Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cigun – māksla sevi uzturēt pie labas veselības

Agnese Leiburga

2014. gada 22. augusts 00:00

33



«Ārstnieciskā cigun vingrošana ir darbs ar enerģiju – lēnas, plūstošas, ar elpošanu saskaņotas kustības palīdz uzturēt līdzsvaru organismā un ļauj labi justies ikvienam, kurš to praktizē,» skaidro cigun instruktore Signe Kuplā.
Cigun ir austrumu (ķīniešu) netradicionālās vingrošanas veids. Tas ir cieši saistīts ar ķīniešu filozofiju un tiek uzskatīts par senu atveseļošanās un psiholoģiskā treniņa mākslu, kas ļaujot atbrīvoties no slimībām, pagarināt dzīves ilgumu, nostiprināt fizisko ķermeni un garu un dziļāk izprast apkārtējo pasauli.
«Ci» ķīniešu valodā apzīmē iekšējo enerģiju, bet «gun» – darbu. Tātad tas ir darbs ar enerģiju. Iekšējā enerģija uztur un atjauno dzīvības enerģiju, lai cilvēks būtu vesels. Enerģijas trūkums vai nepareizs tās plūdums rada slimības.

Vingrojumi no senas pagātnes
Jau kopš sendienām cigun kļuvis par neatņemamu ķīniešu kultūras, filozofijas un dzīves sastāvdaļu. Cigun vēsture iesniedzas gadu tūkstošiem senā pagātnē. Daži avoti liecina, ka šī sistēma izveidojusies pirms vairāk nekā pieciem tūkstošiem gadu. Tiek uzskatīts, ka visstraujāko attīstību tā piedzīvojusi imperatora Huandi valdīšanas laikā vairāk nekā divus tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Eksistē dažādi cigun skolas virzieni, un atkarībā no to izvirzītā mērķa pastāv arī atšķirīgas prakses metodes. Sākot ar 20. gadsimta vidu, tās sāka iedalīt konfūcisma, daoisma, budisma, medicīniskajā (arī ārstnieciskajā) un kaujas mākslā.
Tradicionālā ķīniešu medicīna uzskata cilvēku kā vienotu enerģētisko sistēmu. Katrs orgāns ražo enerģiju un ir savstarpēji saistīts ar citiem un visa organisma sistēmām. Cilvēks ir vesels, kad viņa enerģētiskā sistēma atrodas līdzsvarā, piemēram, sabalansēts ir aukstums un karstums, mitrums un sausums, mīkstums un cietums. Ja līdzsvars ir izjaukts, cilvēks saslimst.
«Laika gaitā cigun ir mainījies, tas vairs nav tas pats, kas seno laiku ķīniešu filozofija, un kļuvis vairāk piemērots mūsdienu cilvēkam, lai to varētu vairāk izprast un izpildīt, lai tas būtu pieņemams cilvēkiem,» stāsta cigun instruktore. «Pasaulē viss attīstās un mainās. Arī cigun izmaiņas nav jāuztver kā kaut kas negatīvs. Attīstās taču arī, piemēram, medicīna un zinātne.»
Meklē trīs dārgumus
Atveseļošanas cigun iever sevī fiziskā ķermeņa, emocionālā stāvokļa un prāta sakārtošanu tā, ka tas kļūst viens vesels. Ar domu, ka ķermenis nav atdalīts no gara un dvēseles un to vajag mūža garumā attīstīt. Dzīves laikā jānodarbina un jāvingrina ne tikai ķermenis, bet arī prāts un emocionālā uztvere.
Kā skaidro Signe, vingrošanas nodarbības parasti tiekot sāktas ar cigun trīs dārgumiem, kas nozīmē pareizas kustības, elpošanu un domu sakārtošanu. Pati Signe ar cigun nodarbojas piekto gadu, ir atveseļošanās jeb saulainā cigun instruktore, Latvijā zināma instruktora Igora Kudrjavceva skolniece.
«Mani pie ārsta un cigun skolotāja aizveda pats liktenis. Tobrīd bija veselības un citas problēmas. Draudzene uzaicināja pievienoties Igora vadītajai vingrošanas grupai Jelgavā. Var teikt, ka jau pirmajā nodarbības reizē biju apstulbusi, jo beidzot biju atradusi kaut ko tādu, par ko sen domāju un ko meklēju,» atceras Signe. Turpinot ilgstoši nodarboties ar cigun, viņai izdevies sasniegt brīvības un dzīvesprieka sajūtu, kur izgaist negatīvās emocijas un ienāk miers. «Tad sapratu, ka tas ir droši, ka tas nāk dabiski un ir man piemērots. Pamazām atguvu veselību, atveseļojās arī dēls. Tagad vēlos un spēju palīdzēt citiem. Ļoti būtiski, ka cigun iespējams sapludināt ar citām praksēm, ieskaitot arī kristīgo garīgo praksi, kā tas ir manā dzīvē – viens otru papildina. Ķermenis ir jāstiprina, lai būtu gara mājoklis.»

Pa spēkam katram
«Cigun vingrošana nav vērsta uz lielu fizisko slodzi, uzdevumus var izpildīt gan pieaugušie, gan bērni – ikviens,» stāsta instruktore. Cigun ir kustību komplekss, kuram nav vecuma, psihiskā vai fiziskā veselības stāvokļa ierobežojumu, jo vingrojumi ir vienkārši un neparedz veikt sarežģītas pozas, kurām būtu nepieciešama kāda īpaša sagatavotības pakāpe. Cigun vingrojumu kompleksu pamatā ir plūstošas kustības, pareiza elpošana un domu sakārtošana.
Pie Signes vingrojusi kāda kundze, kurai bijušas lielas problēmas pārvietoties, ko radīja sāpes kājās. Tomēr arī viņai cigun vingrošana bijusi pa spēkam un uzlabojusi situāciju. Signes vadībā nodarbība parasti notiek aptuveni pusotru stundu – vispirms tiek iesildīti muskuļi, pēc tam izpildīti vingrojumi, bet noslēgumā ir meditācija, lai atbrīvotos no ikdienas saspringuma un stresa. «Tas nav jāsaprot kā «tīra» meditācija, jo to darīt ir jāiemācās. Mēs vienkārši atslābināmies. Tajā mirklī, kad cilvēks atslābinās, tiek iegūta labsajūta. Nodarbību dalībnieki pēc vingrošanas dodas mājās apmierināti un iedvesmoti.»
Cigun izveidoti vingrojumu kompleksi – noteiktā secībā ar noteiktu nolūku veiktas konkrētas kustības gan gremošanas orgānu darbības uzlabošanai, gan enerģētiskajai aizsardzībai, gan mugurkaulam un locītavām. Pareizi elpojot, cilvēks spēj ietekmēt daudzus orgānus – pareizi kustinot diafragmu, tiek masēti vēdera orgāni, uzlabojot gan gremošanu, gan zarnu un mazā iegurņa darbību. Savukārt pareiza staigāšana un stāvēšana svarīga, lai nostiprinātu mugurkaula sīkos muskuļus, kakla muskulatūru. Sakārtota domāšana samazina galvas smadzeņu enerģētiski nelabvēlīgos potenciālus un uzlabo veģetatīvo centru darbību, līdz ar to regulējot visu iekšējo orgānu darbu. Signe stāsta, ka cigun vingrošana īpaši var palīdzēt dažādām mūsdienās tipiskām kaitēm – galvas, spranda un vēdersāpju gadījumos, ceļgalu un citu locītavu problēmās. Ar cigun varot stimulēt pat matu augšanu.
Vingrojumi, kas ietilpst atveseļojošajos cigun veidos, ir ļoti vienkārši. Tos parasti izpilda lēnā tempā, bez straujām kustībām. Atveseļojošo cigun īpaši iesaka tiem, kam ir novājināta imunitāte vai jebkāda veida saslimšana, kā vērtīgu rehabilitācijas un atveseļošanās periodā. Regulāri nodarbojoties ar cigun, cilvēks kļūst mierīgāks, pazūd stress, saspringums ķermenī, līdz ar to lēnām sāk uzlaboties arī vispārējais veselības stāvoklis.
Dažādi vingrinājumu kompleksi aprakstīti literatūrā un atrodami internetā video versijās, tomēr speciālisti uzskata, ka labāki rezultāti gūstami, vingrojot pieredzējuša skolotāja vadībā. Savukārt pēc tam, kad vingrošanas pamati apgūti, cigun vingrošanu varot praktizēt patstāvīgi. ◆

Kategorijas