Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzpucē baznīcas torni

Līga Vīksna

2014. gada 1. augusts 00:00

9

Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas tornī atsākušies remontdarbi – šobrīd notiek torņa augšējās daļas krāsošana.


Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieks Normunds Gražanskis atzīst, ka pagaidām nokrāsos tikai to torņa daļu, kur izvietotas sastatnes. “Fasāde tiek restaurēta, tornim tika nomainīti arī četri logi. Kur krāsošana pabeigta, tiek noņemtas koka sastatnes, kas tur bija izvietotas jau vairākus gadus. Darbu veikšanas apstākļu ziņā šī ir vissarežģītākā daļa. Darbus veic vietējais uzņēmums SIA “Pamati”, kas to pabeigs pēc Alūksnes pilsētas svētkiem. Tos veicam par ziedojumu līdzekļiem – gan no draudzes locekļiem, uzņēmējiem, gan no Somijas un Zviedrijas māsu draudzēm,” stāsta N.Gražanskis.
Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze ir iesniegusi projektu Kultūras ministrijas projektu konkursā “Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā”, lai piesaistītu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Minētās aktivitātes mērķis ir nodrošināt tādu kultūras pieminekļu saglabāšanu, pieejamību sabiedrībai un sociālekonomisku izmantošanu, kas atrodas privātīpašumā un nodrošina nozīmīgas publiskas funkcijas, objekta plaša pieejamība sabiedrībai – šim nosacījumam pilnībā atbilst arī Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca. “Ja izdosies gūt atbalstu šim projektam, tad varēsim pabeigt visa torņa daļas krāsošanu līdz lejai, bet ne visu baznīcu kopumā. Augusta otrajā pusē zināsim, vai mūsu projekts guvis atbalstu. Ja jā, tad restaurācijas darbi būs jāpabeidz jau līdz 2015.gada 30.jūnijam,” saka N.Gražanskis.
Viņš uzsver, ka baznīcas fasāde ir kļuvusi bīstama – īpaši pēc ziemas no tās krīt ārā apmetuma gabali un krītot bojā arī jumtu. “Tas būtu fantastiski, ja izdotos restaurēt visu torņa daļu! Nākamais darbs tad būtu baznīcas jumta nomaiņa, jo tas savu laiku ir nokalpojis. Šogad saviem spēkiem vēl veiksim arī remontu baznīcas jumta daļai pret pilsētas centru, jo spāres tur ir sapuvušas, iekšā plūst ūdens,” saka N.Gražanskis. ◆

Kategorijas