Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tetovējumi atklāj piederību

Diāna Lozko

2014. gada 8. augusts 00:00

3133

Aizvien populārāki kļūst latvju zīmju tetovējumi. Arī vairāki alūksnieši sev ir izvēlējušies izveidot šadus tetovējumus, lai parādītu savu piederību Latvijai un tās kultūrai.
Alūksniete Santa Rateniece šogad maijā izvēlējās uztaisīt sev tetovējumu – Laimas slotiņu. “Es to izvēlējos, jo tas ir latviešu tautas aizsardzības simbols un jaunu posmu sākums. Tas ir arī kā laimes simbols,” stāsta S.Rateniece. Tetovējuma ideja viņai ienāca prātā spontāni, un šo zīmi bija redzējusi kādā grāmatā. Tā šķitusi ļoti vienkārša, un zīmes ideja atbilda viņas dzīves posmam. “Šī zīme ir ļoti populāra. Tā bija arī uz Latvijas boslejistu izlases boba. Jau tad to pamanīju. Mani interesē latvju zīmes, bet šī interese radusies pakāpeniski. Es negribēju sev tetovējumu ar ķīniešu hieroglifiem vai arī citu tautu simboliem. Pirms neilga laika es dzīvoju un mācījos ārzemēs. Man bija svarīgi, lai tetovējums reprezentē latviskumu,” stāsta jauniete.

Daudzi jautā, ko šī zīme nozīmē
S.Rateniece ielikusi sava tetovējuma fotogrāfiju internetā, bet daudzi viņai jautājuši, ko šī zīme nozīmē. Viņu pārsteidza tas, ka daudzi latvieši nezina latvju zīmes. “Arī es sākumā nezināju šīs zīmes nozīmi, bet biju to redzējusi un zināju, ka tāda eksistē. Kad izlasīju tās nozīmi, tad sapratu, ka tā ir domāta man,” teic S.Rateniece. Jauniete stāsta, ka šī zīme reprezentē jaunu posmu viņas dzīvē un viņai bijis svarīgi, lai šis tetovējums būtu kā atgādinājums, kādas kļūdas dzīvē vairs nepieļaut.
S.Rateniece uzskata, ka latvju zīmju tetovēšana ir kļuvusi populāra globalizācijas laikmetā. “Kultūras ir samiksējušās, un tagad daudzi vēlas uzsvērt, no kurienes viņi nāk, kāda ir viņu kultūra. Tieši tāpēc, manuprāt, latvju zīmju tetovēšana kļuvusi populāra. Tā ir iespēj parādīti citiem, no kurienes tu nāc un kas tavā kultūrā ir īpašs. Piemēram, ja kāds ārzemēs ierauga manu tetovējumu, es varu pastāstīt, kas ir Latvija,” uzskata S.Rateniece. Viņa atzīst, ka latvju zīmes ir kā atgādinājums kļūt patriotiskākiem un atzīt savas saknes. “Tiesa, ne visi šīs zīmes uzskata par pozitīvām, visticamāk, tāpēc, ka tās saistās ar pagānisko tradīciju. Es gan nekad netetovētu Pērkonkrustu, jo tas ir pārprasts un bieži vien to saista ar nacismu. Šo stereotipu, manuprāt, nesanāks pārvarēt,” atzīst jauniete.

Simbols ieguva negatīvu slavu
Alūksnietim Artim Zēmelim uz rokas ir uztetovētas latvju zīmes - Ūsiņš, Dieva zīme, Pērkonkrusts, Jumis un Zalktis. “Sākumā man tapa Pērkonkrusts, bet vēlāk izdomāju to papildināt. Vienīgais, ar ko iederējās papildināt šo tetovējumu, bija citas senlatviešu zīmes. Tā nu mans tetovējums tapa apmēram pirms nedēļas. Par Pērkonkrusta zīmi pārpratumu nav bijis. Pagaidām neviens neko nav aizrādījis, un tas, manuprāt, atkarīgs tikai no paša cilvēka,” stāsta A.Zēmelis. Jāpiemin, ka Pērkonkrusts (Ugunskrusts) ir simbols, kas vairākām tautām vēsturiski apzīmē sauli, gaismu, saules ceļu, aizsardzību. 20.gadsimtā šis simbols ieguva negatīvu slavu, jo vienžubura pa kreisi rotējošs Ugunskrusts tika plaši izmantots nacistiskajā propagandā - tas ir iemesls tam, ka bieži jebkurš Ugunskrusts, arī vairākžuburu un pa labi rotējošs, kļūdaini tiek uztverts kā nacismu slavējošs simbols.

Es daru to, ko gribu
Alūksnietis Gunārs Misiķis izvēlējies savu patriotismu apliecināt ar gluži citādāku tetovējumu – Alūksnes zīmi. “Jau sen ar saviem draugiem izmantoju šo saīsinājumu, lai apzīmētu Alūksni. Es biju ilgu laiku prom no mājām Alūksnē, un reiz parādījās iespēja uztetovēt šādu zīmi. To man uztetovēja labs draugs Alūksnē,” stasta G.Misiķis. Viņš uzsver, ka arī labprāt izveidotu tetovējumu ar latvju zīmi, taču tas nebūtu tādēļ, ka tas tagad ir populāri. “Es daru to, ko gribu, nevis to, kas ir populāri. Man uztetovēt latvju zīmi nozīmētu apliecināt savas saknes. Es gribētu uztetovēt kādu no aizsardzības zīmēm. Zinu ļoti daudzus cilvēkus, kuri ir uztetovējuši latvju zīmes, arī no Alūksnes. Katram no viņiem jau ir sava motivācija, kādēļ viņš izvēlas tetovēt šādas zīmes,” uzsver G.Misiķis.

Motivācija tādiem darbiem ir patriotisms
Gan A.Zēmeļa, gan G.Misiķa tetovējumi tapuši pie tetovēšanas mākslinieka no Alūksnes Normunda Felša, kurš ar tetovēšanu nodarbojas jau vairāk nekā gadu. Viņš stāsta, ka palaikam kāds interesējas par latvju zīmju tetovēšanu. “Sākot no mazām rakstzīmēm un beidzot ar plašiem un  sarežģītiem dizainiem. Arī pašreiz strādāju pie kāda dizaina. Grūti teikt, vai tieši latvju zīmes tetovēšanas izvēlē kļuvušas populārākas, bet neapšaubāmi tās ir aktuālas un tādas būs. Stereotipi par tetovējumiem un cilvēkiem, kas izvēlējušies tādā veidā rotāt savu miesu, ir mainījušies. Cilvēki ir atvērtāki tādam mākslas izpausmes veidam un saprotošāki tādu cilvēku virzienā,” atzīst tetovēšanas mākslinieks. Viņš uzsver, ka tetovējumi kļūst populārāki, tādēļ ir grūti pateikt, vai tieši latvju rakstzīmes kļuvušas populārākas vai tetovēšana kopumā. “Bet priecājos, redzot cilvēkus ar latvju zīmju tetovējumiem. Motivācija tādiem darbiem ir patriotisms un vēlreiz patriotisms. Pats vēlos sevi apzīmēt gan ar latvju rakstzīmēm, gan kādu elementu, kas simbolizē Alūksni. Katrā tautā un kultūrā ir savas unikālas rakstzīmes, kuras tikušas izmantotas gan kā talismani pret visām pasaules bēdām un nelaimēm, gan kā piederības zīmes kādai kultūrai un tradīcijām,” saka N.Felšs. ◆

Kategorijas