Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Noķert bīstamāko mirkli

Diāna Lozko

2014. gada 22. augusts 00:00

176

Alūksnietis Valters Vindelis pagājušajā gadā sācis filmēt rallija sacensības. 16 gadus vecais puisis izvēlas savu brīvo laiku pavadīt saturīgi, un nu viņam pašam ir savs videokanāls “youtube.com” vietnē. Taču Valters nedomā pie tā apstāties.

Ikviens ir pelnījs labu
kadru
Valters ar tēti Juri interesējas par autoralliju, un reiz Valters izdomājis, ka no vienkārša skatītāja varētu kļūt arī par notikuma filmētāju. “Man gan nav mediju akreditācijas, taču parasti atrodu labas vietas, kur stāvēt. Palīdz arī ārzemju filmētāji, kuriem ir atļaujas. Varu paprasīt pie viņiem nolikt savu kameru, un viņi to pieskata, pat pārvieto, kad vajag, jo uzskata, ka ikviens ir pelnījs labu kadru. Ar latviešu filmētājiem gan tā nav, viņi nereti pat nostājas priekšā,” stāsta Valters.
Ralliju filmēšana esot specifiska, jo ir jāpārzina trase un tas, ko cilvēkiem labāk patiks redzēt. Valters rallijos filmē lielākās rallija zvaigznes un arī Baltijas valstu pārstāvjus, pat ja viņiem kādās sacensībās nav pārāk veiksmīgi rezultāti. Viņam ir svarīgi atspoguļot Baltijas rallistu gaitas. “Parasti noskatos video, ko kāds cits ir filmējis attiecīgajā trasē citos gados, un tad izdomāju, kuros punktos stāvēt vai nolikt kameru. Man ir trīs kameras, lai spētu visu aptvert. Parasti izvēlos punktus, kuros citu sacensību laikā ir kaut kas atgadījies. Skatītāji parasti tieši to arī gaida, un jāatzīst, ka video, kur kāda sacensību mašīna pārkritīs uz jumta, būs daudz skatītāks nekā tas, kurā nevienai mašīnai nekas nav atgadījies,” uzsver jaunietis. Tieši tā gadījies arī sacensībās “Auto24 Rally Estonia 2014”, jo vairākus gadus pēc kārtas konkrētos šīs trases posmos notikuši kādi starpgadījumi vai kļūdas, taču, kad Valters filmējis, itin nekas nav atgadījies un brauciens bijis pavisam mierīgs. Diemžēl šādu video viņa “youtube.com” kanālā skatās mazāk cilvēku. “Visi jau gaida kādus ārkārtas notikumus, adrenalīnu. Manu “youtube.com” kanālu var atrast zem nosaukuma “pangazrally”. Ar savu videoierakstu palīdzību esmu nodibinājis kontaktus arī ar rallija filmētājiem no Nīderlandes (“youtube.com” kanāls - “Rallymedia”),” stāsta puisis.

Viss notiek pašmācības
ceļā
Nesen Valters bija Pasaules rallijposma čempionātā Polijā. Viņš brauc arī uz Igauniju un atzīst, ka nav ieinteresēts sekot tikai kādu konkrētu ekipāžu gaitām, bet gan vēlas atspoguļot ralliju no dažādām pusēm. “Vēlos iegādāties arī tā saucamo “putnu” - mazu helikopteru videokamerai. Ar to var filmēt arī no gaisa, taču šāds mehānisms ir diezgan dārgs. Pats esmu apguvis arī videomontāžu, un tas viss notiek pašmācības ceļā,” stāsta puisis. Valters mācās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 10.klasē un interesējas par valodām un ekonomiku. “Apgūstu arī igauņu valodu, kas man noderēs, filmējot rallijus. Gribētu gan saistīt savu nākotni tieši ar ekonomiku, bet filmēšanu atstāt kā hobiju. Tagad gan arī filmēju pasākumus skolā,” viņš stāsta.
Valters atzīst, ka, filmējot rallijus, nedrīkst būt pārgalvīgs un neuzmanīgs, jo tā tomēr ir neparedzama un bīstama lieta. “Pašam man arī patīk rallijs. Ziemā braukāju pa Alūksnes ezeru, bet viss jau atkarīgs no līdzekļiem. 2011.gada ziemā piedalījos “Alūksnes aplī” un ieguvu 1.vietu jauniešu klasē. Varbūt arī es kādreiz varēšu piedalīties rallijā, taču pagaidām esmu arī priecīgs to filmēt. Esmu gandarīts, ja cilvēkiem mani video patīk,” teic Valters. ◆

Kategorijas