Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pie ārkārtas izsaukumiem jau ir pieraduši

Diāna Lozko

2014. gada 1. augusts 00:00

1443


Lavijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas vada komandiera vietnieks Valdis Bērziņš un Vidzemes reģiona brigādes Alūksnes daļas vada komandiera vietnieks Ints Ratseps maijā devās uz Bosniju un Hercegovinu, lai piedalītos plūdu likvidēšanā augstas veiktspējas sūknēšanas moduļa “BaltFloodCombat” sastāvā.

Jācīnās ir ar cēloņiem, nevis ar sekām
V.Bērziņš un I.Ratseps 20.maijā devās uz Bosnijas un Hercegovinas pilsētu Orasje. “Plūdi bija lieli un kopumā plūdu likvidācijā bija iesaistījušās septiņu valstu vienības. Man tā bija pimā reize, kad devos šādā glābšanas akcijā. Kopumā tur pavadījām 18 dienas, bet kopā ar ceļu tas ir gandrīz mēnesis. Uztraukuma nebija, kaut arī plūdu apmēri bija lieli. Atgriežoties no šī konkrētā izsaukuma Orasje, redzu, ka citiem iet daudz sliktāk,” stāsta V.Bērziņš. Viņš saka, ka tagad ir arī vairāk gatavs nākamajiem izaicinājumiem.
Lai sekmīgi tiktu galā ar plūdiem, glābējiem notiek arī kopīgas mācības. “Mēnesi pirms plūdiem mēs bijām apmācībās Horvātijā - 400 kilometrus no tās vietas, kur vēlāk likvidējām īstus plūdus. Ūdens pumpēšanu jau tikai atstrādā, bet Eiropu vairāk interesē tas, kā valstis var savākties ārkārtas situācijā, kā nokļūt līdz attiecīgajai izsaukuma vietai. Ūdens atsūknēšana jau ir nostrādāta, bet mācībās vairāk skatās, kā sadarbojamies, kā sakomunicējam. Mūsu vienībā mēs esam no trīs kaimiņu valstīm un mums savstarpēji jāpalīdz,” saka V.Bērziņš. Viņš arī uzsver, ka jācīnās jau ir ar cēloņiem, jo cīnīties ar sekām jau ir par vēlu. Arī Orasjes pilsētā plūdu iemesls nebija tikai lielās lietusgāzes, bet arī nolaistās pilsētas komunikācijas. Situāciju saasinājuši arī kalni, kuros ūdens sakrājies un vēlāk gāzies atpakaļ uz pilsētu.
Polijā plūdi bija daudz lielāki
V.Bērziņš strādā par ugunsdzēsēju glābēju jau 11 gadus un saka, ka mājinieki jau ir pieraduši pie ārkārtas izsaukumiem. “Ir darbi, kuri paliek nepadarīti, visu jau cilvēks nekad neizdara un kaut kas tiek atlikts,” viņš saka.
Savukārt I.Ratsepam šī bija jau otrā starptautiskā glābšanas operācija. “Pirmo reizi piedalījos pirms pāris gadiem plūdu likvidēšanā Polijā. Tur bija pārplūdusi Visla un tika pārrauts dambis: ūdens bija aizgājis pat līdz pirmajam stāvam. Polijā plūdi bija daudz lielāki nekā Orasjes pilsētā,” stāsta I.Ratseps. Viņš par ugunsdzēsēju strādā jau vairāk nekā 10 gadus un arī atzīst, ka pie ārkārtas izsaukumiem ir pierasts. Dažreiz plūdu seku likvidēšanā pietiek ar vietējām vienībām, bet reizēm ir nepieciešama arī palīdzība no citurienes.
Kopš 2009.gada janvāra triju Baltijas valstu glābšanas dienesti - Igaunijas glābšanas pārvalde, Lietuvas ugunsdzēsības un glābšanas departaments un Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veido kopīgu plūdu seku likvidēšanas vienību “BaltFloodCombat”. Vienība jau piedalījusies trīs misijās – 2010.gada maijā Polijā, 2010.gada augustā Moldovā un 2014.gada maijā un jūnijā Bosnijā un Hercegovinā. ◆

Kategorijas