Java. ◆

Kategorijas