Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līdz pašai ielas malai stādīt nedrīkst

Līga Vīksna

2014. gada 25. jūlijs 00:00

1016

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās alūksnietis Juris Melecis, lai aktualizētu jautājumu par to, kā tiek ierīkoti un uzturēti stādījumi mazdārziņos Kalnadruvās. Viņš uzsver – diemžēl ne visi īpašnieki ievēro to, ka pie pašas ielas malas stādījumus veikt nedrīkst.


“Saprotami ir gadījumi, kad cilvēks ir vecs un nespēj pienācīgi savu teritoriju bez palīgiem apsaimniekot, bet ir gadījumi, kad pie paša ceļa, piemēram, Kalnadruvu ielā, sastāda jasmīnu krūmus, kas pēc gadiem sakuplos. Ir saimnieki, kas savu zālāju aizsargā, izliekot lielus akmeņus pie ceļa, bet Kalnadruvās ceļi jau tā ir šauri, ka tad izbraukt ir vēl grūtāk. Kāpēc ar akmeņiem jānokrauj iela? Reizēm pēc ziemas, kad Kalnadruvu ielas attīrītas no sniega, cilvēki žēlojas, ka izbraukāti košumkrūmi, bet nevajag pašiem tos stādīt pašā ielas malā!” stāsta J.Melecis.
Alūksnes pilsētas kooperatīvās dārzkopības sabiedrības “Kalnadruvas” valdes priekšsēdētājs  Vladimirs Sviklis atzīst – Kalnadruvās uz galvenās ielas šobrīd visas problemātiskās vietas ir sakoptas un apauguma uz ielas nav, ko nevarot teikt par mazākajām ielām. “Pērn rudenī Kalnadruvu ielā pret kantora ēku tika izgrieztas pusnokaltušas Kaukāza plūmes, kas tur augušas gadus 40 aptuveni 30 metru garā joslā. Pirms četriem gadiem Kalnadruvu ielā iepretim Eglaines ielai tika nocirsti ceriņi, lai netraucē satiksmei, jo tie aizšķērsoja pusi ielas. Kritiskāka situācija ir mazajās ielās,” komentē V.Sviklis.
Viņš norāda – savulaik kooperatīvajai sabiedrībai izstrādāti un apstiprināti noteikumi, kā drīkst ierīkot stādījumus. “Laika gaitā šie noteikumi ir arī pārstrādāti, bet diemžēl visi tos neievēro. Kad krūms vēl ir mazs, saimnieks to cenšas iestādīt līdz ar kupicu vai pat nedaudz aiz savas zemes robežas, nerēķinoties, ka izaugot krūms noteikti lieksies uz ceļa. Ja visi ievērotu kārtības noteikumus, ka ogu krūmus drīkst stādīt metra attālumā no robežas, lielākus krūmus – divu metru, bet ābeles – trīs metru attālumā, tad problēmu nebūtu. Diemžēl tagad pensionāram iestāstīt, ka savulaik viņš iestādījis nepareizi, vairs nevar,” saka V.Sviklis.
Viņš veic pārrunas ar īpašniekiem, no kuru dārziem uz ielām veidojas apaugums, bet ne visi ir saprotoši un problēmu novērš. “Cik cilvēku – tik viedokļu. Vienā ielā atrodas vairāki īpašumi, tādēļ ik pēc 20 līdz 30 metriem sākas cita īpašnieka zemes gabals. Viens nokopj, otrs – ne, katram savs viedoklis,” saka V.Sviklis. ◆

Kategorijas