Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izglābtos stārķus lutina

Diāna Lozko

2014. gada 8. augusts 00:00

15

Maijā netālu no Vaidavas upes nokrita stārķu ligzda. Tieši tajā mirklī garām brauca Berļakovu ģimene no Ziemera pagasta. Ligzdā bija četri stārķēni, bet tikai divi no tiem dzīvi. Tagad stārķēni dzīvo Berļakovu mājās.

Izskatījās kā dinozauri
Santa Berļakova stāsta, ka ar tēti Juri un mammu Zoju braukuši garām, jo viņai ar tēti bija jādodas uz Rīgu. “Mamma, braucot atpakaļ, piestāja un paņēma dzīvos stārķēnus un ielika kastītē. Kasti uzlika uz silta mūrīša un pati aizbrauca uz darbu,” stāsta Santa. Tajā pašā dienā no Rīgas reisa atbraucis Santas tētis. “Tētis zvanīja mammai un jautāja, kas tur mājā bļaustās. Mamma nobrīnījās, ka stārķēni tomēr izdzīvojuši,” stāsta Santa. Stārķēniem sākumā devuši jēlas gaļas gabaliņus. 
Kad Santa jūnija sākumā atgriezās no Rīgas, stārķēni izskatījušies kā dinozauri. “Lasījām, kā tos barot, ar ko. Stārķi ēd arī dažādus kukaiņus un sliekas. Pats trakākais, ka tie ēd čūskas un tad tās no lauka nes pie mājām. Par laimi, mūsējie stārķi tā nedara. Stārķi ēd arī vardes un zivis. Zivis viņiem ir kā delikatese, bet vardes palaikam arī mēs viņiem noķeram. Tā kā stārķi ēd arī peles, dažreiz, ja kaķi vien nokož un paspēlējas ar peli, atdodam stārķiem arī to,” stāsta Santa.
Berļakovu mājās vēl ir arī divi kaķi un divi suņi. Ar stārķiem visi mājdzīvnieki sadzīvo labi.

Pieradinātie nelidojot prom
“Ceram, ka ziemā viņi aizlidos un tad atgriezīsies, bet nezinām, vai tā notiks, jo pieradinātie stārķi pa ziemu nelidojot prom. Mēs viņus esam piebarojuši. Dienā uz abiem stārķiem ir pat izgājuši četri kilogrami gaļas. Tagad ir grūtāk, jo viņiem pašiem jālasa kaut kas no pļavas, bet redzam te pielidojam arī lielos stārķus, kuri mūsu stārķiem arī ko māca,” teic Santa. Viņa domā, ka stārķi ir puika ar meiteni, jo vienam balss ir spalgāka, bet otram - zemāka, kā arī viens ir mazliet druknāks. “Esam pagalmā novietojuši arī stabu ar ligzdu. Kad viņi tur aizsēžas, mēs viņus dzenam nost, lai iet meklēt barību, jo citādāk viņi vienkārši gaida, kad to pienesīs. Mums viņi ir tādi izlutināti,” stāsta Santa. ◆

Kategorijas