Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Notvert īpašu mirkli

Diāna Lozko

2014. gada 1. augusts 00:00

2925

Lāsma Teterovska mācās Alūksnes novada vidusskolas 12.klasē. Viņa ir aizrāvusies ar fotografēšanu un cer ar šo nodarbi saistīt arī savu nākotnes profesijas izvēli. Dažus fotogrāfus biedē pārāk kustīgi objekti, bet Lāsma tieši tādus labprāt meklē, jo uzskata, ka fotografēšanas būtība ir notvert īpašu mirkli kustībā.

Cer apgūt fotografēšanu profesionāli
Lāsma fotografēt sākusi jau bērnībā. “Mans pirmais fotoaparāts bija mobilais telefons. Brāļa draudzene man stāstīja, ka atceras mani vienmēr rokās ar telefonu un bildējam. Vēlāk mans fotoaparāts bija “ziepju trauciņš”, un tikai pirms diviem gadiem man Ziemassvētkos uzdāvināja spoguļkameru “Canon 550D”,” stāsta jaunā fotogrāfe.
Viņa atzīst, ka visvairāk viņai patīk fotografēt dzīvniekus un dabu. Lāsma ir gandarīta fotogrāfijā noķert ko tādu, kas nestāv uz vietas, un tieši tā, viņasprāt, ir fotogrāfijas maģiskā būtība. “Filmējot tu noķer visus mirkļus, viss tiek iemūžināts, bet fotogrāfijā tev vai nu izdodas, vai neizdodas notvert kādu īpašu mirkli. Man par šādiem notvertajiem mirkļiem ir vislielākais prieks,” saka Lāsma.
Viņa cer arī pēc vidusskolas beigšanas apgūt fotografēšanu profesionāli. “Pašreiz bildēju, izejot no sajūtām. Īpaši neesmu neko apguvusi. Tiesa, man patīk bildi izveidot tādu, kādu to esmu iedomājusies. Ja ieraugu kādu skaistu skatu, bet, to nobildējot, tas neizskatās, kā es to gaidīju, varu pārbildēt vēl un vēl, līdz beidzot sasniedzu tādu rezultātu, kādu vēlējos,” saka Lāsma.

Svarīga ir ideja
Tiem, kuri vēlas uzsākt fotogrāfa gaitas, Lāsma iesaka nebaidīties sākt un negaidīt, kad nu parādīsies laba fototehnika. “Ne vienmēr fotografējot tehnika ir pati svarīgākā. Svarīga ir ideja. Es pārskatu tās bildes, kuras esmu fotografējusi ar “ziepju trauku”. Daudzām no tām nav ne vainas, tās pat ir ļoti labas, lai gan tagad man jau ir profesionālāka tehnika,” uzsver jauniete.
Lāsmai pašai patīk vasara, bet fotografē viņa labprātāk ziemā. “Vasarā, protams, gaismas dēļ sanāk labākas fotogrāfijas, bet man visvairāk fotogrāfiju top ziemā. Parasti tikai nosalst pirksti, bet tas jau ir sīkums,” viņa teic.
Lāsmai, kā jau daudziem fotogrāfiem, pašai nepatīk bildēties. “Nav jau ko ieteikt tiem cilvēkiem, kuriem nepatīk fotografēties. Es gan neesmu redzējusi vēl nevienu, kurš izskatītos slikti fotogrāfijās, ir tikai jāmāk fotografēt. Un ir fotogrāfi, kuriem tas padodas. Cilvēkiem vienkārši ir daudz kompleksu un arī tāpēc viņiem nepatīk fotografēties,” viņa uzskata. Viņas iecienītākā fotografēšanas vide ir tuvumā Alūksnes ezeram no jebkura leņķa, jo ūdenī veidojas atspulgi, par kuriem katram fotogrāfam ir īpašs prieks. ◆

Kategorijas