Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzdrīkstas startēt sacensībās un gūst panākumus

Loreta Jargane

2014. gada 15. augusts 00:00

524

Gunita Rubina no Annas pagasta ar sešus gadus veco ķēvi Amor Eli šogad piedalījās pirmajās sacensībās jaunzirgu klasē Balvu novada Tilžā zirgu sētā “Kapulejas”. Šķēršļu pārvarēšanā viņa izcīnīja 2.vietu.


Gunitai ir 23 gadi. Nu jau septiņus gadus viņa dzīvo Annas pagastā, zemnieku saimniecībā “Ozoliņi”. Viņas sirdslieta ir zirgi. Iepriekš Gunita dzīvoja Gulbenes novadā, Rankas pagastā, kur kopš 13 gadu vecuma apmeklēja stalli. Šobrīd “Ozoliņos” ir seši zirgi, kuri tiek apjāti un sagatavoti līdz četru mēnešu vecumam, pēc tam tos pārdod. Četri zirgi jau ir pārdoti: divi Zviedrijas pārstāvjiem, viens  Siguldā un vēl viens Annas pagastā.

Mums nav trenera un arī laukuma
“Es pati zirgus apjāju: sagatavoju tam, ka viņiem var uzlikt seglus un uzkāpt mugurā. Pēcāk viņus tirgoju. Lai arī man ir pieredze, tomēr sacensībām tālāk zirgus neattīstu, jo esmu pat piekrāpta šajā ziņā. Reiz kādai sievietei trenēju zirdziņu, bet atlīdzību diemžēl nesaņēmu. Kopš tā laika cilvēkiem neuzticos. Taču saimniece Gulnāra Sigalova no Trapenes ļoti vēlējās, lai es patrenēju Amor Eli. Bijām arī iepazinušās, tāpēc piekritu. Pamēģinājām un redziet - sanāca!” saka Gunita. Sešus gadus vecajai ķēvei Amor Eli šīs bija pirmās sacensības.
“Zirgu trenēju piecas nedēļas. Mums nav trenera un arī laukuma, tas sagādā grūtības. Pat kārts, kad tā nokrīt, jāceļ man pašai. Tāpat arī grūti, kad nav neviena, kas redz no malas, jo tev jau var šķist, ka sanāk, bet no malas kļūdas var redzēt vislabāk. Taču es cenšos, tāpēc, savas iniciatīvas dzīta, pēc darba dodos un strādāju ar Amor Eli. Tā ir sirdslieta, kuras dēļ elpa aizraujas un sirds sitas straujāk! Tā ir lieta, ko varētu darīt pat nakts vidū, neņemot vērā to, ka esmu nogurusi,” saka Gunita.

Piedalīsies vēl divās
sacensībās
Viņa uzskata, ka jaunzirgam, kurš nekad nav bijis trenēts, rezultāts ir ļoti labs. “Tā kā panākumi ir, plānojam piedalīties vēl divās sacensībās, lai zirgam parādītu, kā tas notiek, lai pierastu un nebaidītos. Tuvākās sacensības šogad norisināsies pēc divām nedēļām Kocēnos, tās gan būs divas dienas. Pirmajā dienā būs iejāde, kad zirgs it kā dejo, bet patiesībā tā ir zirgu dresūra un jāparāda zirga paklausība. Neviens no malas neredz, ka tu liec viņam darīt to, ko viņš rāda,” stāsta Gunita. Otrajā dienā būs konkūrs, kad jāpārvar šķēršļi. Nākamgad zirgs rādīs savu potenciālu pilnībā, un tad arī varēs doties uz vairākām un lielākām sacensībām. ◆

Kategorijas