Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sabiedriskās vietās lietot alkoholu ir aizliegts

Iestājoties siltam laikam, cilvēki vairāk uzturas ārā – parkos, rotaļu un sporta laukumos, pilsētas ielās un ezermalās. Tāpēc vajadzētu atcerēties, ka ar atvērtu alus vai cita alkoholiskā dzēriena pudeli mūsu valstī atrasties sabiedriskā vietā ir aizliegts – par to iestājas administratīvā atbildība un var tikt piemērots sods. Siltajā laikā Alūksnē iedzīvotāji biežāk manāmi lietojam alkoholu autoostā, parkos un pie spēļu zālēm. Lai arī Alūksnes novadā nav būtiski palielinājies sastādīto administratīvo protokolu skaits par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā vai uzturēšanos sabiedriskā vietā tādā alkohola reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu, tomēr iedzīvotājiem ir jāzina, ka tā ir rīcība, par ko iestājas administratīvā atbildība. Dažkārt šķiet, ka iedzīvotāji vai nu nezina, vai ir piemirsuši, ka tā ir rīcība, par ko iestājas administratīvā atbildība, vai arī ignorē likumu. Tādēļ “Alūksnes Ziņas” vēlējās noskaidrot - kur publiskās vietās nevajadzētu lietot alkoholu? Kāds ir sods un kādas ir sekas par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā vai uzturēšanos sabiedriskā vietā tādā alkohola reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu?

Sodiet atklātu alkohola
lietošanu!
Nesen “Alūksnes Ziņās” ieradās kāds vīrs ar reālu notikumu, kas viņam raisījis sašutumu. “Vispirms: nopirku aukstajai zupai saknes veikalā “Maxima” Alūksnē un “šālīti” salātu brokastu tiesai. Ejot pie kases, ieraudzīju ķiršu “Džinu” mazās pudelītēs, aptuveni 200 mililitru, un arī nopirku. Ejot uz māju, nolēmu pabrokastot ezera malā un nogaršot arī “Džinu”. Uzsācis ēst salātus pēc pudelītes iztukšošanas, ēdot gandrīz aizrijos, jo no divām pusēm atskanēja uzsaucieni, ka, dzerot sabiedriskā vietā, traucējot sabiedrībai, kaut gan tajā brīdī tuvumā nebija nevienas dzīvas dvēseles, izņemot pīles! Visagresīvākā bija inspektore Magaziņa, viņas pārinieks bija miermīlīgāks, jo redzēja, ka nekādu lielo tilpumu neesmu lietojis. Šajā ziņā esmu atturībnieks, nelietoju stipros dzērienus, īpaši vasarā, jo esmu par vecu un arī veselība nav spožā, kā nekā 81 gads. Žēl, ka inspektore Magaziņa neredz, kas būtu jāredz katru dienu, it īpaši izejamās dienās. Parkā un peldvietā tur iet augstos toņos, kā “maķ – maķ” un tā tālāk... Un dzeršana notiek atklāti, nokraujot pudeles pie soliņa, bet tukšo brīvi bez bailēm, bez kādas ētikas ievērošanas. To neredz un negrib redzēt, bet vienu večuku pataisa par alkoholiķi, lai izpurinātu 15 eiro naudas sodu. Un tā man brokastu salātiņi un piņģerots “Džina” izmaksāja 17 eiro... Kur šeit ir cilvēcība un loģika? Nu būtu pakauninājuši un brīdinājuši vairs tā nedarīt – vai tā nebūtu cilvēcīgi? Esmu pazemots, apkaunots savā 81 gada vecumā.”

Likums ir likums, tas jāievēro
Alūksnes novada pašvaldības policijas vecākais inspektors Gints Teterovskis skaidro: “Alkoholu sabiedriskā vietā, izņemot vietas, kur to atļāvusi pašvaldība, lietot nedrīkst. Vietas, kur alkoholu ar pašvaldības atļauju ir atļauts lietot, lielākoties ir kafejnīcas, kur alkoholu pasniedz izlejamā veidā. Ir arī uzlikti sodi par to, ka lieto alkoholu pie spēļu zālēm, ne tikai parkos. Bet loģiski, ka nepārtraukti tur nevar būt policisti.” Viņš uzsver, ka sabiedriska vieta ir ielas, ietves, ceļi, laukumi, parki un alkoholu tur lietot nedrīkst. “Likums ir likums.”
G.Teterovskis atzīst, ka, protams, ir gadījumi, kad personas tiek aizturētas alkohola reibumā sabiedriskā vietā, taču nevarot teikt, ka ir tendence šādu gadījumu skaitam palielināties. Alūksnes pašvaldības policija neveic apkopojumus par to, cik brīdinājumus, naudas sodus ir saņēmušas personas, kas lietojušas alkoholu Alūksnē sabiedriskās vietās vai atradušās tādā stāvoklī, kas aizskar citu cilvēku cieņu.
Par alkoholisku dzērienu lietošanu sabiedriskā vietā vai atrašanos sabiedriskā vietā tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu, tiek izteikts brīdinājums un uzlikts naudas sods līdz 140 eiro. Savukārt, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, tad naudas sods ir no 140 līdz 350 eiro. Kā zināms, administratīvi soda jau kopš 14 gadu vecuma. Tāpēc par alkoholisku dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu vai atrašanos alkoholisko dzērienu, apreibinošo vielu ietekmē nepilngadīgajam  izsaka brīdinājumu un uzliek 35 eiro naudas sodu, savukārt, ja tas ir noticis atkārtoti gada laikā, tad naudas sods ir no 35 līdz 70 eiro.

Ko darīt ar dzērāju?
“Ja persona  nav spējīga pārvietoties un streipuļo tā, ka grūsta cilvēkus, stutē sienas vai guļ zemē, tad tas ir klients, kuru nogādājam Balvu atskurbtuvē. Bez šaubām, uzreiz katru alkohola lietotāju sabiedriskā vietā mēs nevedīsim uz atskurbtuvi, ir jānovērtē situācija un personas stāvoklis. Ja cilvēks nereaģē, nav spējīgs atbildēt ne, kā sauc, ne, kur dzīvo, tad ir jāved uz Balviem. Ja ir nepieciešama tūlītēja mediķu pārbaude, tad izsaucam savus mediķus, ja ne, pēc nepieciešamības persona tiek nogādāta Balvu atskurbtuvē, kur arī ir iespēja saņemt mediķu palīdzību,” pieredzē dalās policijas vecākais inspektors.
“Jāpiebilst, kopš noslēgts līgums par personu nogādāšanu uz Balvu atskurbtuvi, mums jau ir viens gadījums, kad persona bija jānogādā uz Balviem. Patiesībā ir ļoti grūti cīnīties ar dzērājiem, jo arī, ja noskaidrojam, kā sauc un kurp nogādāt, pēc divdesmit minūtēm šī persona atkal tādā pašā stāvoklī dodas tālāk vai atgriežas turpat, kur tika aizturēta,” saka G.Teterovskis.

Kāpēc uz Balviem?
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – Alūksnes novada pašvaldībai ir dzīvnieku patversme, kuras pakalpojumus izmanto arī citas pašvaldības, savukārt Balvos izveidoto atskurbtuvi pakalpojuma veidā tagad izmantos Alūksnes novada pašvaldība, jo tas ir finansiāli izdevīgāk, nekā izveidot ko līdzīgu pašiem. “Par atskurbtuves izmantošanu ar Balvu novada domi esam noslēguši līgumu uz gadu. Izdevumi par atskurbināšanu Alūksnes novada iedzīvotājam būs jāsamaksā pašam. Ja tas netiks izdarīts, to apmaksās pašvaldība, pēc tam piedzenot izdevumus no personas,” stāsta A.Dukulis.
Uz atskurbtuvi personas nogādās Alūksnes novada pašvaldības policija ar savu transportu, bet par to, kā nokļūt mājās, būs jādomā pašam iedzīvotājam pēc atskurbšanas. Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova norāda – katra persona, kas nonāks Balvu atskurbtuvē, tiks administratīvi sodīta un katru šādu gadījumu izskatīs pašvaldības administratīvā komisija. “Pirmais klients no Alūksnes novada atskurbtuvē Balvos jau ir bijis. Ļoti ceru, ka viņš informāciju par jauno kārtību novadīs saviem draugiem, kam tā nešķitīs ērta, jo jāmaksā sods, uzturēšanās izdevumi un vēl pašiem jātiek mājās no Balviem, un turpmāk piedzērušās personas sabiedrisko kārtību uz ielām, autoostā, pie veikaliem netraucēs. Līdz šim no iedzīvotājiem, īpaši ziemā, saņēmām daudz sūdzību par šādām personām un viņu uzvedību,” saka J.Čugunova.
Valsts policijas Balvu nodaļas telpās atskurbtuve atklāta jūnija sākumā. Atskurbtuves pakalpojums Balvos tiek nodrošināts 24 stundas diennaktī, atskurbtuvē persona drīkst uzturēties līdz 12 stundām. Atskurbtuvē tiek nodrošināta klientu personīgo mantu un vērtslietu saglabāšana, klientu reģistrēšana, pastāvīga klientu uzraudzīšana, klientu drošība, ja nepieciešams, tiek sniegta pirmā palīdzība un izsaukti operatīvie dienesti. Atskurbtuvē strādā pieci uzraugi, divas apkopējas un vadītājs. Personām, kuras tiks nogādātas atskurbtuvē, būs gan jānomaksā administratīvais sods par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā, gan arī jāsedz atskurbtuves pakalpojuma izmaksas – 18,60 eiro.

Lētāk, ja žūpa guļ savā gultā
“Uzskatu, ka pašvaldībai lētāk tik un tā ir tas, ka uzzina, kur dzērusī persona dzīvo, un viņu nogādā mājās. Tas ir lētāk gan pašvaldībai, gan sabiedrībai. Kam tad būs jāmaksā par šo personu nogādāšanu atskurbtuvē? Protams, ka novadam. Ja persona ir spējīga pateikt uzvārdu, vārdu, adresi, tad labākais risinājums ir nogādāt viņu mājās, mājinieki lai arī tiek ar savu problēmu galā. Bet, ja viņš ir sabiedriskā vietā un “bez skaņas”, kā mēs, mediķi, sakām, tad ātrā medicīniskā palīdzība nogādā pie mums Alūksnes slimnīcā un mēs viņu dabūjam pie tā, ka sāk runāt – ir spējīgs pateikt, kur dzīvo un spējīgs aiziet. Protams, aukstā laikā mēs tik ātri prom nelaižam, lai nepakrīt un nenosalst, atstājam vēl kādas stundas, savukārt, ja viņš kļūst agresīvs, tad jau ar pacientu tālāk darbojas policija,” skaidro Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa.
Viņa uzsver, ka uz atskurbtuvi vajadzētu vest tikai tad, ja persona ieklīdusi no citas vietas, kad policija arī nezina, kur nogādāt šo personu, piemēram, ja tas nav vietējais iedzīvotājs. “Citādā gadījumā uzskatu, ka valstij lētāk ir tad, ja šis žūpa guļ tomēr savā gultā. Savukārt, kad viņš ir nogādāts mājās, tad par viņu vajadzētu gādāt ģimenei. Ģimenei jātiek galā ar problēmu, ne jau sabiedrībai. Nevienu alkoholiķi sabiedrība neizārstēs. Ar šo visu nogādāšanu uz Balvu atskurbtuvi tiks iztērēti visi novada līdzekļi, kurus varētu ieguldīt citur. Gluži tāpat arī ir ar jauniešiem – jāmainās domāšanai. Lai cik drastiski tas izklausītos, tomēr jābūt neiecietīgam un jāaizrāda jaunietim gan par dzeršanu, gan par vietu, kur viņš lieto alkoholu. Ar to, ka ir šī atskurbtuve, problēmu mēs tik un tā neatrisinām, tikai vairāk izdevumu,” skaidro M.Kauliņa.

Ar atvērtu alus pudeli vairs nestaigās
Pieredzē dalās arī kāds puisis no Alūksnes, kurš lietojis alkoholu sabiedriskā vietā un saņēmis naudas sodu. “Vēl vidusskolas laikā, kad pilngadību biju sasniedzis un pilngadīgs biju jau veselu nedēļu, atpūtos parkā vakarā ar draugiem. Jā, dzērām alu sabiedriskā vietā. Visu vakaru atpūtāmies un laikam vēlāk jau pārāk skaļi uzvedāmies. Un, dodoties mājup, pa ceļam, mūs apturēja pašvaldības policija. Saņēmu sodu – divdesmit piecus latus par pārkāpumu un vienpadsmit latus nācās samaksāt par iepūšanu trubiņā. Tā ka  mana izprieca izmaksāja 36 latus, kas ir daudz un nebūt nav tā vērta. Jāatzīst, ka policijas attieksme pret mums bija ļoti laba, ņemot vērā mūsu kondīciju, viņi bija ļoti pieklājīgi. Visbeidzot domāju, ka šāda veida sodi ir ļoti labi, mācība tika. Tagad esmu ļoti piesardzīgs. Dzeršanu un sabiedriskā miera traucēšanu nevajadzētu apvienot. Pats personīgi pēc šī atgadījuma alkoholu publiskās vietās cenšos nelietot, cik vien iespējams. Pavisam noteikti ar atvērtu alus pudeli pa pilsētu vairs nestaigāšu,” stāsta jaunietis. ◆

Kategorijas