Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Malienā atsāk Bērnības svētku tradīciju

Diāna Lozko

2014. gada 15. augusts 00:00

35

Malienas pagastā 23.augustā notiks Bērnības svētki, kad tiks kristīti 27 bērni. Daži bērnu vecāki nedzīvo Malienā, bet izvēlējušies šo pagastu svētku atzīmēšanai tieši tādēļ, ka savā pagastā šādi svētki bērniem nenotiek.

Saņems oficiālu apliecību
Malienas tautas nama vadītāja Aivita Ezeriņa stāsta, ka katrs bērns saņems oficiālu apliecību, kuru izsniegs pagasta pārvalde, par to, ka nu viņam būs krustvecāki. Jaunākajam bērnam, kurš piedalīsies svētkos, būs vien seši mēneši, bet vecākajam – 13 gadi. “Pagastā ir bērniņi, kuri ir arī kristīti baznīcā, taču šī ir alternatīva tiem vecākiem, kuri neiet baznīcā,” uzsver A.Ezeriņa.
Kādu laiku Bērnības svētku tradīcija nebija aktuāla, bet nu tā atgriežas un kļūst populāra. “Krustvecākiem būs jāsniedz arī solījums. Jāatzīst, ka vecākiem šī ir sava veida drošības sajūta: krustvecāks ir kāds, kurš palīdz rūpēties par bērnu. Mēs ieteicām katram bērna vecākam atrast krustvecākus, bet, ja ģimenē ir vairāki bērni, atrast katram bērniņam savu, lai nav tā, ka visiem bērniem ģimenē ir viens un tas pats krustvecāks. Bērns, manuprāt, grib, lai viņam, piemēram, ir viņa īpašā krustmāte, kura nav jādala ar brāļiem un māsām,” teic A.Ezeriņa.

Beidzot tāda iespēja arī ir radusies
Piecu bērnu mamma Ivita Krevica no Mālupes pagasta stāsta, ka Mālupē jau vairākus gadus Bērnības svētki nenotiek. “Gaidīju Bērnības svētkus jau kopš pirmās meitas dzimšanas, kas bija pirms 11 gadiem. Beidzot tāda iespēja arī ir radusies, tikai citā pagastā. Aivita Ezeriņa mūsu kāzās bija vedējmāte, un arī tas bija par iemeslu izvēlēties kristīt bērnus tieši Malienas pagastā,” atzīst I.Krevica. Arī viņas pašas ģimenē bijusi tradīcija bērniem izvēlēties vairākus krustvecākus. “Mums meitenēm bija divas krustmātes un viens krusttēvs, bet brāļiem bija divi krusttēvi un viena krustmāte. Krustmāte ir labākais draugs, pie kura var vērsties arī tad, kad esi saplēsies ar brāli vai māsu, tāpēc ir labi, ka vari vērsties pie kāda sev tuva un mīļa cilvēka,” uzskata I.Krevica. Viņas ģimenē aug četri savi bērni un viens audžudēls. I.Krevica uzsver, ka Bērnības svētki ir laba alternatīva kristīgajai tradīcijai. “Ja arī es varētu kristīt baznīcā savus bērnus, tad es nedrīkstu uzspiest savam audžudēlam sevis izvēlētu ticību. Tieši tādēļ šie svētki ir ļoti laba alternatīva, kurā es bērnam neko neuzspiežu,” saka I.Krevica.

Tradīcija pagastā atdzims
Bērnības svētkus Malienā vadīs aktieri Kristīne Dina Bitēna un Atvars Sirmais, kuri daudziem vecākiem ir pazīstami no viņu bērnības televīzijas seriāla “Čučumuiža”. Nesen viņi vadījuši Bērnības svētkus Alsviķu pagastā. “Viņi ir specializējušies vadīt šādus pasākumus. Mūsu pagasta Bērnības svētkos katrs bērns tiks izšūpots un katram būs individuāla pieeja, tieši tādēļ pieteikties varēja līdz jūnija beigām. Katram bērnam tiks veltīta īpaša uzmanība un dāvinātas dāvanas no pagasta pārvaldes,” informē A.Ezeriņa. Viņa uzsver, ka svētku sagatavošanā tiek paņemtas detaļas no dažādām kultūrām. “Svētkos būs mazliet no kristīgās tradīcijas, mazliet no latviskā un mazliet no modernā,” teic A.Ezeriņa. Viņa uzskata, ka Bērnības svētku tradīcija pagastā atdzims. Pēdējo reizi Malienā tie notikuši 2001.gadā. ◆

Kategorijas