Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunās pieturas raisa diskusijas

Diāna Lozko

2014. gada 8. augusts 00:00

39

Alūksnes pilsētā ir izvietotas 11 jaunas stiklotas pieturas. Tās ir tikai tajās tranzītielās, kur tika veikta rekonstrukcija – Pils ielā un P43 maršrutā. Dažas no pieturas ir atvērtas, bet dažas ir ar slēgtiem sāniem. Nojumēs ar stiklotajiem sāniem jau tagad mēdz ietriekties putni.

Uzlīmes nav paredzētas
Jaunās pieturas nav vienādas – dažas ir stiklotas, citas ne. “Tas, vai nojumei ir slēgti vai atvērti sāni, ir atkarīgs no tā, cik daudz teritorijas konkrētajā vietā ir bijis, kurā pašvaldība drīkst veikt būvniecību. Vietās, kur fiziski nav bijis vietas īpašumu robežu dēļ projektēt lielo nojumi, ir nojume ar vaļējiem sāniem, savukārt vietās, kur īpašumi to atļauj, ir uzbūvēta lielā nojume ar slēgtiem sāniem,” skaidro Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Kāda laikraksta “Alūksnes Ziņu” lasītāja redakcijā vērsās ar jautājumu, vai uz šīm pieturām tiks līmētas kādas uzlīmes, lai putni tajās netriektos. “Stāvēju pieturā, un tur jau bija viens beigts putns, bet otrs gandrīz ietriecās caurspīdīgajā sienā. Varbūt uz sienām var uzlīmēt putnu uzlīmes, kā tas redzēts citur?” jautā sieviete. E.Aploka informē, ka speciālas uzlīmes putniem uz šīm pieturām tomēr nav paredzēts līmēt.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis pauž, ka pašlaik notiek vien pārrunas par to, vai stikloto nojumju aizmugurē varētu izvietot arī kādas reklāmas, taču diez vai tās tiktu izvietotas arī uz to sāniem. “Jāņem vērā, ka arī siltumnīcās triecas putni un arī jaunajos logos, taču, ja kādam iedzīvotājam ir idejas un konkrēti risinājumi attiecībā uz stiklotajām nojumēm, aicinu vērsties domē un kopīgi tos izskatīsim,” uzsver A.Dukulis.

Tiek piemērota kriminālā atbildība
Lai arī jaunās pieturas uz Pils ielas nav nostāvējušas pat mēnesi, pietura netālu no pagrieziena uz Miera ielu jau pirms Pilsētas svētkiem tika apķēpāta. Noziesta ar krāsu ir arī blakus esošā ceļa zīme. Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse informē, ka par sveša īpašuma tīšu bojāšanu tiek piemērota kriminālā atbildība, nevis administratīvais sods, tāpēc šo jautājumu izskata nevis pašvaldības, bet Valsts policija. Ja materiālie zaudējumi būs lieli, tad var tikt uzsākts kriminālprocess, bet par  maziem zaudējumiem soda kā par sīko huligānismu un var tikt piespriests administratīvais sods.
S.Virse uzsver, ka par konkrēto gadījumu Valsts policijai neviens nav ziņojis. “Policijā jāvēršas īpašuma īpašniekam. Ja šis ir pašvaldības īpašums, tad pašvaldībai jāvēršas policijā ar iesniegumu, jānorāda attiecīgie zaudējumi, lai policija var sākt risināt šo lietu,” informē S.Virse.
Lai gan pieturas ir pašvaldības īpašums, E.Aploka uzsver, ka pašvaldība policijā nevērsīsies, bet huligānu krāsojumi tiks notīrīti pašu spēkiem. ◆

Kategorijas