Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē aicina svinēt svētkus kopā

Līga Vīksna

2014. gada 15. augusts 00:00

1

Apes pilsēta no 22. līdz 24.augustam svinēs 86.jubileju, tādēļ uz Pilsētas svētkiem mīļi aicina ikvienu, lai kopīgi veidotu Ziedu saules paklāju, baudītu romantisku mūzikas vakaru, piedalītos braucamrīku parādē, pulcētos uz Apes kolhozu izveides 65.gadadienas atceres koncertu - kopsapulci, sportotu kolhoza fizkultūrieša aktivitātēs, apmeklētu amatnieku tirdziņu, svētku koncertus un daudz ko citu.


Apes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane uzsver - šogad Apes Pilsētas svētki solās būt ļoti atraktīvi, jo tradicionālās aktivitātes vīsies kopā ar Apes kolhozu izveides 65.gadadienu, atminoties tālos un ne tik tālos kolhozu laikus Apē. Kā atzinusi bijusī Apes izpildkomitejas priekšsēdētāja Ilze Sproģe - “Apes pilsēta bija kolhoza sirds!”

Ieskandinās jau šodien
“Svētkus ieskandināsim jau 15.augustā, atklājot izstādi Apes tautas namā “Kolhoza laiki”, kur būs vērojamas dažādas kolhozu laiku fotogrāfijas, vimpeļi, goda raksti, tālaika ražojumi. Ar dažādiem atribūtiem izstādes tapšanā ir piedalījušies teju 40 Apes iedzīvotāji,” saka I.Ērmane.
Viena no Apes Pilsētas svētku organizatorēm Alda Liepiņa atzīst, ka šogad svētkiem izvēlēta kolhozu tēma, jo kopš to izveides apritējuši 65 gadi. Caur šo tēmu vēlas arī gados jaunākiem cilvēkiem, kuri nav bijuši saistīti ar kolhozu laikiem, radīt par to priekšstatu. “Visi kopā esam ieguldījuši lielu darbu, lai apkopotu materiālus, fotogrāfijas, to laiku raksturojošos priekšmetus, tiktos ar bijušajiem kolhozu darbiniekiem, apkopotu viņu atmiņu stāstus, meklētu materiālus arhīvā. Tā ir nesenā pagātne un daļai cilvēku šķiet, ka lietas, kas saistās ar padomju laikiem, nav vajadzīgas, bet daudzi ir atsaucīgi, labprāt dalās atmiņās, atklāj interesantus faktus, priekšmetus. Patiesībā šo laiku cilvēki atceras ar prieku un cieņu. Mēs svētkos to attēlosim arī nedaudz ar humoru, bet ne ar ironiju vai izsmieklu,” atklāj A.Liepiņa.

Grandioza tehnikas parāde
Jau 22.augusta rītā aktīvi rosīsies Apes iedzīvotāji un iestādes, tradicionāli veidojot Ziedu sauli skvērā pie Apes novada domes. Vakarā sveču mirdzumā tur varēs klausīties Ingas Karpičas koncertu „Piena ceļš”, kā arī Apes mūziķu sniegumu un dzejas lasījumus Apes tautas nama pagalmā. Sestdienas, 23.augusta, rīts rosīgi sāksies amatnieku tirdziņā, bet jau no pulksten 9.40 pulcēties aicināti lielās kolhoza tehnikas parādes „Man pieder tik daudz - 2” dalībnieki pie bijušā kolhoza dispečerpunkta „Uskanos”. Šajā vietā pulksten 10.30 sāksies svētku sasaukšanās un tiks dots starts lauksaimniecības tehnikas parādei. I.Ērmane norāda – tā solās būt grandioza. “Jau pērn mums tehnikas parāde izdevās ļoti labi, bet šogad uzsvars ir tieši uz lauksaimniecības tehniku, taču aicināti piedalīties visi, kam ir jebkāda tehnika, kas kolhozu gados ripoja uz priekšu. Parāde vīsies pa Rūpniecības ielu līdz Apes centram, kur būs goda aplis pie tautas nama,” saka I.Ērmane.

Koncertā-kopsapulcē būs seši darba kārtības jautājumi
Pulksten 12.30 Apes tautas namā tiks gaidīti visi bijušie Apes kolhoznieki, arī tie, kuri paši nav bijuši kolhoznieku rindās, bet kaut kādā veidā ir saistīti ar kolhoza vārdu, tātad - visi svētku apmeklētāji, lai kopā piedalītos Apes kolhozu 65.gadu jubilejā un būtu kolhoznieku kopsapulces dalībnieki. “Koncertā–kopsapulcē kopā ar Apes tautas nama amatiermākslas kolektīviem: Apes pūtēju ansambli, vidējās paaudzes deju kopu “Metenis”, jaukto kori “Ape”, līnijdeju grupu “Īstās meitenes”, senioru deju kopu “Vīgriezes”, pašiem mazākajiem Apes dejotājiem, kā arī līnijdeju grupu no Gaujienas uzbursim kolhoza laikus Apē, pastāstīsim par kolhoza laika būtību arī tiem, kuri vien nostāstos par to var klausīties no saviem vecākiem vai vecvecākiem,” saka I.Ērmane. A.Liepiņa atklāj, ka paredzēti seši darba kārtības jautājumi: neliela izglītojoša rakstura lekcija “Kas tas ir – kolhozs?”, īss ieskats kolhoza vēsturē, kultūras programma, jautājuma izskatīšana par statūtu pārkāpšanu, godināšana un runu daļa, neformālā daļa.

Tradicionāli godinās
jaundzimušos
Pulksten 15.00 Apes novada dome kopā ar pirmsskolas izglītības iestādi “Vāverīte” sveiks Apes jaundzimušos. Šogad Apes saimei ir pievienojušies 16 bērniņi – 9 meitenītes un 7 puisīši. Pulksten 16.00 ikviens sportot gribētājs savus spēkus varēs mērot kolhoza fizkultūrieša gaumē Apes tautas nama pagalmā, bet pulksten 17.00 būs kino seanss Apes tautas namā „Kolhoza „Padomju Dzimtene” 40 gadu jubileja”. Savukārt svētku vakara koncerts Apes pilsētas estrādē šoreiz būs kopā ar grupu “Galaktika”. “Pēc koncerta domes skvērā pie Ziedu saules paklāja iedegsim arī svecītes Baltijas ceļa atcerei. Svētku turpinājumā Apes pilsētas estrādē būs zaļumballe kopā ar grupu „Lauku muzikanti” un diskotēka „Laukos iet kā zaļā pļavā”,” saka I.Ērmane. Viņa uzsver, ka sestdien būs arī dažādas atrakcijas bērniem, radošās darbnīcas, piepūšamās atrakcijas un kursēs elektromobilis.
Savukārt svētdien, 24.augustā, pulksten 12.00 būs kapusvētki Apes Pilsētas kapos, pulksten 14.00 - Apes Meža kapos. ◆

Kategorijas