Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lakstu puve – kartupeļu bieds!

Diāna Lozko

2014. gada 1. augusts 00:00

5

Daudzviet Latvijā kartupeļu audzētājus uztrauc lakstu puve. Tā pārsvarā skar nelielu platību kartupeļu laukus, kuru saimnieki kartupeļus neapstrādāt ar aizsarglīdzekļiem. Arī Alūksnes novadā šī problēma nav gājusi secen.

Būs ražas zaudējumi
Apes pagasta zemnieku saimniecības “Vosukalni” īpašnieks Guntars Purakalns stāsta, ka viņa kartupeļu lauku lakstu puve skārusi tieši šajā nedēļā. “Kopumā manā saimniecībā ir piecarpus hektāri kartupeļu un lakstu puve skārusi aptuveni pusotru hektāru. Joprojām meteorologi sola karstu un mitru laiku, tā ka puvei ir visas iespējas attīstīties vēl tālāk,” teic G.Purakalns. Viņš šogad kartupeļu lauku nav miglojis, jo šķitis, ka lauks ir tīrs un nekas traks nevarētu notikt. “Iepriekšējā nedēļā, strauji uznākot karstumam, gan viss krasi mainījās. Ar to jau nevar cīnīties tagad, neko nepadarīsi. Būs vien ražas zaudējumi,” atzīst G.Purakalns.
Kartupeļi no “Vosukalnu” zemnieku saimniecības tiek vesti uz Rīgu un citām Vidzemes pilsētām. Ar kartupeļu audzēšanu un pārdošanu G.Purakalns nodarbojas jau 12 gadus. Viņš stāsta, ka šogad uz lakstu puvi jutīgākā ir kartupeļu šķirne ‘Bellarosa’, kura iepriekšējos gados gan pret lakstu puvi turējusies diezgan labi. “Šogad šai šķirnei lakstu puve piemetusies pašai pirmajai,” stāsta G.Purakalns un uzsver, ka karstā laikā viss izcepas. “Ja uzliekam uz karstas pannas olu, agrāk vai vēlāk tā būs gatava. Tāpat ir ar kartupeļiem šajā karstajā laikā. Tos varētu izglābt, ja jau pirms ilgāka laika, kāda mēneša, ik pa 14 dienām “barotu” tos ar ķīmiju. Es to nepiekopju, jo pārdodu kartupeļus arī privātpersonām un cilvēki negrib ar ķīmiju apstrādātus kartupeļus. Es gan saviem  kartupeļiem dodu nedaudz minerālmēslu,” stāsta G.Purakalns.

Ierobežošanai jāizmanto fungicīdi
Alūksniete Vizma Fridrihsone savā mazdārziņā “Kalnadruvās” audzē vienu vagu kartupeļu savām vajadzībām. Viņas audzētos kartupeļus lakstu puve gandrīz nav skārusi. “Vienam kartupeļu lakstam to atradām. Vaga atrodas arī ēnainā vietā - tas ir labi. Savus kartupeļus es nemigloju, jo gribas tīru kartupeli no sava dārza,” saka V.Fridrihsone. Viņa arī atklāj, ka reiz viņai ir ieteikta laba metode, kā pasargāt savus kartupeļus, taču tā varētu derēt tikai mazākiem dārziem. “Kartupeļu vagas ir jāizkaisa: jāiestāda viena vaga te, otra – tur. Tad, ja kādu vagu skārusi puve, citas būs pasargātas,” uzsver mazdārziņa īpašniece. Viņa vien piebilst, ka šī metode ne vienmēr var noderēt, jo lakstu puve var piemesties uzreiz vairākiem kartupeļiem, un šī, protams, nebūt nav efektīvākā metode, kā cīnīties ar lakstu puvi.
Kartupeļu lakstu puve ir starp nozīmīgākajām kartupeļu slimībām Latvijā. Tās ietekmē rodas ievērojami ražas zudumi. Slimības ierobežošanai ir jāizmanto fungicīdi. Bez tiem var iztikt tikai agrai ražai paredzētajās kartupeļu platībās. Stādījumos, kur vēl nav uzsākta kartupeļu aizsardzība pret lakstu puvi, jāņem vērā, ka lakstu puves attīstībai labvēlīgākā temperatūra ir plus 15 grādi. Slimības attīstība palēninās, ja gaisa temperatūra ir augstāka par plus 25 grādiem, kāda tā ir arī šobrīd un būs nākamnedēļ. Tiesa, lakstu puvei labvēlīgi apstākļi ir arī mitrums, ko arī sola pie mums nākamajā nedēļā. ◆

Kategorijas