Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Godam cīnās savā ezerā

Didzis Bauers

2014. gada 15. augusts 00:00

16

Nedēļas nogalē divas dienas Alūksnes ezerā norisinājās ūdens motosporta sacensības. Par godalgām cīnījās sportisti Latvijas atklātajā čempionātā, Eiropas čempionātā JT250 un Pasaules čempionāta “Formula 4-S” posmā.


Latvijas atklātajā čempionātā sportisti sacentās deviņās laivu klasēs – GT15, T550, S550, OSY400, O500, O350, FR1000, RN2000 un arī “Formula 2”. Starp sacensību dalībniekiem, protams, bija arī mājinieki – Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” piloti Ivo Egle un Normunds Sniķers, kā arī Raimonds Špacs.

Klubu pārstāv divas laivas
“Šoreiz mūsu klubs tika pārstāvēts ar divām laivām. Normunds Sniķers izcīnīja 2.vietu, bet Ivo Eglem diemžēl jāsamierinās ar to, kas ir, jo viņš guva traumu avārijā. Bet ar viņu viss ir kārtībā un viņš jau ir mājās. Kopvērtējumā gan starp godalgotajiem viņš neiekļuva.
Alūksnietis Raimonds Špacs, kurš  šogad brauc Liepājas kluba ieskaitē, S550 klasē arī izcīnīja 2.vietu,” stāsta  Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” pārstāvis Armands Musts.
Pasaules čempionāta “Formula 4-S” klasē Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” pārstāvis Ivo Egle pirmās dienas kvalifikācijā izcīnīja 6.vietu. Sacensībās gan viņam tik labi neveicās, pēc pirmās dienas bija 7.vieta – labākais rezultāts no Latvijas. Otrajā dienā kvalifikācijā - 8.vieta. Pēdējā iebraucienā viņam nepaveicās, jo iekļuva negadījumā, gūstot traumu.
N.Sniķers savā RN2000 klasē Latvijas čempionātā izcīnīja 2.vietu. Viņš brauca stabili un visos trīs braucienos ieguva otrās vietas. Diemžēl par 1.vietu neizdevās pacīnīties nevienā braucienā.
R.Špacs kopvērtējumā S550 klasē izcīnīja 2.vietu. Pirmajā braucienā viņam izdevās uzvarēt, bet pārējos divos izcīnīja otrās vietas.
Braucienos gadījās arī kuriozi. Pasaules čempionāta braucienā tiesneši laikam bija iesnaudušies un 20 paredzēto apļu vietā sportisti nobrauca 22 apļus. Tika norautas bojas un bija pat gadījums, kad sportists bija spiests izstāties, jo boja aizķērās aiz laivas. Svētdien daudzi skatītāji izteica neapmierinātību, ka sacensību sākums aizkavējās un sacensības ļoti ievilkās.

Sacensības tiek organizētasss augstā līmenī
Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents Atis Slakteris uzskata, ka Alūksnes ezerā Latvijas pilota Niklāva Paroļa izcīnītā Eiropas čempionāta bronzas medaļa ir liels lepnums un pierādījums līdzšinējam ieguldījumam tieši jaunatnes sporta attīstībā. “Pasaules čempionāta F4S klases kopvērtējuma līdera Nikita Lijca laivu diemžēl piemeklēja tehniskas problēmas, kas liedza kāpt uz goda pjedestāla, bet vienlaikus varējām vērot jauno formulas pilotu profesionalitāti un neatlaidību līdz pat finiša karogam. Alūksnes ezera akvatorija un Pilssala atbilst starptautisko noteikumu prasībām, ko atzinīgi novērtēja sacensību komisārs Pelle Larsons (Zviedrija) un “Formulas” komitejas priekšsēdētājs Giakomo Borgonovi (Itālija). Ātrumlaivu sacīkstes Alūksnē tradicionāli notiek katru gadu, un jāatzīmē veiksmīgā sadarbība ar Alūksnes novada domi, kā rezultātā sacensības tiek organizētās augstā līmenī. Sacensības ir notikums, kuru neatlaidīgi vēro novada iedzīvotāji un viesi, kas dod papildu motivāciju gan sportistiem, gan organizatoriem,” viņš saka.
Vienlaikus ar Starptautiskās Ūdens motosporta federācijas sacensībām katru gadu Alūksnē notiek arī Latvijas čempionāta posms, jo tieši Alūksne ir tā sacensību vieta, kur atgriešanos katru gadu gaida komandas un līdzjutēji. “Ātrumlaivu specifika paredz laivu klašu sadalījumu, kuras nav iespējams apvienot. Saglabājot laivu klases čempionāta ieskaitē, mēs varam vērot Pasaules un Eiropas čempionus un godalgoto vietu ieguvējus klātienē. Svarīga ir tendence dalībnieku skaita pieaugumam tieši jauniešu laivu klasēs, jo sacensības nav tikai sports, bet droša atrašanās ūdenstilpju tuvumā, komandas saliedētība, attieksme pret tehniku,” saka federācijas ģenerālsekretāre Ieva Tauniņa.

Vērosim un vērtēsim
30.augustā sacensībās Liepājā plānots, ka startēs divas mūsu laivas. “Par Ivo šobrīd nevaru atbildēt, jo viņam nebija plānots piedalīties visos Latvijas posmos. Viņš mācās un strādā, tāpēc viņam grūti apvienot to visu. Raimonds, iespējams, Liepājas interesēs brauks, jo viņam jācīnās ar klubu “Mēmeles sports Bauska” par galveno balvu kopvērtējumā. Ceru, ka viņam veiksies. Pārējie kluba biedri diemžēl nebrauks. Kopā ar Alūksnes domes un federācijas delegāciju šīs nedēļas nogalē Polijā apmeklēsim “enduro” klases etapu. Vērosim un vērtēsim iespēju nākamsezon Alūksnes ezerā palaist citādāka formāta sacensības – laivu “enduro”, kur brauks komandas (katrā četri piloti), kas pēc noteikta laika mainās. Šādās sacensībās būtu jāizmanto lielāks ezera laukums, jo trase ir 3,5 kilometru garumā visā Alūksnes ezerā. Mēs gribam saprast, vai šādu formātu mēs Alūksnes ezerā varam ieviest, un tad tās jau varētu būt divas atsevišķas sacensības Alūksnē. Nākamgad jūlija otrajā nedēļā varētu būt Baltijas kausa izcīņa, lai gan šogad sacensības tika pārceltas uz augustu, ņemot vērā starptautisko sacensību kalendāru. Bet “enduro” varētu būt jūnijā vai augustā. Protams, ir jāņem vērā, vai pašvaldība būs gatava iesaistīties šādu sacensību veidošanā,” stāsta A.Musts. ◆

Kategorijas