Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atstātos bērzus tomēr nogriezīs

Līga Vīksna

2014. gada 15. augusts 00:00

13

“Alūksnes Ziņu” redakcijā šonedēļ vērsās alūksnieši Eva Raipale un Andrejs Štaurs, paužot savu sarūgtinājumu par to, ka Alūksnē ielu rekonstrukcijas laikā Tirgotāju ielā paredzēts nozāģēt piecus bērzus, lai gan sākotnējais projekts paredzēja tos atstāt, un jautājot, kādēļ pašvaldībā labā roka nezina, ko dara kreisā?
Bērzi aug Tirgotāju ielā starp daudzdzīvokļu mājām nr. 7 un 8, kur SIA “Matthai Latvija un Velten” veic ielas un ietves rekonstrukciju. Vienā ielas pusē aug četri bērzi, otrā – viens. E.Raipale un A.Štaurs dzīvo turpat blakus un pārdzīvo par notiekošo.

Katram kokam savs šarms
“Kad ielas būvdarbus uzsāka, nebija paredzēts bērzus nogriezt – ap to stumbriem salika dēļus, lai būvdarbu laikā kokus pasargātu. Bet šo pirmdien ielu apsekoja komisija un, kad tās pārstāvjiem jautāju par bērziem, viņi atzina – jā, visus bērzus nogriezīšot! Ir tikai atrunas, ka būvdarbu laikā bojātas koku saknes, tādēļ tie var nokalst, bet var taču arī nenokalst, jo koks ir stiprs, saknes dziļas un var izdzīvot. Kāpēc tad jau sākuma projektā nebija paredzēta koku nogriešana? Sāp sirds, jo iela tur bija skaista tieši bērzu dēļ, īpaši pavasaros, kad plauka lapas,” saka E.Raipale. Viņa norāda, ka zeme ap kokiem jau ir norakta, turklāt ne ļoti dziļā slānī, bojājot tikai virspuses saknes. “Ietve vienā ielas pusē jau ir nobruģēta – kam tad tie koki traucē? Katrs koks pilsētai dod savu šarmu!” viņa saka. A.Štaurs secina – lai izrautu lielo koku saknes, būs daudz vairāk problēmu, nekā tos atstājot.  “Izskatās, ka labā roka nezina, ko kreisā dara!” uzsver A.Štaurs.

Nogriezīs, jo bojātas saknes
Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Līga Strode skaidro – būvprojektos mēdz gadīties dažādas izmaiņas. “Jā, sākotnēji nebija paredzēts bērzus nogriezt. Būvdarbu laikā konstatējām, ka bērzu lielās saknes ir traumētas, tādēļ pieņemts lēmums kokus likvidēt. Tas nav speciāli un mērķtiecīgi – tāda situācija radusies. Tirgotāju ielā vietām zemes griezuma vieta ir gandrīz pie paša koka, tas ir būtisks sakņu bojājums. Turklāt šie bērzi ir veci – apstādījumu aizsardzības komisija jau rudenī šos kokus apsekoja, lai saprastu, ko ar tiem darīt. Arī koki kļūst veci, un kādā mirklī tie ir jānogriež,” stāsta L.Strode. Jautāta, vai tur veidos jaunus stādījumus, L.Strode atzīst – par to šobrīd vēl nav domāts. “Bērzi mājai aug ziemeļu pusē, bet daudzdzīvokļu mājām ziemeļu pusē nevajag audzēt lielus kokus, radot ēnojumu,” viņa saka. Blakus bērziem aug arī viens ozols – to nenozāģēs.
Arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsver - bērziem ir būtiski atgrieztas saknes. “Sākumā jau neviens nevar paredzēt, kā zem zemes kokam aug saknes. Atstāšu visus kokus, ja attiecīgās mājas iedzīvotāji pieņem lēmumu atstāt bīstamus kokus un uzņemsies atbildību par sekām, kad šie koki nogāzīsies! Iespēju robežās pašvaldība cenšas saglabāt visus kokus – šis ir gadījums, kas atklājies būvniecības gaitā,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas